Ilmateenistus: kõledad ja jahedad ilmad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2016-09-22 17.04.55

Kaart: Riigi ilmateenistus

Eesti idapiiri taha nihkuv madalrõhkkond toob meile homme jahedust ning kõledust lisab lõõtsuv põhjakaare tuul.

Päikese mahendavale toele on vähe lootust, sest pilvekiht püsib tõenäoliselt visalt taevas. Suuremaks sajuks jääb siiski lisanduvast niiskusest vajaka.

Reedel (23. septembril) liigub madalrõhkkond Venemaa keskoblastite kohalt Laadoga suunas ja selle lääneserv laieneb jõulisemalt üle Eesti. Kohatine vihmasadu on nõrk ning suurem on võimalus Kirde-Eestis ja Liivi lahe ümbruses. Tuul puhub öösel põhjast ja kirdest, päeval enamasti loodest ning ulatub puhanguti 12, rannikul kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on öösel 3..9, maapinnal võib langeda 0°C lähedale, rannikul on kuni 11, päeval 10..14°C.

Laupäeval (24. septembril) madalrõhuala nõrgeneb ja eemaldub Karjala poole ning loodetuul nõrgeneb, kohatiste vihmahoogude võimalus aga püsib. Õhutemperatuur on öösel 4..8, rannikul kuni 11, päeval 11..14°C.

Pühapäeval (25. septembril) tugevneb kõrgrõhuala ja ilm on sajuta. Tuul vaibub ja on muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 1..6, maapinnal langeb 0..-2°C-ni, rannikul on kuni 11, päeval 12..15°C.

Esmaspäeval (26. septembril) on Eesti kohal kõrgrõhuala ja ilm püsib sajuta. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 2..7, maapinnal langeb kohati 0°C lähedale, rannikul on kuni 12, päeval 12..16°C.

Teisipäeva (27. septembri) öösel ulatub üle Eesti kõrgrõhuvöönd ja ilm on sajuta ning vaikne. Õhutemperatuur on öösel 3..8, maapinnal võib 0°C lähedale langeda, rannikul on kuni 12°C. Päeval kõrgrõhuvöönd eemaldub, aga Eesti ilm püsib veel peamiselt sajuta ja rahulik. Õhtul aga algab edela- ja lõunatuule tugevnemine, sest Norra edelarannikule läheneb Sotimaalt aktiivne madalrõhkkond ning laieneb üle Skandinaavia Läänemerele. Õhutemperatuur on 12..17°C.

Kolmapäeval (28. septembril) liigub madalrõhkkond piki Norra rannikut edasi kirdesse, kuid selle idaserv laieneb Eesti kohale. Tsükloni liikumiskiirusest sõltub sajuala ulatus. Tänastel andmetel on Mandri-Eestis öö sajuta, saartele aga jõuab vihm. Päeval liigub tihe sajuala ka mandrile. Lõuna- ja kagutuul tugevneb iiliti 15, rannikul 20 m/s. Õhutemperatuur on öösel 5..10, saartel ja rannikul kuni 13, päeval 10..15°C.

Neljapäeval (29. septembril) püsib Eesti madalrõhkkonna mõjualas ja ilm on sagedaste vihmahoogude ning tugeva lõunakaare tuulega. Õhutemperatuur on öösel 6..10, rannikul kuni 13, päeval 12..14°C.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments