0

VIDEOD: HÕFFi programm on saanud täiendust Euroopa esilinastusega

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

HÕFFi avarongkäik 362 Foto: Urmas Lauri

Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival (HÕFF) pärjab postuumse elutööpreemiaga legendaarset filmimeest Karel Zemani. Oma efektsete filmide tõttu ka “Tšehhi Méliès’iks” kutsutud meistrile pühendab HÕFF kolmest filmist koosneva retrospektiivi ja tema loomingust inspireeritud ettekande ning töötoa.

Karel Zeman (1910 – 1989) kuulub Teise maailmasõja järgsesse legendaarsesse Tšehhi kineastide põlvkonda, mis hakkas kogu Euroopas tooni andma oma uuenduslike filmidega. Zeman oli üks esimesi filmimehi maailmas, kelle filmides võis näha aurupungi-žanri elemente, tuues suurele ekraanile nö retrofuturistlikud leiutised ülemöödunud sajandist.

Zemani esimesed nukufilmid 1940ndatel aastatel said kodumaal suure menu osaliseks, esimeste täispikkade filmideni jõudis animaator 1950ndatel. Rahvusvahelise läbimurde tegi Zeman 1958. a filmiga “Back-Capi saare saladus” (tuntud ka pealkirjade all “Hukatuslik leiutis” ja “Jules Verne’i imeline maailm”), mis on tänini Tšehhi kõige vaadatum mängufilm ja on restaureeritult taas leidnud tee tänapäeva publikuni. 1980. aastateni töötanud Zeman lavastas kokku üle 30. mängu- ja animafilmi. Zemani kaasaegsetest olid tema loomingu imetlejate hulgas ka Pablo Picasso, Charlie Chaplin ja Salvádor Dalí, tänapäevastest filmiloojatest on tema töödest tugevaid mõjutusi saanud Terry Gilliam, Tim Burton, Wes Anderson jpt.

“Just tänu mitmele Zemani filmile, mis 1970-80ndatel aastatel Eestis kino- kui teleekraanidele jõudsid, armusin ka mina sarnaselt tuhandetele eakaaslastele esimest korda filmimaagiasse nii jäägitult, et mälupildid kunagi nähtud filmidest tekitavad siiani meeldivaid külmavärinaid”, kommenteeris elutööpreemiaga pärjatava lavastaja olulisust HÕFFi programmijuht Helmut Jänes. “Andes postuumse elutöö auhinna Karel Zemanile, tähistame sellega mitte ainult suure meistri saavutusi, vaid kinomaagia tähtsust nii minevikus, olevikus kui ka tulevikus”, lisas ta.

HÕFF toob publikuni Zemani loomingu kolm kõige legendaarsemat filmi.

1958. esilinastunud ja eelmisel aastal restaureeritud “Back-Capi saare saladus” loob erinevate montaaži- ning animatsioonitehnikate põimimise kaudu maagilis-poeetilise maailma, mis toetub režissööri lemmikkirjaniku Jules Verne’i vähetuntud romaanil “Isamaa lipp”.

1961. aastal valminud pöörane fantaasiafilm “Parun Münchhausen”, mis on samuti oma aja eriefektide musternäidis, on inspireeritud nii George Mélies’i varajastest ulmefilmidest, aga ka vene kosmonaudi Juri Gagarini esimesest kosmoselennust.

1966. a linateoses “Varastatud õhulaev” segab Zeman taas animatsiooni ja mängufilmi žanreid, jättes filmist mulje kui sajanditagusest liikuvast piltpostkaardist. Tänapäevalgi humoorikana mõjuv kogupereseiklus põhineb lõdvalt Jules Verne’i romaanil “Kaheaastane puhkus”.

Filmid linastuvad HÕFFi raames reedest pühapäevani ja on varustatud inglisekeelsete subtiitritega. Filmidele eelnevad sissejuhatused.

Nostalgialaks on garanteeritud! Vaata Zemani filmide retrofiilinguga treilereid:

“Back-up’i saare saladus”

 

“Imeline parun Müncchausen”

“Varastatud õhulaev”

Põhiprogrammi täiendused

Täiendust on saanud ka festivali põhiprogramm, kuhu on lisandunud maineka briti indilavastaja Simon Rumley (“Punane, valge, sinine”, “Mõrva-aabits”) verivärske õõvathriller "Johnny Frank Garreti viimane sõna" (Johnny Frank Garret’s Last Word). Linateos põhineb tõestisündinud lool kurikuulsast 1968. aasta kohtuistungist, kus brutaalse mõrva eest surmamõistetud mees tõotab pärast hukkamist süüdistajatele tulla kätte maksma. Film esilinastub mainekal SXSW festivalil, HÕFFil toimub teose Euroopa esilinastus koos autori kohalviibimisega.

Põhiprogrammist võib leida veel režisöör Mickey Keatingi psühhodraama “Kullake” (Darling), mis on mõjutatud Roman Polanski ja Samuel Fulleri loomingust ning räägib noorest naisest, kes vanas majas satub silmitsi omaenda hullumeelsusega.

Filmi treiler:

Kavva on lisandunud ka möödunud aasta Cannes’i festivalil esilinastunud ameerika režissööri Jeremy Saulnier’i (“Sinised varemed”) hingekriipiv õudusdraama “Green Room”, kus ühes kolkas järjekordset kontserti andev punkansambel satub eluohtlikku vastasseisu kohalike neonatsidega. Teos on pälvinud auhindu nii Austinis, Torontos kui Montrealis, filmi peaosades mängivad Imogen Poots ja “X-Meeste” Patrick Stewart.

Filmi treiler:

Friigifilm

Friigifilmide sektsioon on saanud täiendust briti filmiga “Aaaaaaaah!”, mille lavastajaks on filminäitleja Steve Oram (“Ekskursandid”, “Kanal”). Orami režisööridebüüt on originaalne katse näidata kaasaegset hullumeelset maailma, kus elavad ahvidele sarnaselt käituvad inimolendid. Kindlasti üks eriskummalisemaid filme tänavusel festivalil, mis on oma veidruselt võrdne partner Harmony Korine absurdihorror’ile “Prügikargajad”,

Filmi klipp:

Olulist

  • Filmiprogramm täieneb kuni 1. aprillini. Kava ja programm on täies ulatuses avalik 8. aprillist.
  • Kuni 1. aprillini saavad soovijad Piletilevist endale soetada soodushinnaga passid 32 € eest, alates 1. aprillist on passi hind 39 €.
  • Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festival on rahvusvahelise Euroopa fantastiliste filmide föderatsiooni Méliès liige.

Festivali korraldavad Haapsalu linnavalitsus, MTÜ HÕFF ja MTÜ Pimedate Ööde Filmifestival.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz