Täna räägitakse Reporteritunnis haldusreformist Läänemaa moodi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lääne-Nigula siltVikerraadio reporter Arp Müller sõitis eelmisel reedel mööda Läänemaad ringi, et rääkida siinsete inimestega haldusreformist ja elu võimalikkusest maal.

Saate fookuses on Lääne-Nigula, kus haldusreformi käigus plaanivad tänased Lääne-Nigula, Nõva, Noarootsi, Martna ja Kullamaa ühineda suureks Lääne-Nigula vallaks keskusega Taeblas. Saade püüab anda aimu, millised on ühinemise eel inimeste ootused, mured ja kartused. Teiste seas saavad sõna Nõva lapsevanem Kaidi Silver-Schöbe, Noarootsi ettevõtja Ebekai Härm, Piirsalu külaseltsi eestvedaja Lea Lai. Vallavõimude poolset vaadet annavad usutlustes Kullamaa vallavanem Jüri Ott ning Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus.

Mööda Läänemaad päeva veetnud ja kohalike inimestega vestelnud Arp Müller ütles Lääne Elule, et tahab siia kindlasti tagasi tulla. "Läänemaa sädeinimesed jätsid mulle väga hea mulje ja mul tekkis soov ka tulevikus mikrofoniga pealinnast välja sõita ning Läänemaal toimuvat üleriigilises raadioeetris vahendada," ütles Müller.

Reporteritund algab Vikerraadios kell 14.05. Kordusena saab saadet kuulata kell 19.05.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
samovar
7 aastat tagasi

Noa-Rootsi poepidajanna ei usu,et midagi muutuks?Talle isiklikult ehk mitte,ent muutuma hakkab.

....
7 aastat tagasi

Arp Müller juhtis saadet nii ülespuhutud viisil,justkui parteikomissar või mingi uus-saksa propagandist.

onkah
7 aastat tagasi

Mõistke lugeda ridade vahelt,kui haldusreform pole haridusreform,siis — kui palju ta seda puudutab?

lõhversuu
7 aastat tagasi

sa ei sa a n u d “aru”

taeblakas
7 aastat tagasi
Reply to  lõhversuu

Meie eelmised juhid “unustasid” gümnaasiumi ühinemislepingusse kirjutada. nii lihtne see ongi. ja eks ta õige ole ka, ega mõne õpilasega kooli ei pea

mõhk
7 aastat tagasi
Reply to  taeblakas

Alates 16-aastast on lastel ka endil otsustusõigus,kuid Taebla lapsi ei kuulatud.

sainarulõhmusejutust
7 aastat tagasi

Kullamaa keskooli saavad sulgeda vaid lapsevanemad,ei keegi muu.
Ja mis toimus Taeblas,mitu lapsevanemat selle poolt olid,et sulgeda gümnaasium???????

Volli͈, saarlane.
7 aastat tagasi

See maakondade lõhkumine haldusreformi seaduses on setude lobitöö. Setud on laiali mitmes maakonnas ja “plaan” oli luua setudele oma Setumaa vald aga hetkel on nad laiali kolmes maakonnas.

Meenutame siinkohal https://online.le.ee/2016/06/10/juhtkiri-vallasuurune-maakond/

hmm
7 aastat tagasi

Lühike mälu on sul. Nt juba 2005. aastal ühinesid Tapa linn ja Saksi vald Lääne-Virumaalt ning Lehtse vald Järvamaalt. Ühinenud omavalitsus sai nimeks Tapa vald ja paikneb tervikuna Lääne-Virumaal.

Tsitaat Vikipeediast: “Tegu oli pretsedenditu sündmusega, sest esmakordselt ühinesid erinevates maakondades olevad omavalitsused: senine Lehtse valla ala oli varem Järvamaa osa.”

Volli͈,+saarlane.
7 aastat tagasi
Reply to  hmm

Vähene arusaamine osn sul kirjutatust. Kireldasid erandit, mis tehti toona erandina: “Määrus kehtestatakse «Eesti territooriumi haldusjaotuse seaduse» (RT I 1995, 29, 356; 1996, 42, 808; 1999, 93, 833; 2002, 34, 207; 2004, 56, 399) § 3 lõike 1, § 6 lõike 5 ja § 71 lõigete 2, 3 ja 5 alusel ning kooskõlas Vabariigi Valitsuse 27. oktoobri 2004. a määrusega nr 313 «Kohaliku omavalitsuse üksuste loetelu ühinemispiirkondade kaupa» (RT I 2004, 73, 513) ja Vabariigi Valitsuse 25. novembri 2004. a määrusega nr 335 «Asustusüksuse liigi, nime ja lahkmejoonte määramise alused ja kord»(RT I 2004, 82, 550). “ Mina kirjutasin nüüdseks… Loe rohkem »

Volli͈,+saarlane.
7 aastat tagasi
Reply to  hmm

PS. juhin tähelepanu toona kehtinud Vabariigi Valitsuse 27. oktoobri 2004. a määrusele nr 313 «Kohaliku omavalitsuse üksuste loetelu ühinemispiirkondade kaupa» (RT I 2004, 73, 513)

Nüüd ütleb haldusreformi seadus sisuliselt, et omavalitsused, teheke, mis tahate aga ennast te likvideerima peate!

kuu uur
7 aastat tagasi

Kuuldavasti uus minister pidi maakodade lõhkumise lõpetama?

Läänemaa
7 aastat tagasi
Reply to  kuu uur

See oleks ainuõige otsus.

Pole
7 aastat tagasi

küll Lääne-Nigula valla ega vallavanema kohta ühtegi halba sõna kuulnud, pigem vastupidi ja paljud teenused on paranenud.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  Pole

Millised teenused on paranenud tänu sellele, et Läänemaalt kaks valda Pärnu maakonda kolivad?

Sass
7 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Mitte ükski teenus ei muutu paremaks ega lähe halvemaks sele tõttu kas Lihula on ühel või teisel pool piiri. Lihtsalt maakond ei tagagi ühtegi teenust

tölpa
7 aastat tagasi
Reply to  Sass

Teispoolt Kasari jõge piirkonna uudiseid vist enam Lääne Elust ei loe,sest see pole ju Läänemaa varsti.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Mikk Lôhmus on vaid jäämäe tipp. Surem süü Läänemaa kadumisel on läänlasil endil, kes selle ärahoidmiseks lillegi ei liigutanud. Neid ei paista see teps mitte kottivat, nemad eelistavad lihtsalt reformi üle viriseda.

...
7 aastat tagasi

Kas räägitakse ka sellest, et Mikk Lõhmus on see mees, kes lasi Suur-Läänemaa põhja?