Mart Kadastik loobus Tartu aukodaniku tiitlist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Endine meediajuht Mart Kadastik otsustas loobuda talle neljapäeval omistatud Tartu aukodaniku tiitlist.

Kadastiku sõnul oli ilmselt ootuspärane, et tema kandidatuur tekitab erinevaid tundeid. "Kes on töötanud ligi 40 aastat ajakirjanduses ja sellest enamuse aastaid juhina, ei saa kunagi olla kõigile meele järgi. Ka Postimehe ees ja Postimehe eest seistes on mul tulnud langetada otsuseid, mis võivad näida ebaõiged üksikult võetuina ja milliseid on võimalik mõista üksnes väljaande kui terviku ja aja kontekstis. Ajakirjandus ei ole vähem ega rohkem kui oma aja peegeldus," märkis Kadastik.

Ta tunnistas, et on kindlasti eksinud. "Aga ühte võin kinnitada: ma ei ole kunagi kirjutanud teadvalt valet, mitte ainsatki rida. Mõtted, mida olen jaganud, on enamasti olnud need, mida on mõelnud tartlaste valdav enamus. Seepärast ongi Postimees ja tema eelkäija Edasi suutnud ka kõige keerulisematel aegadel säilitada oma usaldusväärsuse. Olen lugejatele selle usalduse eest ääretult tänulik," ütles Kadastik.

"Mina olen oma töö teinud. Aga ma leian, et seda jäi siiski väheks, et võtta vastu Tartu aukodaniku nimetus. Olin sel seisukohal kohe, kui kuulsin oma kandidatuuri ülesseadmisest. Aga siis jõudis Tartusse kiri Brüsselist – täis lahmivat sildistamist, vihkamist ja valesid. Olnuks võimatu alluda sellisele survele ning koos iseendaga allutada ka Tartu linna volikogu ühe edeva, arrogantse poliitiku järjekordse kampaaniavankri ette," kirjutas Kadastik.

Tema sõnul tunneb ta, et olen vaba oma otsuse teatavaks tegemiseks. "Ma ei saa aukodaniku nimetust vastu võtta. Mitte üldsegi mineviku pärast, vaid tuleviku pärast – täna veel ei ole mul täit veendumust, et olen andnud Eesti Meedia kontserni koos Postimehega üle kätesse, kus ta on mitte ainult kahe käega, vaid ka südamega hoitud. Loodan, et see veendumus tuleb," märkis Kadastik.

Kadastiku Tartu aukodanikuks valimise vastu avaldati avalikuks protesti, neist kõige häälekamalt Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand, kelle väitel tegi Kadastik nõukogude ajal koostööd repressiivoragnitega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mart Niklus
8 aastat tagasi

GULAGi endine kommunismivang Mart Niklus: Kui “heade mõtete linn” nüüd õige üritaks Mart Kadastiku – arvestades tema suurt “tõearmastust”, “aumehelikkust” jne – kuulutada eestlaste esimeseks rahvuskangelaseks? Senini on meil olnud vaid “sajandi sada suurkuju”, rahvuskangelasi (nagu teistel rahvastel juba ammugi on) veel mitte ühtegi…

AR
8 aastat tagasi

Tarand on Tarand.Tal on RAHVA mandaat,100000 häält.

juks
8 aastat tagasi

Arvaks Kadastikust paremini kui ta oleks suutnud loobuda tiitlist ilma sellise selgituseta. Nüüd tahab võtta “kannataja” poosi ja see on mage.

Johannes
8 aastat tagasi

Lisaks tuletan meelde Tartu soojamanduse rajaja Tiit Veeberi “materdamist” tolleaegses Edasi ja hiljem Postmehes, tagurliku Tartu linnavoimu ulistaja

P.
8 aastat tagasi

Kadastiku aumehelikkus,kui Niklust ja Parekut sõimas? Tarandile 10 punkti selle võidu eest ja edu presidendivalimisteks.

Ardi
8 aastat tagasi

Toetan Kadastiku aumehelikkust, ei heida talle midagi ette. Tarand on Tarand,ja kahjuks mitte kõige positiivsemas võtmes