Martin Helme: Kaljuranna kandideerimine võib Mart Helmele kasulik olla

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Mart Helme. Foto: Arvo Tarmula

mart helme

Marina Kaljuranna kandideerimine võtab ära hääli Siim Kallaselt ja Allar Jõksilt ning tõstab Mart Helme šansse, kommenteerib asjade seisu Martin Helme. Foto: arhiiv

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees Martin Helme sõnul võib Marina Kaljuranna presidendiks kandideerimise otsus parandada samuti presidendiks sooviva EKRE esimehe Mart Helme võiduvõimalusi valimiskogus.

"Eelkõige sööb ta [Kaljuranna kandideerimine muidugi ära Siim Kallase hääli, aga küllap võtab ka mingi osa sood, mis tähendab, et kahjustab ka [Allar] Jõksi šansse," kirjutas Martin Helme reedel Facebookis. "Meid see väga ei kõiguta, pigem teeb ta Mardi võimalused paremaks, sest ajab hääli veelgi rohkem lõhki ja toob teise vooru saamise läve allapoole."

Helme märkis, et Kaljurand "astus lausa ministri kohalt tagasi, et võimendada oma märtri mainet ja kasvatada kaastunde kapitali".

"Ma muidugi näen praegu selgelt, kuidas toimub infooperatsioon ehk katse kloppide üles (meedia)hüsteeria, mille laineharjal tahetaksegi olematu poliitkogemuse tõttu lihtsasti suunatav mitte-eestlane presidendiks upitada," kirjutas Helme.
"Ilmselt on paljudel juba meelest läinud, kuidas neid osavalt manipuleeriti Ilvest presidendiks laulma. Alles pärast saadi aru, millise reha otsa oli astutud. Nüüd tahetakse inimesed sama reha peale panna astuma."

Helme sõnul peab "see hüsteeria või maania peab aitama varjata asjaolu, et Kaljurand on Reformierakonna ühe tiiva käepikendus". "Hüsteeria on vajalik, et ratsionaalne loogika – ütled Marina, mõtled Autorollo ja härra Nilsson – ei pääseks kõlama," sõnas EKRE asejuht. "Ja teiseks on see vajalik, et üles ei tuleks küsimust tema õigusjärgsest kodakondsusest. Meile teadaolevalt sai ta kas 1991. aasta lõpus või 1992. aasta alguses kodakondsuse mitte õigusjärgsuse alusel vaid valitsuse eriotsusega. Väga sobivalt on valitsuse selle perioodi arhiiv pandud praegu kolima ja toimikuid ei ole võimalik leida. Seadus ütleb, et kandidaat peab esitama tõestuse oma õiguse kohta kandideerida. Seega on see Kaljuranna kohustus esitada dokumentaalne tõestus mitte oma kodakondsuse kohta, vaid oma kodakondsuse õigusjärgsuse kohta."

Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Jaak Madison aga kommenteeris Kaljuranna kandideerimist sõnadega: "Aitäh, Marina, aitäh! Tänu Sinu südikusele ja meelekindlusele suurenes hüppeliselt tõenäosus, et uus president ei tule Reformierakonnast. Mis seal salata, tänu sellele tõusid kohe ka šansid, et Eesti saaks ühe parima võimalikest – rahvuskonservatiivist presidendi."

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
J.K.
7 aastat tagasi

Praegu on Mart Helme parim Eesti presidendi kandidaat. Kes muud tahab arvata, see vaba valik…lausrumal ka ei tohiks ikka olla, et Helme valituna, siis hakkab kesk ja venelased tulema…

MARGUS OLLEMA
7 aastat tagasi

EKRE hakkab sarnanema juba Keskerakonnaga , kes mustab teisi.

Pook
7 aastat tagasi
Reply to  MARGUS OLLEMA

Ongi ju nagu keskerakonna mini varjant ju?!

jaminaka
7 aastat tagasi

Hurraa-baaba presidendiks ja rossimannuste hea elu läheb edasi.

Juks
7 aastat tagasi

Ekred,ärge höisake,
Kaljuranna soov kandideerida
Helmet presidendiks veel ei tee.
Mida rohkem te end kiidate
ja teisi laidate,
seda vastuvötmatuteks saate
eesti rahvale.

Pook
7 aastat tagasi

Nii lolli juttu kuulsin viimati kapteni kõrtsis paar nädalat tagasi.

IRWQ
7 aastat tagasi

Pigem võtab maria kandideerimine mardilt hääli ära

Juss
7 aastat tagasi
Reply to  IRWQ
Kübe
7 aastat tagasi

See ekre on ka kahtlane erakond. Isa-poja äriplaan. Kui nad kesikutega koos tallinna tv-s ei lõkutaks siis võibolla oleks neil natuke isegi kaalu aga hetke pildi järgi seda kampa ka ei usalda!

kuule
7 aastat tagasi

Magu, mida sa õige endale lubad

Juss
7 aastat tagasi
Reply to  kuule

Väga õige võrdlus Magu.

vaataja
7 aastat tagasi

Mart Helme presidendiks-tänan ei.

nägija
7 aastat tagasi
Reply to  vaataja

Vaataja seisukoht:
“Kui sa ei toeta mind, vali endale teine partei!”
“Kui sulle ei meeldi minu poliitika, koli teise riiki!”
Vaataja: “Võid kindel olla!”
Tänan, ei!