Ülevaade: Eesti vabariigi soojemad ja külmemad vastuvõtud läbi aastate

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Tallinna_graafik_2017

Eesti vabariigi sünnipäeva on 24. veebruaril tähistatud Tallinnas igasuguse ilmaga – nii plussis kui miinuses. Kõige enam on õhutemperatuur puudutanud kaitseväe paraadil osalenuid ning seda ja hommikust lipu heiskamise tseremooniat vaatama tulnud inimesi. Mismoodi ennast siis pealinnas nii riietada, et see ilmale kohane oleks?

Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakond on loonud näitliku graafiku, millelt näeb, millised on olnud õhutemperatuurid Tallinnas läbi aastate 24. veebruaril. Sellest nähtub, et kõige soojem on olnud 24. veebruaril 1990. aastal, kui termomeeter näitas linnas koguni 9,2 soojakraadi.

Kõige jahedam vabariigi sünnipäev on olnud miinus 25,4 temperatuuri juures, mis mõõdeti pealinnas 2011 aasta hommikupoolikul kella 7 ja 8 vahel.

Eesti ilma eripäraks on ühe päeva lõikes toimuv küllaltki suur temperatuuride kõikumine. Päev võib alata külmalt, kuid muutuda tundidega oluliselt soojemaks. Suurim temperatuurivahe on olnud 2011. aastal, kus kraadiklaasi näit muutus päeva läbilõikes lausa 16 kraadi võrra (vahemikus -9 kuni -25,4 kraadi).

Viimaste aastate temperatuuritrendid näitavad siiski mõningast stabiliseerumist, kus suuri kõikumisi enam ette pole tulnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments