0

Ööl vastu homset läheb Eesti üle suveajale

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Suveajale üleminekul tuleb kell tunni võra ette keerata.

Ööl vastu pühapäeva läheb Eesti üle suveajale – kellad keeratakse tunni võrra edasi.

Isegi kui Eesti sooviks kellakeeramisest loobuda, ei oleks see võimalik ilma Euroopa Liidu loata, samas ei näe majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) selleks ka vajadust, vahendab BNS.

"Kuna Euroopa Liidu siseturu ühtse toimimise huvides kehtib kõigi liikmesriikide jaoks ühine kuupäev ja kellaaeg suveaja alguse ja lõpu kohta, siis Eesti iseseisvalt kella keeramise üle otsustada ei saaks," ütlesid MKMi majandusarengu osakonna peaanalüütik Mario Lambing ja siseturuosakonna nõunik Ago Pelisaar BNSile.

"Aastatel 2000–2001, mil Eestis ei keeratud kella, ei tulnud välja olulisi majanduslikke mõjusid, mida võiks kellakeeramise poolt- või vastuargumendina välja tuua. Küll aga rõhutati mitmel juhul, et oluline on käia nii-öelda ühte jalga naaberriikidega, et vältida segadusi transpordis ja teistes valdkondades, kus on oluline tegevusi teiste riikidega ühtlustada või kooskõlastada," rääkisid nad.

Isegi juhul kui Eesti peaks mingil põhjusel üle minema Kesk-Euroopa ajale, ei maksaks nende sõnul loota, et Eesti sellest palju võidaks. "Kui alates aprilli keskpaigast kuni peaaegu augusti lõpuni tõuseb päike enne kella kuut, siis Kesk-Euroopa aja järgi toimuks päikesetõus juba enne kella viit ja juunikuus juba kella kolme paiku," ütlesid nad.

Õhtul läheks sel ajal pimedaks Eesti praeguse ajavööndi järgi kella 21 paiku ja hiljem, kella tagasi keerates aga juba siis kaheksa paiku või hiljem. "Ehk hommikul enamus inimesi valgest ajast ei võida, õhtul aga võivad mingil ajal kaotada valget aega," märkisid MKMi töötajad.

Talvisel kella keeramisel või mittekeeramisel oleks nende sõnul väiksem mõju, kuna talvel on ajal, mil enamus inimesi on aktiivsed, valget aega kasutada sama palju, küsimus on vaid selles, millisele päeva osale valge aeg nihkub.

"Kindlasti on aastas perioode ja inimesi, kellele võiks Kesk-Euroopa ajavöönd olla meelepärasem, samas paljudele ei annaks see midagi juurde või vähendaks pigem aega, mil aktiivne periood päevavalgusega kokku langeks," rääkisid Lambing ja Pelisaar.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
See
See

…. on lollus kuubis,mis mingit kasu ei anna. Vòi on hoopis kahjulik,sest mòni pole veel àrganud ja vòib roolis magama jààda…

wpDiscuz