OM-i kuld tooks 4000-eurose palgafondi ja 2200-eurose lisatoetuse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Nikolai Novosjolov. Foto: Scanpix
Nikolai Novosjolov. Foto: SCANPIX

Eesti Olümpiakomitee (EOK) täitevkomitee kinnitas 15. juulil toimunud koosolekul uue olümpiamängude ettevalmistuse rahastamise süsteemi – nii hakkab OM-i ja MM-i esikoht tooma sportlasele järgnevaks kaheks aastaks igakuiselt 4000-eurose pagafondi, millele lisandub 2200 eurot ettevalmistustoetust.

Kinnitatud rahastamissüsteemi peamiseks aluseks on sportlaste tasemete uuenenud jaotus, fikseeritud kuu- ja aastatoetuste mahud ja spordialade peatreenerite toetamise asemel sportlaste individuaalsete treenerite toetamise alustamine. Uue korra töötas välja EOK tippspordikomisjon.

EOK asepresidendi ja tippspordikomisjoni esimehe Tõnu Tõniste sõnul vajas seni rakendatud süsteem ajakohastamist. “Muutsime sportlike tasemete jaotust selliselt, et ka Euroopa meistrivõistlustelt hõbe- või pronksmedal saavad edaspidi olema rohkem väärtustatud. Lisaks tagab uus kord maailmameistrivõistluste medalistidele samaväärse ettevalmistuse olümpiamedalistidega. Üks olulisemaid muutusi uues süsteemis on minu hinnangul aga olümpiahooaegadest sõltunud koefitsientide süsteemi kaotamine. Treeningprotsess on tervik ja sportlase ettevalmistuse seisukohalt ei ole vahet, kas on olümpiahooaeg või mitte. Tõenäosus olümpiamängudel edu saavutamiseks on suurem, kui kvaliteetne ettevalmistus on tagatud läbi terve olümpiatsükli,“ selgitas olümpiaettevalmistuse rahastamissüsteemi uuendamise tagamaid Tõniste.

EOK tippspordikomisoni aseesimees olümpiavõitja Jaan Talts tõi uuenenud rahastamise põhimõtete osas välja loodud võimaluse, millega on nüüdsest rohkem märgatud ja toetatud ka sportlaste lähimad abilised ehk nende personaalsed treenerid. „Sportlaste personaalsed treenerid on võtmeisikud sportlaste saavutuste taga. Paljud Eesti viimaseaja edulood on sündinud suures osas organisatsioonide väliselt, mille taga on põhiosas sportlase enda, tema treeneri ja teiste isiklike abiliste maksimaalne pühendumine. See on töö, mis vajab märkamist ja toetamist.“.

OM-i ja MM-i esimese kohta igakuine palgafond saab olema 4000 eurot, millele lisandub ettevalmistustoetus 2200 eurot. OM-i ja MM-i teine ja kolmas koht toovad 2500-eurose palgafondi ja 2200-eurose ettevalmistustoetuse. OM-i 4.-10. koht, MM-i 4.-8. koht ning EM-i 2.-3. koht toob palgafondiks 1600 eurot ja lisaks 1400 eurot ettevalmistustoetuseks. OM-i kandidaadid: ettevalmistustoetus on 500 eurot. Kõik tulemused kehtivad kaks jooksvat aastat, C-taseme nimekiri kinnitatakse aastaks. Kaitsejõudude palgal olevate sportlaste palgafondist lahutatakse 500 eurot.

Peatreenerite toetamisest loobutakse ja toetatakse individuaaltreenereid;

Uued põhimõtted jõustuvad tänavu septembrist, võistkonnaalalade toetus kestab 2016. aasta lõpuni ja talialade toetuse põhimõtted kuni PyeongChang olümpiamängude lõpuni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments