Galerii: vähegi viitsijad pidasid maha hoogsa peo

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 48

Eile pidas ligi pooltuhat Läänemaa taidlejad Haapsalu kultuurikeskuses maha uhke peo, mis sellisel kujul jääb viimaseks.

24. vähegi viitsijate päev kandis sel aastal pealkirja „Mina, sina, meie, teie, nemad – kõik üheskoos viimast korda”. Kultuurikeskuses anti traditsiooniliselt üle tänavused Läänemaa kultuuripreemiad ja kuulutati välja Läänemaa kultuuripärl, Seejärel oli kord kollektiivide etteastete käes. Neid oli tänavu 30, peamiselt tantsurühmad.    

Läänemaa rahvakultuurispetsialist Marju Viitmaa meenutas, et Läänemaa taidlejate talvine pidu sai alguse Roman Sultangirejevi ideest.

"1994. aastal kui kolhoosid-sovhoosid olid lagunenud tuli Rommy minu juurde jutuga, et vaataks, mis kollektiivid Läänemaale alles on jäänud ja kutsuks nad kokku," ütles Viitmaa.

Nii peetigi maha esimene vähegi viitsijate päev, kus osales sada inimest. Esimesest korrast alates on vähegi viitsijate peost osa võtnud tantsurühmad Lustlik, Tõrvik, Vormsi rahvatantsurühm, Haniale, Oru Jommid.   

Tänukirjad said teisedki, kes nende aastate jooksul aidanud pidu läbi viia. 

Viitmaa ütles, et sellisel kujul jääb vähegi viitsijate päev nüüd viimaseks. Ta põhjendas, et kuna haldusreformi tõttu on tulevik ebaselge, pole võimalik ka inimestele välja lubada, et järgmisel aastal taas samal moel kokku saame. Kuid miski pole välistatud.

Maavanem Neeme Suur oli seda meelt, et seda tehatahtmist, mis nende kultuurikeskuse seinte vahel on, ei saa maha suruda.

"Ühel hetkel löövad pirrud kahest otsast lõkendama, tullakse igast nurgast kokku ja tantstakse hommikuni. Ei siis takista vallid ega kraavid ega Kasari jõgi ammugi," ütles Suur.

Foto Arvo Tarmula

kultuur32 kultuur30 kultuur29 unspecified kultuur41 kultuur40 kultuur39 kultuur38 kultuur31 kutuur11 kultuur44 kultuur43 kultuur42 kultuur41 kultuur40 kultuur37 kultuur35 kultuur34 kultuur33 kultuur32 kultuur27 - Copy kultuur36 kultuur28 kultuur23 kultuur24 kultuur26 kultuur25 kultuur20 kultuur22 kultuur21 kultuur17 kultuur19 kultuur18 kultuur12 kultuur15 kultuur14 kultuur9 kultuur11 kultuur10 kultuur6 kultuur8 kultuur7 kultuur3 kultuur5 kultuur4 kultur16 kultuur2 kultuur1

 

 

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments