Homme selguvad Haapsalu kultuurimajas Eesti parimad muuseumid

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

anton pärn

SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumid juhataja Anton Pärn hoiab käes Muuseumiroti trofeed. Foto: Arvo Tarmula

Homme selguvad Haapsalu kultuurikeskuses Eesti muuseumide kuuendal aastakonverentsil ja auhinnagalal läinud aasta muuseumide nominendid ja laureaadid.

Aastakonverents algab kell 11 nominentide tutvustamisega. Kell 19 antakse kultuurimaja suures saalis üle auhinnad kümne kategooria laureaatidele.

Korraldamisõiguse sai Haapsalu mullu, kui SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumide ekspositsioon „Olen alati siin. Ilon” tunnistati parima uue või renoveeritud muuseumi või uuendatud püsiekspositsiooni kategooria võitjaks.

Haapsalu ja Läänemaa muuseumide juhataja Anton Pärna sõnul on tegemist kogu muuseumirahva aasta tippsündmusega. Konverentsil tutvustavad kõigi kümne kategooria kolm nominenti oma muuseumi ja tehtud tööd. „See on ideaalne võimalus saada ühel päeval terviklik läbilõige Eesti muuseumide elust 2015. aastal,” sõnas Pärn.

Ürituse populaarsust kinnitab tõsiasi, et reedel on kogu kultuurimaja üle terve Eesti külla sõitvaist muuseumitöötajaist viimaseni täis. Pärna sõnul on tulemas üle 400 kultuuriinimese.

Konverentsi ja auhinnagalat saab otseülekandes jälgida Postimehe veebiportaalis. „Interneti vahendusel jõuab suursündmus ka nendeni, kes tollel päeval Haapsallu ei saa sõita,” lausus Pärn.

Auhinnad antakse üle järgmistes kategooriates: aasta parim konserveerimistöö, koguhoidja, muinsuskaitsja, muuseumihariduse edendaja, näituseprojekt, parima uue või renoveeritud muuseumi püsiekspositsioon, trükis ja üritus. Samuti kuulutatakse välja parim turundaja ja parim muuseumiarendaja.

Ükski Läänemaa muuseum tänavu nominentide hulka ei pääsenud. Läänemaa muuseum esitas aasta trükiste kategooriasse „Läänemaa muuseumi toimetised”.

 „Kõik selle kategooria kolm nominenti on äärmiselt tugevad,” tunnustas Pärn teisi kolleege.

Konkursile laekus rekordarv kandidaate. Igas kategoorias laekus vähemalt kuus avaldust. Populaarseimad kategooriad olid oodatult näitused ja haridustööprojektid, kuhu laekus vastavalt 25 ja 21 kandidaati. Kokku esitati kümnesse kategooriasse 107 kandidaati.

Varem on muuseumide aastakonverentsi ja auhinnagalat peetud kahel korral Eesti kunstimuuseumis, kord lennundus-  ja Tartu ülikooli muuseumis, Rakvere teatris ja spordihallis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments