Endel Nelise auks veheldi 23. korda

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

vehklemise pilt

Vasakult: Julia Oleinik, Kristina Kuusk, Nelli Paju ja Katrina Lehis. Foto: erakogu

Läänemaa lahtised meistrivõistlused vehklemises kandsid seda puhku Endel Nelise nime.

1993. aastal meie keskelt lahkunud Haapsalu vehklemine isa auks korraldatud alates 1994. aastast juunioride ja kadettide jõuproove, kuid tänavu vehklemis ka täiskasvanud. Tihe välisvõistluste kalender ja Eesti epeevehklejate kõrge tase sunnib koduseid jõuproove ühendama. Ometi ei sõitnud Haapsallu mitte kõik Eesti koondlisased. Naiskonna peatreeneri Kaido Kaaberma sõnul on osavõtt kohalisest võistlusest suuresti vabatahtlik.

Lehise klass ületas Paju sitkuse

Olümpiamängudesele sõitvast naiskonnast puudusid Irina Embrich, Erika Kirpu ja Julia Beljajeva. Pole siis ime, et poolfinaali nelja parema hulka jõudis kindlalt Haapsalu suur kolmik, Kristina Kuusk, Katrina Lehis ja Nelli Paju. Lehis kohtus poolfinaalis Julia Oleinikuga ja seisult 11:11 läks oma teed ning võitis 15:13.

Teises poolfinaalis haaras olümpianaiskonna liige Kuusk poole matši peal ohjad ja juhtis Paju vastu 14:10. Nagu mitmel varasemalgi korral, näitas Paju nüüd aga imelist võiduiha, jõudes viigini 14:14 ja võiduni 15:14.

„Mul on pajupuule omane sitkus,” naeris Paju pärast matši. „Sa võid üritada teda muda, aga see ei õnnestu. Paju paindub väga palju.”

Lehis jälgis matši lõppu kõrvalt ja imestas: „Kust ta (Nelli Paju) ometi selle võtab!? Oi, ta on lõpus visa!”

Finaalis jäi Lehis Paju vastu taha 2:3, aga siis näitas oma tõelist klassi. Kuigi Paju surus pidevalt, noppis Lehis muudkui vastutorkeid. Peagu oli seis 14:5, aga siis ärkas Paju veel korraks, sooritades kaks õnnestunud torget. Võidutorke tegi Lehis aga elegantselt ning 15:7 tõi talle esikoha.

Olümpiamees nuhtles värsket isa

Meeste seas puudus koondistlastest Marno Allika, küll aga osalesid kaks lätlast. Nemad kaugele ei jõudnud. Veerandfinaalis ehk kaheksa tugevama hulgas kohtusid olümpiamees Nikolai Novosjolov ja Peeter Turnau. Noorem suutis matši tasakaalus hoida seisunu 11:11, siis andnud Novosjolov vastasele enam armu ja võitis 15:12.

Tänavune Eesti meister Sten Priinits on viimasel ajal hõivatud hoopis uue ilmakodanikuga, sest perre sündis esiklaps, pisipoja Ralf. Selletõttu ei sõitnud Priinits ka hiljutisele Pariisi MK-etapilt.

Veerandfinaal tallinlase Juhan Salmiga möödus tal väga pingeliselt. Pärast võitu 15:13 imestas Priinits isegi, miks peab ta matši enda jaoks nii raskeks tegema. Poolfinaalis ootas teda juba hoopis tõsisem Salm ehk vehklemisliidu peasekretär Jüri Salm. Priinits jäi taha 4:6, aga siis sai vastase tarm otsa. Priinits haaras võimu 12:7 ja võitis 15:10.

Finaal Novosjolovi ja Priinitsa vahel pidi andma vastuse, et kes on siis hetkel Eesti parim. Eesti reitingus juhib Novosjolov 424 puntkiga Priinitsa (342) ees. Maailmareitingus on eespool Priinits (24. koht 62 puntkiga.) Novosjolov on 61 punktiga 26.

Novosjolov alustas matši väga agressiivselt ja pääses ette 6:2. Seejärel suutis Priinits mõnda aega tasakaalu hoida, kuid seisult 10:6 lükkas Novosjolov jälle võimsa käigu sisse ja võitis 15:8.

„Panen endale hindeks viis pluss , olen turniiriga üldse rahul,” rääkis võidumees. „Priinitsa puhul peab aga aru saama, et lapse sünd mõjutab võistlemist tuntavalt.”

Rio olümpiamängude ettevalmistus pidavat Novosjolovi arvates kontrolli all olevat. „Minu vormi minekuni on veel aega.”

Priinits ütles, et oli duelliks valmis küll, aga vastane tundus talle täna lausa kiskjana. „Kui ma mõnikord harva suudan Novosjolovit kuskil võistlusel hammustada, siis olen väga rahul. Ausalt öelda ta ongi minust parem vehkleja.”

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vehkleja
7 aastat tagasi

Kaabermaa oma vene tibidega ei julgeudki kohale tulla.