Hanila ärimehed ostsid oliivisalu

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Leiumaa oliiviõli, pelletikast ja vihmaussid (2) (1) Mardo Leiumaa

Mardo Leiumaa. Urmas Lauri foto

Hanila valla ärimehed Mardo Leiumaa, Aimar Roomets ja Ilmar Piilmann ostsid aasta tagasi Portugalis kolme peale hektari jagu maad ja väikese oliivisalu ning müüvad nüüd oma oliivipuude õli.

„Tegelikult ostsime maad, oliivipuud tulid boonusena,” ütles Leiumaa. Et oliivipuu on Portugalis püha, ei tule kõne allagi neid maha võtta ja nii otsustasidki mehed õliäri käima lükata.

Mõnikümmend pudelit oma maa pealt korjatud oliividest pressitud õli on juba laatadel maha müüdud. „Naabrid korjasid ja pressisid. Tõime õli tünnis Eestisse ja siin ise villisime pudelitesse,” ütles Leiumaa. „Ise oleme tarvitanud ja sõpradele kinkinud, natuke müünud ka. Hea õli on.”

Leiumaa ütles, et paari aasta pärast võiks ehk õli juba ka mõnes poes müügil olla.

Maatükk, mille mehed ostsid, asub Portugali keskel ja seal kasvab paarkümmend oliivipuud. Et korralik õliäri käima lükata, peaks Leiumaa sõnul olema paar-kolmsada puud. Leiumaa ütles, et tal on kavas maad juurde osta.

Ise oliivipuid istutama hakata pole mõtet, sest puu hakkab vilja kandma alles paarikümne aasta pärast. Maa on Leiumaa sõnul Portugalis odavam kui Eestis. „Ütleme nii, et ruutmeetri jagu maad maksab ühe euro,” ütles Leiumaa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Korralik oliiviàri vajab mitte paarsada vaid paar tuhat puud. Ja ruutmeeter vôib ju ostes maksta 1 euro, aga sellele jàrgneb kohe igaastane maamaks. Ainuùksi see sòòb neil suure osa tegevuskasumist. Selles artiklis on muuseas vàga palju ùtlemata jàetud. Aga las teevad ja jôudu neile ja kui kôva àri on, siis ma vôtan mùtsi maha nende ees.

Marily
7 aastat tagasi

Väga äge. Jõudu

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Rààgime uuesti siis kui neil tôepoolest tootmine kàima pandud, praegu mùùakse jàlle ôhku.

------
7 aastat tagasi
Reply to  Unesnôiduja

Kuule mütsivaras……kas kade meel või…

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  ------

Ei mul pole sinna mùtsivaraste juurde asja. Aga las hakkavad asjaga reaalselt pihta. Kade pole ka, mul on Patagoonias juba kolm veist, varsti ostan juurde, ùks veis maksab 1 eurot. Ja siis kus alles hakkan liha mùùma. Vaat see oliivibisnes nàib samasuguse ôhuna praegu.

Tiina
7 aastat tagasi

Jube lahe! Tahan ka seda õli.

vaprad
7 aastat tagasi

Jõudu tegijatele!

viira
7 aastat tagasi

müüvad igal pool aga hinda ei ütle?

juss
7 aastat tagasi

Ah et oliivisalu?