Riik on Haapsalu pagulastele eraldanud ligi 50 000 eurot

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Sotsiaalmaja 20. juubel, Kaja Rootare. Tarmula

Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare sõnul kasutatakse pagulastele mõeldud raha ettevaatlikult, sest juurde raha ei tule – kui on otsas, siis on otsas. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnale sõjapõgenike eest makstavast 45 000 eurost on poole aastaga kulunud kuuendik ehk 7000 eurot.

4500 eurot on sõjapõgenike starditoetust saanud MTÜ Pagula. See raha on peaaegu otsas. Riik eraldab sõjapõgenikke vastu võtnud omavalitsustele iga põgeniku kohta 3000 eurot nn pearaha. Haapsalu on poole aasta jooksul vastu võtnud kaks sõjapõgenike peret Süüriast ja ühe Iraagist – kokku kuus täiskasvanut ja üheksa last. Nende eest on laekunud linna eelarvesse kokku 45 000 eurot. See on ette nähtud sõjapõgenike elu alustamiseks Haapsalus.

Seda, millele täpselt raha kulutada, ei ole ette kirjutatud. Peaasi, et see kulutataks sõjapõgenike peale. Millele täpselt, otsustab omavalitsus.

Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare ütles, et seni on kahe esimese pere peale kokku kulunud 7007 eurot: 3071 ühe ja 3936 eurot teise pere peale. Kolmas pere saabus septembri lõpus ja sellele perele seni raha eraldatud ei ole. Rootare sõnul on raha kulunud kahe korteri sisustamiseks alates mööblist, nt vooditest, ja lõpetades nugade-kahvlitega, sest sõjapõgenikel endil suurt midagi kaasas ei ole.

„Nad saabuvad sõna otseses mõttes, kaks kätt taskus. Ka pole neil kohapeal sugulasi-sõpru, kes võiksid aidata,” ütles Rootare.

Teiseks on tasutud hambaravi eest. Rootare märkis, et tegemist on vältimatu raviga nagu valutava hamba väljatõmbamine ja parandamine. Raha eraldamises ja summas lepitakse enne kokku. „Tugiisik tuleb arvega ja siis tasume, või avalduse alusel. Täpselt nii nagu teistegi abi vajavate haapsallaste puhul,” selgitas Rootare.

Raha sõjapõgenikele otse kätte ei ole antud. Läinud nädalal otsustati summa, mille eest saavad sõjapõgenikud osta talveriideid. See on sada eurot täiskasvanu ja 50 eurot lapse kohta, kolmele perele kokku 1100 eurot.

Rootare sõnul kasutatakse 45 000 eurot ettevaatlikult, sest juurde raha ei tule – kui on otsas, siis on otsas.

Täispikka artiklit saab lugeda neljapäeval, 13. oktoobril ilmunud Lääne Elu paberlehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Agu
7 aastat tagasi

ärge olge nende rändurite peale vihased, vaid mõnede meie omade kaasmaalaste peale, “mittetulundusühing” pagula liikmete peale, hoopis nemad tuleks turuplatsil võlla tõmmata

Valge Daam
7 aastat tagasi

Riik mõne €uro-sendi ka Eesti peredele, lastele, invaliididele eraldab?
€uro on nii suur raha, et ei julge küsidagi… sestap alustan sentide küsimisega…
Kes oskab vastata?

valija
7 aastat tagasi

ühendvallal ja 2017 valimistel saab olema üks hea ühine eesmärk, nimelt kõik need, kes praegu linna valges majas vegeteerivad on sealt järgmise aasta lõpus kadunud.

tarms
7 aastat tagasi

2017 tulevad KOV valimised. Rahvas, ärge valige neid pagulaste pooldajaid enam ametisse! Andke oma hääl ainult pagulasvastaste kandidaatide poolt, ainult nii päästate Eesti sellest rämpsust, mis teie rahakoti peale vegeteerima jääb!

jenkem
7 aastat tagasi

veel ägedaid kommataariume ja pannakse see kommenteerimis nurk siin demokraatlikus eestis kinni nagu see lasteaia teema !!!!:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:DD:D:D:D:DD:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:

ja
7 aastat tagasi
Reply to  jenkem

araabiakeelsest jutupliiatsist,mida Velbre igatseb oleks ka lugeda tahtnud.

Agu
7 aastat tagasi
Reply to  jenkem

oujee

xerxes
7 aastat tagasi

Soomes maksab varjupaikataotleja ööpäev juba üle 100 euro. Maksumaksjad maksavad kulud. Arvan et Eestis ka samamoodi.

EU
7 aastat tagasi

Kui EU raha otsas siis sujuvalt kannab vajalikud kulud Eesti maksumaksja. Nad ju nüüd Haapsalu elanikud.

*
7 aastat tagasi

Kaja, kas sulle on võim pähe löönud? 2017 sind küll tagasi valida ei saa.

syyt
7 aastat tagasi

Kas Humanast neil ei kõlba osta nagu suuremjagu kohalikke on sunnitud ostma, kuigi sõpru ja sugulasi on “ees ootamas” ?!

ja
7 aastat tagasi
Reply to  syyt

noad-kahvlid saab tasutagi

haapsallane
7 aastat tagasi

Kaotades töö esitasin sellele samale osakonnale avalduse,et saada oma kahele lapsele vähemalt lasteaia õppemaksu ja toiduraha soodustust. Vastuseks sain,et minu eelnevad pool aastat ei võimalda mulle toetuse maksmist. Nagu oleks teeninud tuhandeid,kust annaks kõrvale panna. Toetust ei saanud ja isegi seda ei küsitud,kas mul sugulasi-sõpru on,kes mind toetaks.