Haigekassa nõukogu eelarvemiinusele lahendust ei leidnud

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

haigla streik
Läänemaa haigla personal tegi teisipäeval streigi puhul ühispildi. Foto: Arvo Tarmula

Haigekassa nõukogu ei suutnud täna leida eelarvemiinusele katteallikaid, sellest lähtuvalt jääb haigekassa eelarve käesoleval aastal tõenäoliselt mitmekümne miljoni euroga miinusesse, mis kaetakse reservi arvelt.

Haigekassa nõukogu ei toetanud neljapäeval möödunud nädalal väljakäidud kava katta kujunenud miinus neljandas kvartalis haiglatele väljamakstava raha vähendamisega, ütles haigekassa nõukogu liige Aivar Kokk BNS-ile.

Tema sõnul ei ole võimalik kehtivaid lepinguid selliselt muuta, et väljamakseid vähendada. Kuigi üks kord on seda masu ajal tehtud, kui sotsiaalmaksu laekumised märgatavalt langesid, siis selleks ei ole sotsiaalmaksu laekumiste kasvu taustal hetkel õigustust, märkis Kokk.

Tema sõnul otsustas nõukogu neljapäevasel istungil küll vähendada lepingut ületava töö eest haiglatele makstavat raha, kuid see on pigem kosmeetiline muudatus ja sisuliselt erilist võitu ei anna.

Mis puudutas neljanda kvartali väljamakseid, siis nende osas otsust ei langetatud, kuid sisuliselt see tähendab, et seda ei tehta, rääkis Kokk. Nõukogu küll koguneb oktoobris uuesti situatsiooni arutama, kuid ka siis ei ole reaalne, et haiglatele väljamakstava raha hulka oleks võimalik märgatavalt vähendada, lisas ta.

Pigem on Kokki sõnul siis arutluse all järgmise aasta eelarve, et see saada tasakaalu ja et ei korduks käesoleva aasta olukord.

Haigekassa nõukogu toetas möödunud nädala kolmapäeval juhatuse ettepanekut vähendada käesoleva aasta ülekulu 75 protsendi ulatuses, kärpides selleks neljandas kvartalis haiglatele väljamakstava raha hulka. Konkreetsemat lahendust, kuidas seda teha, pidi nõukogu arutama käesoleval neljapäeval.

Haigekassa tulud kasvasid esimesel poolaastal 7 protsenti 510,9 miljoni euroni. Ravikindlustuse kulud kasvasid 8 protsenti 538,8 miljoni euroni ja haigekassa tegevuskulud on kasvanud kokku 11 protsenti. Kokku olid haigekassa eelarve kulud esimesel poolaastal 543,8 miljonit ja seega oli eelarve ligi 33 miljoniga miinuses, mis on 14,5 miljonit eurot negatiivsem prognoositust.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valitsus kärbib haigekassa nõukogu koosseisu | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] eelarvemiinusega] on avalikkuse tähelepanu koondunud terviseministrile ja valitsusele. Haigekassa nõukogu lükkas täna tagasi ministri poolt pakutud ettepanekud. Ei saa olla nii, et minister esitab ettepanekud, mis tihti on ebapopulaarsed, aga nõukogu […]