Suri dirigent Eri Klas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

800px-Klas,_Eri.IMG_2013 Ave Maria Mõistlik

Eri Klas juhatamas orkestrit Rahvusooper Estonia 107. hooaja avamisel. Foto: Ave Maria Mõistlik / CC BY-SA 3.0

Ööl vastu reedet suri dirigent Eri Klas.

Klas suri raske haiguse tagajärjel, ütles Estonia juht Aivar Mäe Postimehele.

Klas sündis 7. juunil 1939 Tallinnas, teda võib pidada üheks tuntumaks Eesti muusikuks maailmas. Ta on juhatanud enam kui sada sümfooniaorkestrit neljakümnes riigis, Islandist Austraaliani, Jaapanist USA-ni, selahulgas Berliini ja Müncheni filharmoonikuid, Pariisi Opéra SO-d, Londoni BBC SO-d, Haagi Residentie-Orkest’i Euroopas, nimekaid USA orkestreid nagu Cleveland Orchestra, Chicago SO, Bostoni SO, Los Angelese FO, Detroidi SO, San Francisco SO ja Washington National Symphony Orchestra, Tokyo SO-d ning nimekaid Austraalia orkestreid nagu Sydney, Adelaide’i Brisbane’i ja Melbourne’i SO-d.

Klas on olnud Estonia teatriga seotud alates 1965. aastast, dirigendina, kunstilise juhina ja peadirigendina aastail 1975–1994, aastast 1994 audirigendina ja aastast 2004 ühtlasi Rahvusooperi nõukogu esimehena. Estonias on ta juhatanud üle viiekümne ooperi. Aastail 1985–1990 oli ta Stockholmi Kuningliku Ooperi peadirigent, aastast 1990 Soome Rahvusooperi külalisdirigent, 1991–1996 Ǻrhusi Sümfooniaorkestri peadirigent, aastast 1996 Hollandi Raadio Sümfooniaorkestri peadirigent, aastast 2003 sama orkestri peakülalisdirigent ja alates 1998. aastast Tampere Filharmoonia kunstiline juht.

Eri Klas on teinud koostööd nimekate solistide Gidon Kremeri, Tatjana Gridenko, Natalja Gutmani ja paljude teistega. Ta on salvestanud hulgaliselt heliplaate koos mitme muusikaettevõttega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments