Nõva alustas ühinemisläbirääkimisi Keilaga

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Nõva päevakeskus (53) Peeter KallasNõva volikogu esimees Peeter Kallas. Foto: Urmas Lauri

Nõva volikogu otsustas nõustuda Keila vallavolikogu ettepanekuga alustada ühinemisläbirääkimisi viie Harjumaa omavalitsusega.

Volikogu otsustas maikuu istungil alustada läbirääkimisi Keila valla, Keila linna, Paldiski linna, Vasalemma valla ja Padise vallaga ühinemiseks. „Inimeste huvi on ju olemas. Eelmisel ühinemishääletusel puudus Lääne-Nigulale alternatiiv ja paljud vastu hääletanutest tegid seda seepärast, et nad oleksid tahtnud ühineda Harjumaaga,” ütles Nõva volikogu esimees Peeter Kallas.

Kallas ütles, et on Lääne-Harjumaa omavalitsusjuhtidega ühinemisest rääkinud juba Keila-Joa lossis, kus olid kohal kõik alates alates Keila linnapeast ja volikogu esimehest kuni Nõva vallavanema ja volikogu esimeheni. Seal oli ka Harju maavanem Ülle Rajasalu ja rahandusministeeriumi nõunik Sulev Valner. „Harjumaa omavalitsused jätsid väga sümpaatse mulje,” ütles Kallas.

Praeguseks on ühinemisläbirääkimised heaks kiitnud kõik peale Keila linnalinnavolikogu, mis teeb otsuse täna. „Kui Keila linn alt ära hüppab, siis on mõtlemisainest vähemalt Nõval küllaga,” tunnistas Peeter Kallas.

Kahed läbirääkimised korraga

Samal ajal jätkuvad Nõva ühinemisläbirääkimised Lääne-Nigula vallaga. „Täna on Lääne-Nigula pool kõvasti ees. Oleme neil läbirääkimistel jõudnud juba ühinemislepingu sisuni, sealt on lõpp-protsessini väike samm,” ütles Kallas. „Kui Lääne-Nigula saab valmis, siis tuleb Keila poolt järele aidata, sest Harjumaa läbirääkimised on lapsekingades.”

Seejärel teeb otsuse Nõva rahvas.

Lääne-Eesti piirkondlik haldusreformi komisjon soovitas hiljemalt maikuu lõpuks kõigil omavalitsustel teha valik ühinemispartnerite osas ja võtta vastu vastavad volikogu otsused. Peeter Kallase sõnul on seda vara teha, kuna riigikogu pole vastavat seadust veel vastu võtnud. „Esialgne ministeeriumi plaan lähtus olukorrast, kus kõik oleks sujunud ja ööistungeid ette ei nähtud,” ütles ta.

„Piirkondliku haldusreformi komisjoni ettepanekud ongi soovitused, mitte käsud. Kui Nõval on vaja lisaaega, siis ta võtab seda. Tähtajad on vallal ju teada,” ütles komisjoni kuuluv Lääne maavanem Neeme Suur.
Suure sõnul on praeguseks läbirääkimiste eelistuse välja öelnud ainult Martna vald. „Martnal oli ka Lihula ja Hanila ettepanek, kuid on nüüd teatanud, et nemad Lihula ja Hanila poole ei räägi,” ütles ta.

Lääne-Nigula pluss on mitme keskuse poliitika

Suure sõnul on niigi väikses Nõva vallas kaks eristuvat kogukonda – Variku ja Nõva. Neist üks hoiab pigem Harjumaa ja teine Läänemaa poole. „Mina küll loodan, et Nõva vald otsustab jätkuvalt olla Läänemaal ja näen ka väga selget koostöövõimalust Lääne-Nigula vallaga, sealhulgas kogukonna teenuste säilitamine ja teenuste arendamisel,” ütles Neeme Suur. Suure sõnul on Lääne-Nigula pluss Nõva vaatenurgast kogemus mitme keskusega omavalitsuse haldamiseks. „Lääne-Nigulal on praegu neli keskust ja vald tegeleb kõigi nende elujõulisuse säilitamisega. See võiks olla selge sõnum nii Noarootsile kui ka Nõvale, et Lääne-Nigula koosseisus toimetades on ühine eesmärk praeguste keskuste püsimine ja võimalusel ka kasvamine.”

Maavanema sõnul toetab Lääne-Nigula kindlasti Nõva keskuse ja sadama arendamist, mis loovad uusi võimalusi nii ettevõtluse kui ka elamumajanduse arendamiseks.

Keila linn teeb täna otsuse

Keila vallavanem Jaan Alveri sõnul tegid nad Nõvale liitumisettepaneku lihtsal põhjusel. „Kuna Padise, Nõva ja Vasalemma olid juba ühinemisläbirääkimisi pidama hakanud, suhtusin ühinejatesse ühe tervikuna. See oli viisakas ja ka pragmaatiline, sest osa eeltööd oli neil juba tehtud,” ütles ta.

Kuidas täpsemalt läbirääkimised edasi lähevad, ei ole praegu vallavanema sõnul paigas. „Homme on tähtis päev Keila linna suhtes. Kui selgub, mida linn teeb, saame tegutsema hakata,” sõnas Jaan Alver.

Keila linna ja valla, Paldiski, Padise, Vasalemma ja Nõva ühinemises tekiks enam kui 23 000 elanikuga omavalitsus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nii on........
7 aastat tagasi

Taebla vald pani jala taha suure läänemaa loomisele, see on algus läänemaa kadumiseks, palju õnne läänlased, lasite endale vee peale tõmmata sauekal, edu teile!

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  Nii on........

Kui see nii peaks tõesti minema, siis ega suuremal osal läänlastel ju väga palju võimalusi selles protsessis kaasa rääkida ei olnud.

Elmar
7 aastat tagasi

eila Linnavolikogu otsustas keelduda osalemisest Keila valla poolt Keila Vallavolikogu 31.märtsi 2016 otsusega nr 247/0316 algatatud ühinemisläbirääkimistes, millega tegi Keila Vallavolikogu ettepaneku alustada ühinemisläbirääkimisi Keila ja Paldiski linnale ning Padise, Vasalemma ja Nõva vallale. Otsuses on öeldud, et Keila linn ei pea mõistlikuks ega põhjendatuks luua omavalitsusüksust, mis koosneb kahest linnast ja kolmest vallast. Ettepanekuga nõustumisel peab Keila linn Keila valla ettepanekust tulenevalt olema valmis liituma kõigi omavalitsustega, kellele Keila vald vastava ettepaneku on teinud. Sellist kohustust Keila linn võtta ei soovi. Linn on tiheasustusega omavalitsus, samal ajal kui vald on hajaasustusega omavalitsusüksus. Nii erinevate asustustihedusega omavalitsusüksuste kokkuliitmine ei vähendaks… Loe rohkem »

Lillu
7 aastat tagasi

Nõval on ju nii tore elu .Nõvakad võivad ju teada , mida nad tegelikult tahavad ,kuid elu on näidanud, et las koerad hauguvad – karavan läheb ikka edasi. Ühineme sinna, kus meie rahva tahte vastaselt ametisse pandud niinimetatud juhid omale paremat tulevikku näevad. Rahva tahet võib ju küsida , kuid selle tahtega ei pea arvestama ega arvesta ka keegi.

mhhh...
7 aastat tagasi

mis sel vahet kas on nõva harju v lääne all, mõlema jaoks suht ääremaa niikuinii!

Jüri
7 aastat tagasi

Sina Taeblakas ajad ikka jubedat mõla.Igastahes meil Linnamäel on kõik alla käinud.

Taeblakas
7 aastat tagasi
Reply to  Jüri

Minuarust teil seal toimub samuti päris palju head. Kas sa oled üks neist virisejatest, kes ise midagi ei tee, vaid meeldib vinguda?

Taeblakas
7 aastat tagasi

Tänu just sellele “keigarist” vallavanemale on lõpuks Lääne-Nigulas asjad liikuma hakanud. Kui varem “soojal” kohal olnud eelnevad valitsejad ei liigutanud mitte midagi siis nüüd on rahvas rahul. Kindlasti on virisejaid igal pool, kuid valdav enamus on väga rahul.

Endel
7 aastat tagasi

Jälle on süüdi Kallas , et venitab otsusega. Kui aga ära otsustada isekeskis siis jälle häda omavolis jne.
Kuulge Nõvakad , ise ikka teate mida tahate ?!

Jüri
7 aastat tagasi

Ravas on kindlalt Keila poolt kui üldse ühineda.Lääne-Nigula käib nii maha.Vaadake kas sealsed inimesed on rahul olukorraga mille on loonud ühinemine ja keigarist vallavanem.

läänlane
7 aastat tagasi
Reply to  Jüri

Aga millega sina siis täpsemalt rahul ei ole? Minult ei ole siiani (loodan, et ka tulevikus mitte) midagi ära võetud.

post
7 aastat tagasi

keila, see pole hea nali

marxx
7 aastat tagasi

Keilaga läbirääkimiste alustamine on protsessi venitamine, et oma sooja kohta veel niikaua hoida kui võimalik. Pigem tuleks volikogu esimehele umbusaldust avaldada – suutmatuses otsustada. Harju poole ühinemisest on huvitatud mingi väike osa rahvast, enamus Lääne-Nigula poolt.

eks ta ole
7 aastat tagasi
Reply to  marxx

Ära ole selles nüüd küll nii kindel. Lääne-Nigula poolt on tagurlikum osa Nõvast ja Variku. Tulevik näitab, et elu koondub 4 suurde keskusesse ja Läänemaa surutakse vägisi Pärnu külge. Arstiabi, transpordivõrk, kasvõi talvine teehooldus, kõik on Harjumaal paremini korraldatud. Nõva jaoks oleks kõige loogilisem üldse “poolduda” – Variku Lääne poole ja Nõva Harju poole.