Tumeromantika õhtud alustavad homme salakohas Hiiumaal

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Harmony Garden
Harmony Garden. Foto: Harmony Garden FB

Teistkordselt Hiiumaale jõudev Tumeromantika õhtute kontserdisari pakub homme, reedel 5. augustil, võimaluse 66 muusikasõbral kogeda vahetut ja hubast kontserti kahe suurepärase põhjamaise akustilise muusikakollektiiviga salajases kohas Hiiumaal. Teine sarja kontsert toimub laupäeval, 6. augustil Villaaidas Kärdlas.

Vahetu kontserdi täpse asukoha saab muusikagurmaan teada alles piletilt Piletilevist ostes. Pilet on mõistlik täna ära osta, sest need on saadaval ainult eelmüügist ja homme ehk kontserdi päeval on pilet kahekordse hinnaga, sest korraldajatel on vaja eelnevalt arvestada kohalike hõrgutiste koguste osas osavõtjate arvuga.

Eksklusiivne tumeromantika õhtu salajases kohas Hiiumaal 5. augustil kl 18 pakub erinevalt rahvarohkestest muusikafestivalidest võimaluse kogeda suurepärast akustilist muusikat vahetus ning igasuguse trügimis-sagimis, müra ja lobisemisvabas keskkonnas.

Kes salajasele kontseridle ei jõua või ei mahu neil on samade esinejate loomingut võimalik kuulda laupäeva õhtul kl 18 Kärdlas. „Tumeromantika õhtu Hiiumaal” kontsert Kärdla kohvikutepäeva melust pisut kõrval Villaaidas Kärdla sadamas on oma kava, esinemiskoha ja kontseptsiooni poolest täiesti erinev samade muusikute kontserdist eelmisel õhtul salajases kohas, kuid ka kindlasti sügavat muusikaelamust pakkuv.

Mõlemil õhtul on võimalus on osa saada kahest täiesti erinvast lähenemisest akustilisele muusikale. Aastaid tagasi maailmakuulsale neoklassika bändile Arcana aluse pannud Peter Bjärgö sooloprojekt BJARGO pakub aksutilisele-poolakustilisele muusikale moodsat lähenemist, kus laval miksitakse kokku juba eelnevalt stuudios ja välikeskkonnas lindistatud akustilised saundid.

Viieliikmeline Soome kollektiiv Harmony Garden astub seevastu lavale klassikaliste akustiliste instrumentidega: kontrabass, viiul, bändzjo, kitarr, löökriistad ja laul. Selline lähenemine on tänapäevases levimuusikas juba haruldseks muutuv ja kaduv, sest arvutiprogrammid suudavad esitada mistahes pillide saunde. Küsimus on lihtsalt tekkivas atmosfääris, mille puhul kaalukauss enamasti naturaalpillide kasuks vajub. Lavale astuvad kogenud muusikud, sealhulgas maailmakuulsa Soome folkmetal kollektiivi Korpiklaani endine viiuldaja Jaakko “Hittavainen” Lemmetty, kes tüdinenuna ümber maailma tuuritamisest otsustas rahulikuma bändi kasuks.

Toidu ja joogisabas ei pea sel kontserdil trügima ja piletirahale lisaks kopsakaid summasid kulutama nagu keskmisel rahvapeoks kujunenud kontserdil. Eksklusiivne Tumeromantika õhtu salajases kohas Hiiumaal on kontsert- õhtueine, kus piletiraha sisaldab ka rootsi laua stiilis valikut kohalikke kulinaarseid hõrgutisi ja kogu pakutav alkohol on samuti pileti ostnutele hinnas sees ja piiranguteta kohapeal tasuta. Laual on hõrgutised kohalikest pagaritoodetest ja kitsejuustust kuni kohustusliku värske hiiumaise suitsukalani ning alkoholi laualt leiab hoolikalt valitud napse ka kaugemalt, näiteks Moe peenviinavabriku viina, sest kohalikku kanget alkoholi Hiiumaal paraku ei toodeta.

Tumeromantika õhtul Hiiumaal Villaaidas 6.augustil 2016 esitab BJARGO rütmilisemat loomingut, mis sisaldab endas ka teemasid loost “Collapsing Lights”

Eksklusiivsel Tumeromantika õhtul salalajases kohas Hiiumaal 5. augustil 2016 esitamisele tulev looming on sakraalsem ja minimalistlikum, põhinedes klaveri ja koorimuusika lindistuste luupimisel.

Villaaidas Kärdlas tuleb esitusele läbilõige Harmony Gardeni põnevast loomingust ja Eksklusiivsel Tumeromantika õhtul salajases kohas Hiiumaal esitab Harmony Garden oma uue kontseptuaalse albumi „Cold Ground” lood algusest lõpuni, nagu need plaadilgi on.

Viis aastat tagasi Lääne-Virumaal Muuga mõisas alguse saanud ja igal suvel järjepidevalt tegutsenud Tumeromantika õhtute kontserdisari saavutab tänavu oma nelja täiesti erineva kontserdiga eri paigus ning kuue hästi valitud välismaise bändiga juba festivali mõõtme.

Pärast Hiiumaad jõuab Tumeromantika õhtute sari 19. augustil Rakverre, kus astuvad üles Moskva tüdrukute keskaja muusika fusion bänd Idisi ja Läti neofolk kollektiiv Ēnu Kaleidoskops.

Festival lõpeb Muuga mõisas võrratu Suurbritannia tshellisti Jo Quaili ja prantsuse ambient-folk bändi Kentin Jivek ülesastumisega 21. augustil.

Tumeromantika õhtute kontserdisarja eesmärgiks on tuua suurematest keskustest kaugemal asuvatesse kaunitesse kontserdipaikadesse põnevat, keskmisest erinevat ja ilusat – sageli ka melanhoolsevõitu akustilist või poolakustilist muusikat parimate muusikute esituses.

Muusikanäited:
HARMONY GARDEN
videod:

BJARGO

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments