Valge Daami tegijaid ootab ees kibekiire august

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

VD etenduse lavastaja Aleksander Ots (arvo tarmula)
Et naispeaosatäitja Loore Martma on praegu Walesis koolitusel, on proovides teda vajadusel asendanud lavastaja Aleksander Ots. Foto: Arvo Tarmula

Tänavuste Valge Daami etendusteni on aega vähem kui kuu. Möödunud nädalavahetusel tehti väikese seltskonnaga veel proovi suviselt vaikse Haapsalu põhikooli aulas, selle nädala lõpus loodetakse proovidega kolida linnusehoovi.

Kokku on seni jõutud lavastusega teha proove vaid kaheksa korda. Lavastaja Aleksander Otsa sõnul ongi selle tüki juures üks keerulisemaid asju ajapuudus. „Inimesed on kolmes linnas ja ma ei tea mitmes maakonnas laiali. Nii kutselistel näitlejatel kui ka Haapsalu harrastajatel on suvel palju tegemist ning see aeg, millal on üldse võimalik koos käia, on väga limiteeritud,” rääkis Ots pärast pühapäevast proovi.

Habemega Valge Daam

Naispeaosatäitja Loore Martma on praegu hoopis Walesis koolitusel ja proovides on teda vajadusel Ots ise asendanud. „Ma olen viimasel ajal sellest siiski loobunud, sest Priidul [lavastuse meespeaosaline Priit Loog] ei ole ilmselt just väga lihtne sellise habemega Loorega proove teha,” räägib Ots.

Otsa sõnul on praegu iga vaba hetk reserveeritud proovideks, kuid paratamatult tuleb ette inimlikke paratamatusi nagu haigestumine, mille vastu ei saa kuidagi, seega on mõni proov ka ära jäänud.

„Anname endast kõik, aga ajaline surve on väga suur. Kõige suurem ja intensiivsem osa tööst tuleb nädal enne etendust. Sel ajal on kogu trupp Haapsalus ja me pühendame 24 tundi ööpäevast lavastusele,” lisas Ots. „See on mõnus proovikivi kõigile osalejatele ja ikka väga erinev tavalisest lavastuse sünniprotessist. Proovid käivad hoogtöö vormis, mingid faasid me jätame lihtsalt vahele ning varsti alustame läbimänge.”

Sõrmus sõrme esimesel kohtumisel

Priit Loog lisas, et tavapärasest intensiivsema lavastusprotsessi kõrval teeb selle keerulisemaks ka see, et suur osa seltskonnast puutub omavahel kokku alles esimest korda. „Veljot [lavastuses näitlejana kaasategev Veljo Reinik] ma tean, me oleme kursavennad. Ka Aleksandriga olin enne tuttav ning Looret teadsin põgusalt, kuid teisi ma ei tea ju üldse. Peab võimalikult palju suhtlema teiste inimestega ja katsuma aru saada, kuidas keegi mõtleb,” võrdles Pärnu Endlas igapäevaleiba teeniv Loog lavastusprotsessi suhtega, kus käimise faas tuleb vahele jätta ja kaaslasele kohe sõrmuse sõrme panna.

Tänavust lavastust „Südamega läbi müüri” mängitakse sama moodi linnuse taga platsil, kus möödunud aastal jäeti hüvasti ülimenuka „Valge Daami saladusega”. Lavastaja hinnangul muutub kindlasti kõik, kui lõpuks pääsetakse linnusesse proovi tegema, sest keskkond annab õige tunde saavutamiseks kõvasti juurde. Ka linnuses tehakse alguses proove jupi kaupa, kogu trupp saab kokku augustis. Lava loodetakse püsti saada selle nädala lõpuks.

Tänavuse lavastuse tekstil, mille on autor on kirjanik Jan Kaus, on varasemate aastatega võrreldes suurem rõhk ajalool. „Tegemist ei ole päris dokumentalistikaga, aga Jan on püüdnud esitada oma versiooni ajaloolisest tõest. Kõik olud ja tegelased on reaalselt siin Haapsalus kunagi olemas olnud. Situatsioonid, millesse näidendi tegelased sattuvad, ja ohud, mis neid ähvardavad, need on kõik kunagi Haapsalus aset leidnud,” selgitas Ots.

Linnus lastakse õhku

Sellesuvises lavastuses on tavapärasest suurem roll tänapäevastel tehnilistel lahendustel, kus märksõnad on video mapping ehk reaalsus, mis luuakse projektorite, animatsiooniprogrammide ja 3D modelleerimise abil. „Tehnoloogilise poolega ei ole kahjuks saanud väga proove teha, aga plaanis on katsetada põnevaid videolahendusi. Selliseid, mida Eesti suvelavastustes seni kasutatud eriti ei ole. Mujal maailmas on küll ja päris edukalt,” selgitas Ots.

„Me proovime hobuste puudumist kompenseerida sellega, et laseme linnuse õhku. Et näha, mida see täpselt tähendab, tuleb kohapeale tulla,” viskab lavastaja intriigi õhku.

Valge Daami lavastustes on alati olulisel kohal olnud muusika, mille on seekord kirjutanud Lea Dali Lion ehk Lea Liitmaa ning Angela Aak. „Töö muusikaga käib suure hooga. Lea ja Angela on teinud juba väga suure osa tööst,” kinnitas Ots. „Ma olen mõnda tulemust juba kuulnud, muusika tuleb kihvt. Mitte et ma oleks selles kahelnud, aga Lea ja Angela koostöö õigustab ennast kindlasti.”

Kuna ka muusikaproovidega tehakse algust alles augustis, tähendab see, et viimased nädalad enne etendusi tulevad väga kiire tempoga. „Kui osalejatel on veel soov suve ja päikest nautida, siis sel nädalal on selleks veel aega,” soovitab lavastaja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments