Naiste tugikeskuse teenused jätkuvad üle Eesti

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Helmen Kütt merilin kaustel lehemets
Helmen Kütt. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Riigikogu sotsiaalkomisjon sai sotsiaalkindlustusametilt kinnituse, et kõikides maakondades on tugikeskuse teenus tänavu tagatud ja hanke võitnud organisatsioonidega on lepingud sõlmitud.

Sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt avaldas rõõmu, et tugikeskuse teenus jätkub igas maakonnas. „Konfidentsiaalne abi on kõigile naistevastase vägivalla ohvritele tagatud ka edaspidi. Samuti säilib võimalus jääda esmasel nõustamisel anonüümseks. Teenus on välja arendatud tänu senistele tublidele teenusepakkujatele ning on oluline, et ka sotsiaalkindlustusameti korraldusel see tase säiluks,“ ütles Kütt.

Sotsiaalkindlustusameti esindaja selgitas, et tugikeskuse teenuse osutajate leidmiseks üle Eesti korraldati kolm hanget. Baasrahastuseks kujunes hankemenetluste tulemusena tänavu 641 051 eurot, mis jaguneb maakondade vahel vastavalt esitatud pakkumuste maksumusele. Hankel kvalifitseerumise oluliseks tingimuseks oli tehniline ja kutsealane pädevus.

„Kõige suuremat ebaõiglust tekitab varjupaikade vahel see, kui esimese hanke ajal justkui raha ei olnud, siis kolmandas hankes kinnitati need tugikeskuste pakkumised, mis esimeses hankes tagasi lükati. Näiteks kui Valgamaa piirhind oli algselt ligi 27 000 eurot, siis kolmandas hankes lepiti pakutud 49 000 euroga,“ ütles sotsiaalkomisjoni liige ning lähisuhtevägivalla ennetamise ja ohvrite toetusrühma esimees Liina Kersna.

„On ilmselge, et raha on valdkonnas liiga vähe. Praegu on seda eelkõige majutusteenuse pakkumiseks, aga ohvrid vajavad vägivallarattast välja tulemiseks ka psühholoogilist ja juriidilist nõustamist, milleks raha ei jätku,“ lisas Kersna.

Sotsiaalkaitseminister Kaia Iva sõnul on sotsiaalkindlustusameti järelevalve all tagatud kontroll ohvriabi valdkonna üle.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Aire
7 aastat tagasi

Miks ei aita seal oma sotsiaaltöötajat kes saab aastaid kere peale oma ex vangist mehe käest. Muljute seal sooja kohta. Aitate neid kes lapsi peksavad ja väärkohtlevad.