Juhtkiri: kuldse Rio ootuses

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Eesti vehklemisliidu kaheksaliikmeline juhatus otsustas möödunud nädalal, et Euroopa meistrivõistlustele 20.–25. juunil Poolasse sõidab Rio olümpiapileti välja vehelnud naiskond: Irina Embrich, Erika Kirpu, Julia Beljajeva ja Kristina Kuusk.

Selle otsusega jäeti aga EMile sõitvast koosseisust välja noor ja talendikas vehkleja Katrina Lehis.
Juhatuse otsus on täiesti vastukarva Lehise treenerile Helen-Nelis Naukasele, kes peab halastamatut võitlust oma hoolealuse eest, nõudes Lehise lülitamist EMile sõitvasse koosseisu. Paraku pole Nelis-Naukase käed nii pikad, et neid hoobi tõmmata. Üritama peab ikkagi.

Naiskonna peatreener Kaido Kaaberma ei lase end aga kriitikast kõigutada ja liigub vankumatu karavanina Rio olümpiamängude poole. Peatreener on isik, kelle kohustus on vastutada koondise tulemuse eest Rio olümpial. EM on temale kui kontrollvõistlus, kus Kaaberma laseb olümpianaistel end lahti vehelda.

On selge, et kui tulemust ei tule, näitavad kõik näpuga treeneri poole. Kui tulemus tuleb, kullatakse üle ka treener. Kõigil kriitikuil tuleb siiski aru saada, et säärase intrigeeriva olukorra on loonud süsteem. Kui reglemendi järgi saab peatreener valida koondislast omatahtsi, siis seda ta teebki. Kui oleks must valgel kirjas, et koondise moodustavad neli maailmareitingu kõrgeimal kohal olevat vehklejat, poleks selle üle mingit vaidlust.

Siin on vehklemisliidule ja olümpiakomiteele õppetund. Reglement peab olema konkreetne, eriti neil spordialadel, kus on konkurentsivõimelisi sportlasi rohkem kui koondisekohti.

Peatreeneri kompetentsuse tuleproov on Rio olümpiamängudel, kus vastutab peatreener oma naha ja karvadega olümpiamängude tulemuse eest. Otsused on langetatud. Nüüd jääb üle vaid innukalt edasi treenida. Olümpia pole enam kaugel ning spordisõbrad ootavad vähemalt medalit, või isegi kuldne pole võimatu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tii
7 aastat tagasi

Millal see Kuldne Trio Haapsalu tuleb , seda nagu ei öeldudki ?

Nii+ta+on
7 aastat tagasi

Reglement on selline ja pole midagi pärata. Nelis-Naukas on ka ise juhatuse liige ja küllap ta hääletas selle süsteemi poolt. Pole siin midagi imelikku, paljudes riikides valikute puhul edetabeli kohad ei loe. Võtame või suurriigi USA – sa pead riigi meistrivõistlustel tulema medalile, et koondisesse pääseda. Ei loe isegi see, et oled ülivõimsalt maailma selle hooaja edetabelijuht. Nii ta on…