Wiedemanni keeleauhinna saab kapten Uno Laur

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Pinkide avamine Wiedemanni keeleauhinna laureaatidele

26. septembril 2013 avati Haapsalus Väikese viigi ääres Wiedemanni keeleauhinna laureaatidele nimelised pingid. Teiste hulgas istus oma pingile Mari Tarand koos abikaasa Andres Tarandiga. Foto: Arvo Tarmula

 

Valitsus määras 32 000-eurose Ferdinand Johann Wiedemanni keeleauhinna kapten Uno Laurile keelemeheliku pühendumise ning viljaka ja järjepideva töö eest eesti merekeele kaitsmisel, eesti merendusterminoloogia arendamisel, korrastamisel ja levitamisel.

 

Laur on õppinud merendust eesti keeles ja ta peab väga tähtsaks, et oskuskeeles oleksid korrektsed terminid olemas, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

1973. aastal algatas Laur meremuuseumi juures terminoloogia komisjoni eesti merekeele arendamiseks ja korrastamiseks. Mereterminoloogia komisjon loodi eelkõige vastukaaluks venestamisele ja selleks, et olemasolevad eestikeelsed mereterminid säiliksid. 2005. aastast kannab komisjon nimetust merekeele nõukoda.

Komisjoni töö tulemusena ilmus 1996. aastal Eesti Entsüklopeediakirjastuse väljaandel „Mereleksikon“ ning 2008. aastal mahukas Inglise-eesti meresõnaraamat, mille veebivariant on kõigile kättesaadav. „Mereleksikoni“ kaasajastamiseks loodi 2009. aastal veebientsüklopeedia Mereviki, mida pidevalt täiendatakse.

Wiedemanni keeleauhind antakse Laurile üle 24. veebruaril Tallinnas Eesti Teaduste Akadeemia saalis.

F. J. Wiedemanni keeleauhind määratakse igal aastal ühele inimesele väljapaistvate teenete eest eesti keele uurimisel, korraldamisel, õpetamisel, propageerimisel või kasutamisel. Aasta tagasi määrati Wiedemanni keeleauhind Leelo Tunglale, esimesena sai selle 1989. aastal Henn Saari.

Wiedemanni keeleauhinna laureaatidel on Haapsalus nimelised pingid Väikese viigi ääres.

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments