Juhtkiri: Ormsö saaga lõpp veel ei paista

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Vaevalt oskas keegi halvimaski unenäos ette näha, kui raskeks osutub Vormsi uue liinilaeva operaatori leidmine. Hanke ettevalmistus algas 2013. aasta lõpus. Hange kuulutati välja 2014. aasta suvel ja maavalitsus lootis, et kuu ajaga on võitja selge. Uus laev oli sel ajal Riia laevatehases ehitamisel.

Möödas on rohkem kui kaks aastat ja maavalitsuse õudusunenägu kestab. Esimene hange on nurjunuks kuulutatud, peetud on otsatu hulk kohtuvaidlusi. Kõik kolm osapoolt, Väinamere Liinid, Kihnu Veeteed ja Lääne maavalitsus on neil protsessidel midagi võitnud ja midagi kaotanud. Advokaadibürood on saanud hulga tööd. Lääne maavalitsus on ühes kohtuasjas hagenud koos Väinamere Liinidega Kihnu Veeteid ja teises asjas koos Kihnu Veeteedega Väinamere Liine.
Võitlus käib selle üle, et keegi tahab võitjat hankeprotsessist välja suruda, teine aga tahab saavutud positsiooni võimalikult kaua enda käes hoida.

Uus hange on juba alguses komistanud esimese kivi otsa ja kes teab, kui kaua on protsess selle taga kinni. Esimese sammu järel on vaja teha teisigi otsuseid, neid aga saab samuti vaidlustada ja sedaviisi lõplikku otsust edasi lükata.

Aeg läheb armutult. Maavalitsus peab hankega lõpule jõudma 31. maiks, sest siis lõpeb otseleping Väinamere Liinidega. Kaks kõva konkurenti ent ei mõtlegi järele anda ega ühest viie aasta pikkusest kindlast tööotsast loobuda.

Selles vaidluste virvarris tekib küsimus, kas jääb maavalitsusel üksi jõudu ja kogemusi ehk väheks, et võistelda kahe kange laevafirmaga. Kui rebimine on nii meeleheitlik, peaks maavalitsus saama riigilt vähemalt rahalist tuge, et eelarve lubaks palgata hanget korraldama Kihnu Veeteedele ja Väinamere Liinidele võrdväärse partneri.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
IRW
6 aastat tagasi

S.tad vennad siis ametis kui ei saa mingit hangetki teostatud – need onupojad ja täditütred tuleks minema peksta pukist ja asjalikud inimesed asemele palgata

1
6 aastat tagasi

Järjekordne näide et maavalitsus kui selline on mõttetu ja maksumaksja raha raiskav organisatsioon.