Blogi: Lihulas algas Lääne maavanema iseseisvuspäeva vastuvõtt

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Lääne maavanema Neeme Suure vastuvõtt algas ansambli Estonian Voices lauldud hümniga.

Neeme Suur  meenutas avakõnes möödunud aastat. Ta märkis, et eelmisel aastal otsustati lõpetada maavalitsuste tegevus ja anda maavalitsuste ülesanded omavalitsustele.

„Ma ei taha vaidlustada uut halduskorraldust, sest uued piirid on joonistatud oma inimeste nägemuse järgi, lootes, et see toob neile parema elukorralduse,” märkis Suur.

Suur ütles, et loodab, et halduskorralduse muudatused toovad loodetud edu. Suur märkis, et usub Läänemaa ettevõtteisse, külaliikumisse ja lastesse.

Suure sõnul usub, ta sellesse, et halduskorraldus ei muuda inimeste identiteeti.

dav

Suur annab üle Läänemaa teenetemärgid. Esimene on looduskaitsja Kaja Lotman.

„Jagan seda au kõigiga, kes armastavad Matsalut ja Läänemaa loodust,” ütles autasu vastu võttes naiskodukaitse vormi kandnud Kaja Lotman.

Teisena saab teenetemärgi Noarootsi gümnaasiumi rajaja Laine Belovas.

Belovas oli napisõnaline, öeldes: „Aitäh!”

Haapsalu kolledži asutamise eest saab teenetemärgi endine maavanem Hannes Danilov.

Danilov tänas kolledzi asutamise eest ka Haapsalu linnapead Urmas Suklest, toonast maakonna haridusjuhti Ly Pukspuud ja kolledži esimest direktorit Eve Eisenschmidti.

Järgmine teenetemärk läheb Haapsalu kutsehariduskeskuse loomise eest ettevõtja Koit Uusile. Uus võttis laval lilled ja märgi ega öelnud midagi.

Teenetemärgi saab kultuurijuht Marju Viitmaa. Rahvatantsuõpetaja Liia Leesi sõnul on Läänemaa Eesti rahvatantsurohkeim maakond. Lees kiidab ka Viitmaad hea oskuse eest nõua anda raha küsimisel.

Suur nimetas Viitmaad Läänemaa kultuurielu hingeks.

„Rahvakultuuri andmebaasis on Läänemaalt kirjas 173 kollektiivi 143 juhendaja ja 2797 taidlejaga, suure autasu puhul tänan teid kõiki!” ütles Viitmaa.

Nüüd tulevad madalama taseme autasud, tänukirjad.

Lihula gümnaasiumi arendamise ja noortespordi edendamise eest saab tänukirja Janar Sõber. "Elagu Eesti haridus! Elagu Lihula kool!" hüüdis Sõber.

Tänukirja saab Metsküla kooli juht Pille Kaisel. Hea tasemega kutsehariduse hoidmise eest saab tänukirja Haapsalu kutsekooli juht Ingrid Danilov. "Perekondlik autasustamine ei olnud plaanis," kommenteeris Suur tänukirja saateks.

Tänukirja sai maakondliku kultuuri- ja kunstikeskuse loomise eest Haapsalu kultuurimaja juht Gülnar Murumägi.

Põllumajanduse edendamise eest sab tänukirja Nigula Piima töötaja Tiina Roosalu ja konsulent Väino Narusk. "Elagu Läänemaa põllumehed!" ütles Narusk.

Väino Sasse Cipaxi arendamise eest saab tänukirja, aga Lihulasse ta pole tulnud. Tänukirja saab Dirhami ettevõtja Mart Vahtel.

Viimane tänukiri läheb Greencube juhile Henri Bekmannile. "Aitäh!" kostis Bekmann.

Sõna saab äsja kohtus süüdi mõistetud Nõva vallavanem Deiw Rahumägi, kes juhib ka maakonna omavalitsuste liitu.

Rahumägi oli uurinud, mida numbrikombinatsioon 99 tähendab. See tähendab ühtsust ja helget tulevikku. Enne seda meenutas ta Vabadussõda, mil oli Võnnu lahing ja Eesti väed piilusid ka Petrogradi.

Rahumägi sõnul vastutab vallavanem omavalitsuse arengu eest rohkem kui volikogu. Rahumägi ütleb, et elektroonilise suhtlemise asemel peaksid inimesed tihedamini kohtuma ja taastama kärajad. Rahumägi ütles, et välispoliitika ajamisel peaks Eesti rohkem kasutama talupojatarkust.

Rahumägi meenutas, et Läänemaa omavalitsuste liit tähistab 25. aastapäeva. Rahumägi ütles, et loodab, et praegu tehakse õigeid otsuseid, mis säilitavad elu maal koos kogukondadega. Rahumägi ründab ajakirjandust, tehes vihjeid, et meedia avaldab valet suurema loetavuse ehk klikitavuse nimel.

Rahumägi ütleb, et omavalitsusliidul pole teenetmärki, aga on üle anda üks tänukiri. Rahumägi: "Tänukirja saab maavanem Neeme Suur koostöö ja meeldiva seltskonna eest."

Rahumägi ütleb, et talle meedlib kolistada vanade majade pööninguil. Ta märkis, et leidis kord mitukümmend kilo dokumente, mille hulgas oli 1933. aastal riigikokku saadetud maavalitsuste kaotamise seadus. "Elu on spiraalne," tõdeb Rahumägi.

"Läänemaa esimene maavanem oli Saar, viimane oli Suur," resümeerib Suur.

Ja nüüd algab kontsert. Ansambel Estonian Voices on päris tore, rahvas plaksutab ja on rahul.

lihula

 

j

 

 

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tiiu+Kammiste
7 aastat tagasi

Kaido Sasse vist ikka..

2. kodanik
7 aastat tagasi

Kui inimesed, kes teevad otsuseid, ainult loodavad, et tehakse õigeid otsuseid, siis jääb kõigil teistel ka üle ainult loota… :))

Haha
7 aastat tagasi

Väints sai auhinna 🙂