Toto Cutugno – nagu vana hea Itaalia vein

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 9

Toto Cutugnot ümbritsesid eile Haapsalus kaunid valged lilled ja vaimustunud publik. Foto: Arvo Tarmula

Eile õhtul Haapsalu piiskopilinnuses megakontserdi andnud Itaalia romantikatäht Toto Cutugno on nagu kvaliteetvein, mis läheb aastatega paremaks.

Oleks vast raske ette kujutada paremat lauljat, kes võinuks sel nädalavahetusel toimunud Itaalia veinipäevade suurkontserdi anda. Nii arvas ilmselgelt ka rahvas, sest kontserdile müüdi 9000 piletit ja väike Haapsalu linn võttis vastu pea sama palju kontserdikülalisi kui linnas elanikke on. Lossipark sai veinipeole igati sobivalt – muretult ja rõõmsalt meelestatud publikut täis.

Väga suur osa kokkutulnutest olid selle kümnendi esindajad, kelle jaoks Toto Cutugno oli üks vähestest välismaistest megastaaridest, keda nõukogude liidu viljastavates tingimustes legaalselt kuulata võis. Ja kuulatigi ja fännatigi, tema laulude järgi tantsiti ja lauldi vaimustunult kaasa. Ja nüüd mitu aastakümmet hiljem seisis paljude tolleaegne iidol Haapsalu piiskopilinnuses meie ees laval.

Sama mees, samad laulud, uus kvaliteet.

Toto Cutugnoga tundub olevat nii nagu kvaliteetveiniga – see muutub aastatega täidlasemaks (ja mõistagi ei pea ma silmas maestro figuuri – see on tal endiselt suurepärane) ja avanevad uued, sügavamad nüansid. 1980-ndate alguse Cutugno oli tunduvalt reserveeritum ja suisa tõsisevõitu. Ta ei olnud kunagi selline särav-sädelev ja vahuveinine nagu näiteks tema kaasaegne, teine Itaalia megastaar Umberto Tozzi või rõõmsalt ja ülevoolavalt šampanjane nagu Ricchi e Poveri, kellele maestro on muuseas laule kirjutanud. Nagu ka paljudele teistele kuulsustele.

Ilmselt oli paljude jaoks üllatus näiteks see, et maailmakuulsa Prantsuse artisti Joe Dassini maailmakuulus hitt „L'Été indien“ on tegelikult Toto Cutugno kirjutatud. Neile, kellele Joe Dassini nimi ega ka selle laulu pealkiri midagi ei ütle, on ehk abiks Allan Roosilehe lauldud 1990-ndate megahitt „Turvamees“.

Praegune Toto Cutugno on küps, soe, avatud ja vahetu, endiselt kärisev-sametine ja romantiline ning mõnusa huumorimeelega. Ehk tõeline itaallane, nagu me siin neid ette kujutame. Ja ta ei tulnud Haapsallu esinema – oh ei! Ta tuli oma lugu rääkima-laulma ja veinipeolistega suhtlema ning ta võttis selleks mõnuga aega. Kes viibis Eestis viimati välisartisti kontserdil, mis kestis tublisti üle kahe tunni?

Vanameister reageeris siiralt ja vahetult kõigele, mis publikus toimus ja talle vastati samaga. Tõeline liigutushetk oli maestro jaoks aga see, kui ta märkas esiridades fännide käes „kauamängivate“ ümbriseid, mida ehtis 26-aastase Toto Cutugno foto. Liigutatud oli ka publik, nii vanad kui noored – sama siiralt ja rõõmsalt nagu artist isegi.

Eile õhtul oli tükike ehedat, klassikalist Itaaliat Haapsalus, kogu oma võluva, vastupandamatu ilu ja lihtsusega. Jah, tõesti – milleks ajada asju keeruliseks? Mitte keegi ei saa pärast Toto Cutugno kontserti enam öelda, et lihtne ei saa ilus olla. Oh, ja kuidas veel saab! La Mia Muzika…

Grazie, maestro!

Toto Cutugno Foto Arvo Tarmula

Toto Cutugno Foto Arvo Tarmula Toto Cutugno Foto Arvo Tarmula Toto Cutugno Foto Arvo Tarmula Toto Cutugno Foto Arvo Tarmula Toto Cutugno Foto Arvo Tarmula Toto Cutugno Foto Arvo Tarmula Toto Cutugno Foto Arvo Tarmula Toto Cutugno Foto Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sõna sekka
7 aastat tagasi

Olen lasknud paar päeva laagerdada. Oh seda eestlaste kibestumist ja virisemist. Küll osatakse teiste rahakottides sobrada ja oma viitsimatust vingumisega väljendada. Jääb mulje, et enamus negatiivseid kommenteerijaid, on sellised tühikargajad, kes ise millekagi hakkama ei saa ja ei või seda ka kannatada, et teistel hästi läheb. Aga oma eksistetsi on ju kuidagi vaja väljendada. Mina olin kontserdil. Minu pere sellest söömata ei jäänud ja olen tänulik kõigile toredatele külastajatele, kes koos minuga seda soliidset härrasmeest fännasid…ja ma ei ole muide mingi vanur.

vana pook
7 aastat tagasi

m2letan kui vanamehega viina panime vietnamis

oo
7 aastat tagasi

Isegi sööks hetkel head pizzat, jooks veini ja kuulaks Totot…kusagil mugavas välirestos näiteks või kasvõi Haapsalus…kui seal järjekordi ei oleks.

Juura
7 aastat tagasi

väliüritused on lahedad, väike vaheldus kodus olemisele, suvi ongi selliseks teistmoodi elamiseks mõeldud, sügisel hakkab tavaline argipäev jälle pihta

орсс
7 aastat tagasi

Оапп

kalev
7 aastat tagasi

vaimupuudega inimeste jorinat ei ole tarvis kuulata.,kontserd oli äge.

olev
7 aastat tagasi
Reply to  kalev

Ja need kes kontserdil käisid on kõik vaimselt terved inimesed. Ega metadoni ravil oleval narkomaanil on ka maru hea olla.

Miina
7 aastat tagasi

Ega need jorisejad oma arvutist kaugemale ei jöudnudki,nüüd kadeduseuss piinab. Kontsert oli suurepärane,isegi külm ei rikkunud kellegi tuju. Tänud korraldajatele.

Hmm
7 aastat tagasi

No keegi ei käskinud kontserdile minna. Raha tõi see kohalikkele ettevõtjatele ilusti. Sõltumata külmast ilmast oli tegi toreda üritusega. Kellele sellised aajad ei meeldi võivad täiesti vabatahtlikult kolida kuskile kus kunagi midagi ei toimu.

ära plära.
7 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Raha viidi selle kontserdiga ikka eestist välja mitte ei toodud sisse. Aga õige ta on, kui keegi avaldab peavoolu meediast erinevat arvamust siis tuleb ta koheselt hukata.

Hardi
7 aastat tagasi
Reply to  ära plära.

Mis asi see peavoolumeedia kontserdite kohta peaks tähendama? Oled TARK, eks selgita

Unesnôiduja
7 aastat tagasi
Reply to  Hardi

Kuule, Hardi, rahune nùùd maha, sa ei pea igale kommentaarile vastama. Mis sul viga on? Mulle ka ei meeldi see imago, mis Haapsalu endast jàtab – pekstakse naisi, kihutatakse end surnuks ja fànnatakse muusikat, mis eksisteeris 30-40 aastat tagasi. Kole perifeeria.

Juhan
7 aastat tagasi

Lollidelt ja vaestelt eestlastelt koorivad viimased sendidki ära, pärast ei ole midagi lastele süüa anda.
Pidu katku ajal, lärm ja vanamehe kähisev hääl ja vahepeal laskis … p haisu, rahvas oli sellest kõigest vaimustatud, debiilikud sellised…

jah
7 aastat tagasi
Reply to  Juhan

kõik need negatiivsete arvamuste kirjutajad sellel kontserdil kindlasti ei osalenud. Viinamarjad on hapud…

Hardi
7 aastat tagasi
Reply to  Juhan

Kas anti käsk kõrgemalt sulle kontserdile minna? Istu aga edaspidi kodus ja ära kiru, kui aru ei saa

ei saa aru
7 aastat tagasi

kas kontserdi kuulamine vaatamine oli kohustuslik!. Kedagi vist vägisi sinna ei veetud, nii et kui ei taha, siis ei taha ja polegi vaja minna ja pärast joriseda.