Populaarseim partei oli veebruaris Keskerakond, Reformierakond on toetust kasvatamas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jüri Ratas peaminister 21. november 2016. Riigikogu andis Jüri Ratasele volitused valitsuse moodustamiseks. Keskerakonna toetus on olnud valitsuse moodustamise järel tõusuteel: kui novembris toetas erakonda 24 protsenti, siis detsembris 26 ja veebruaris 27 protsenti küsitluses osalenud kodanikest. Foto: riigikogu teleülekande ekraanitõmmis

Eesti populaarseim partei oli veebruaris Keskerakond, mida toetas 27 protsenti küsitletutest, selgub uuringufirma Kantar Emor BNS-i ja Postimehe tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringust.

Reformierakonda toetas 25, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda 16, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 13, Vabaerakonda 10 ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) 7 protsenti.

Võrreldes detsembriga on Keskerakonna toetus kasvanud ühe ning Reformierakonna, EKRE ja Vabaerakonna toetus kahe protsendipunkti võrra. Sotsiaaldemokraatide toetus langes võrreldes detsembriga kolm protsendipunkti ning IRL-i toetus jäi samaks.

Valitsuskoalitsiooni toetus oli veebruaris 50 protsenti, mida oli detsembriga võrreldes kahe protsendipunkti võrra vähem. Oma eelistust ei osanud Veebruaris öelda 21 protsenti küsitletutest.

Erakondade reitinguprotsendid on näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega "ei oska öelda" vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega.

Kokku küsitles Kantar Emor veebiintervjuude teel 3.-13. veebruarini 882 valimisealist kodanikku vanuses 18-74 aastat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kont
7 aastat tagasi

Kesikud on täpselt sama vaenulikud oma riigi ja rahva suhtes nagu seda on reformarid. Kõik reformarite poolt tehtud aktsiisitõusud viiakse nüüd ellu kesikute poolt + lisatakse juurdegi. Täpselt samasugused tõprad.

maestro
7 aastat tagasi

Lenki propaganda kanal
libauudistega on lumpeni hääled
kesikutele toonud

Volli,+saarlane
7 aastat tagasi

Kena, et kirjutises on ilusasti välja toodud ka see, kuidas see toetusprotsent “saadakse” — nõukogude ajal toetasid kõik komparteid ja praegusel ajal on erakondade summaarne toetusprotsent ka alati 100% — “ei oska öelda” ei lähe arvesse. Oletame, et kümnest vastanust 7 “ei oska öelda” ja kolm inimest toetavad erakondasid A,B või C. Iga erakonna toetusprotsent on 33,3 protsenti. Nüüd näiteks otsustab C toetaja, et kõik on ühesugused s.tapead ja tulemuseks on, et erakondade A ja C toetusprotsent tõusis — kumbagi toetab 50% vastanuist! Ülal pool oli see 10, 3 ja 7 mul toodud lihtsalt näitena, kui suur on tegelikult see… Loe rohkem »