Galerii kampsuninäituselt: Et kuub poleks külast kuulatud

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 26

Kampsun Arvo TarmulaFoto: Arvo Tarmula

Traditsiooni järgi on pitsikeskuses veebruarikuu näitus kindlal teemal. „Tänavu siis kampsuni teemal,” ütles pitsikeskuse perenaine Mirje Sims.

Enamik kampsuneid on spetsiaalselt näituse tarbeks valminud ja tegema hakati neid novembris-detsembris. Väljas on üle kahekümne kampsuni, mis Simsi sõnul on sama erinevad kui nende loojadki. Sims, kes tunneb hästi nii käsitööseltsi naiste iseloomu kui ka näputöövõtteid, ütles, et oskaks kampsuni järgi pimesi ütelda, kelle tehtud see on.

Mulgi juurtega meister on kasutanud mulgi mustrit, Muhu juurtega meister muhu motiive. On Lihula tikandit ja tuniisi pitsi. Ühe kampsuni sisse on kootud Ridala vöökiri. „Näitusel on tuttuusi kampsuneid. Osa on ka vanast ümber tehtud – kampsun või jakk uues kuues,” ütles Sims.

Näitusel on kootud ja heegeldatud kampsuneid, tikitud ja mõnel muul viisil kujundatud kampsuneid, lihtsamat kudet ja õhkõrna Haapsalu pitsi. Viimast peavad käsitööseltsi naised Simsi sõnul elementaarseks. Väljapanekut uurides on üsna pea selge, et kampsuni hingeelu pole nii lihtne – kampsun võib olla midagi igapäevast kodus selga tõmmata, aga see võib olla ka midagi ülipeent, mida vaid harvadel pidupäevadel kanda. Head soojad ja pehmed on nad muidugi kõik.

Näituse pealkiri „Et kuub poleks külast kuulatud” tuli Simsi sõnul sellest, et kampsunid on hoole ja armastusega ise tehtud, külast ei pea laenama. „Näitame, et oskame ise teha küll. Ei pea ennast võõraste sulgedega ehtima,” ütles Sims.

Kampsuninäituse korraldamise üks eesmärke oli Simsi sõnul ka see, et innustada käsitööseltsi naisi osalema Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu konkursil. Konkursile „Eesti keha kate” oodatakse kevadeni käsitööesemeid, mis ühendavad rahvusliku käsitööpärandi ja nüüdisaegse rõivadisaini.

Kampsuninäitus on pitsikeskuses 5. märtsini. Siis vahetab selle välja Haapsalu teeneka käsitöömeistri Silvi Saarlo 85. sünnipäeva näitus.

Kampsun

Kampsun (murdes ka pihtkuub, Saaremaal abukäised, Hiiumaal vähejäku, läänemurdes pelts, Tartu ja Võru murdes pihtsärk) on lõngast silmuskoes kootud või heegeldatud üle pea selga tõmmatav või eest kinnitatav (nööpidega, tõmblukuga vms) pikkade varrukatega riietusese. Kampsun võib olla ümara, kõrge või V-kaelusega. Kampsunil võivad olla taskud. Üle pea seljas käivat kõrge kraega kampsunit võidakse nimetada sviitriks. Üle pea tõmmatavat kraeta kampsunit nimetatakse pulloveriks, eest nööbitavat õhemat kampsunit nimetatakse kardiganiks.

IMG_2960 IMG_2968 IMG_2971 IMG_2975 IMG_2977 IMG_2978 IMG_2979 IMG_2982 IMG_2983 IMG_2985 IMG_2986 IMG_2988 IMG_2989 IMG_2991 IMG_2992 IMG_2993 IMG_2994 IMG_2995 IMG_2996 IMG_2998 IMG_3014 IMG_3015 IMG_3016 IMG_3018 IMG_3019

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments