Uuemõisa tahetakse teha punavetikatööstust

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Ridala volikogu opsitsioon

Ridala volikogu andis teisipäeval loa rajada Uuemõisa punavetikatööstus. ARVO TARMULA

Ridala volikogu andis teisipäeval vetikakasvatamist ja -töötlemist arendavale Baltic Seaweed Solutions OÜle hoonestusõiguse Uuemõisa alevikus Masti 12 kinnistul.

Baltic Seaweed Solutions tahab rajada Uuemõisa lossi taha Uuemõisa Kodu lähedale 500 m2 suuruse tootmishoone ja alustada tuleval aastal tootmist. Hoone maksumus on 150 000 euro ringis, ehituseks loodavad arendajad saada toetust LEADERi programmist.

Esimeses etapis luuakse 5-8 töökohta, tulevikus võib tootmismaht kolmekordistuda.

Volikogule esitatud taotluses selgitasid ettevõtjad, et praegu käib katsetootmine, suurem tootmisliin on väljatöötamisel. Toormena kasutatakse punavetikat ja põisadru. Esialgu on kavas kasutada Kassari lahe punavetikat, sest see on Läänemeres ainuke tööstuslikult kasutatav vetikas. Tootmismahu hilisem suurendamine on aga kavas enda loodud vetika kasvatuse arvelt.

Punavetika töötlemisel toodetakse toiduainetööstusele värv- ja tardaineid, jääke kasutatakse nanotselluloosi tootmiseks. Nanotselluloosi saab kasutada kosmeetikas, ta võib asendada ka plasti.

Tänu uuele tehnoloogiale on tootmine keskkonnasõbralik.

Baltic Seaweed Solutionsiga seotud inimesed on 2012. aastast tegelnud Norras vetika- ja kalafarmide ehituse ning hooldusega. Sealt tekkis huvi ka Eestis vetika kasvatuse ja töötlemise vastu. Mullu kevadest on ettevõte teinud vetika kasvatuse alal koostööd Tartu ülikooli mereinstituudiga. Tallinna ülikooli ja Tallinna tehnikaülikooliga käib vetikate väärindamise uurimine. Välja on töötatud tehnoloogia ja esimesed tooted.

Volikogu otsustas, et hoonestusõiguse aastatasu  on tuhat eurot, lisaks käibemaks. Hoonestusõigus seati 99 aastaks. Hoone tuleb rajada tuleva aasta lõpuks ja ettevõte peab looma vähemalt 5-8 töökohta.

Aasta tagasi asutatud Baltic Seaweed Solutions OÜ on registreeritud Lääne-Nigula valda Oru külla. Osaühingu kõik 2500 osakut kuuluvad Priit Kaimerile, juhatusse kuulub peale Kaimeri veel Maido Lipp.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ehitaja
8 aastat tagasi

Selle raha eest üle 150m2 tootmishoonet küll ei ehita, kui just kilekasvuhoones ei taha tööle hakata