Vallavanemad nõuavad maavanemalt suurvalla loomise analüüsi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Läänemaa vallavanemad tahavad, et maavanem esitaks neile analüüsi ja näitaks, mida maakond võidab, kui teha üks omavalitsus.

Eile Haapsalus koos istunud vallavanemad arutasid kinniste uste taga – isegi maavanemale näidati ust, ajakirjanikust rääkimata –,  kuidas suhtuda maavanema ideesse „üks maakond, üks omavalitsus”.

Poolteise tunni pärast tehti koosolekutoa uks jälle lahti ja omavalitsusliidu juht, Ridala vallavanem Toomas Schmidt teatas: vallavalitsused on valmis sellekohase eelnõu volikogudele esitama, aga volikogudel on raske otsustada, sest pole teada, kuidas elu suures vallas minema hakkab ja mis paremaks läheb.

„Volikogul oleks lihtsam otsustada, kui oleks esitada mingeid arve,” ütles Schmidt. „Praegu on asi ebamäärane.”

Schmidti sõnul pole selgust haridusasutuste, kõige suurema osakaaluga eelarvekulu asjus. Kullamaa vallavanem Jüri Ott tõi näiteks Lääne-Nigula valla, mis kaotas suure osa oma haridustoetusest, kui otsustas sulgeda gümnaasiumi. Kuigi esiotsa lubati, et haridusraha vähemaks ei jää, tuleb nüüd vallal ikkagi oma kukrut kergendada.

 Haldusreformi eelnõus on küll lubadus, et kaheksa aasta jooksul pärast ühinemist hariduse rahastamine ei vähene. Hanila vallavanem Arno Peksar seda väga ei usaldanud. Hariduse toetus ei pruugi küll väheneda, aga näiteks kes siis vahe katab, kui alampalk tõuseb?

Lääne maavanem Neeme Suur lubas kokku panna vallajuhtide nõutud analüüsi. Ta lubas küsida haridus- ja rahandusministeeriumist järele, kuidas mõista reformieelnõu seda punkti, mis lubab, et hariduse toetus kaheksa aasta jooksul ei vähene. See tähendab, et kui omavalitsuste ühinedes peaks haridusraha praegusega võrreldes vähenema, maksab riik vahe kinni.

Suure sõnul on see punkt nii keeruliselt sõnastatud, et sellest saavad isemoodi aru isegi mõlemad ministeeriumid.

Kullamaa volikogu tegi 14. jaanuaril Läänemaa kõigile omavalitsustele ja Märjamaa vallale ettepaneku alustada ühinemiskõnelusi maakonnasuuruse omavalitsuse moodustamiseks.

Seda ettepanekut ei ole veel ükski volikogu arutanud.

Eile leppisid vallajuhid ja maavanem kokku, et 10. veebruaril esitab maavanem vallavanemaile oma analüüsi. Seejärel on volikogudel aega 14. märtsini arutada ja otsustada, kas võtta Kullamaa suure valla ettepanek vastu.

Suure valla puhul on tarvis otsustada, kas ja kui palju teha osavaldu. Üks võimalus on teha osavaldadeta omavalitsus. Teha võib ka vaid mõne osavalla. Noarootsi vallajuhid on arvanud, et tahaksid oma eripärast lähtuvalt osavalla staatust. Neeme Suure sõnul võiks teha ka Põhja- ja Lõuna-Läänemaa ning Ridala ja Haapsalu osavalla. Kolmas võimalus on teha igast praegusest omavalitsusest üks osavald.

„Pooldajaid on igal variandil,” möönis Suur. „See tuleb läbi rääkida.”

Samuti soovitas Suur, et igal omavalitsusel oleks korraga töös vähemalt kaks ühinemisvarianti: üks suure valla ja teine väiksema valla variant. Kõige rohkem variante on Kullamaal, tervelt neli. 

„Omavalitsused võiksid võtta Kullamaa ettepaneku vastu,” sõnas Suur. „Saaksime seejärel teha kolm-neli kuud tõsist tööd ning mais otsustada, milline variant ära langeb ja millega edasi minna. Kas hakkame moodustama kolme-nelja omavalitsust Läänemaal või paneme õlad kokku ja teeme ühe suure omavalitsuse.”

 

ÜKS KÜSIMUS

Neeme Suur, kas vallavanemate nõudmine on venitamine?

Vallajuhtide soov oli mõistlik. Minu analüüs peaks andma ettekujutuse, milline võiks olla maakonnasuurune omavalitsus. Kui suur on eelarve, kui suur on selles laenu osakaal ja põhitegevuse tulem ehk kui palju suudame ise investeerida. Või näeme, milline on omavalitsuste meeskond ja struktuur, mitu raamatupidajat, sekretäiri, maa- ja sotsiaalnõunikku jne.

Näeme, milline jõud meil on ja kuidas me saame seda efektiivselt kasutada.

Fotod: Arvo Tarmula

IMG_3227 mikk lõhmus neeme suur peksar leiumaa põld liina schmidt lepp ott hele leek

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
tagasiside
8 aastat tagasi

Huvitav tõesti, et ei soovita tagasisidet saada juba ühinenud valla elanikelt? Sellele võiks oluliselt toetuda, õppida vigadest. Muidugi- ühe inimese arvamuse põhjal ei saa otsustada, aga Daami poolt toodud argumendid olid ju vägagi loogilised ja tähelepanuväärivad.

roheline lint
8 aastat tagasi

Küsige rahvalt!

DAAM
8 aastat tagasi

Endine Risti vald on Lääne-Nigula vallas nagu pahempidi varrukas pintsaku küljes.Oleks kohe pidanud kõnelusi Kullamaa vallaga alustama. Siiani teenindab naabervalla rahvast Risti perearst, käiakse apteegis,võetakse panga automaadist raha.Ka Haapsalu -Tallinna bussiliinile tuuakse sõber või sugulane Ristile. Alevi toidupood on kitsas jäänud ja kehva valikuga,eriti suvel ! Ise lähen ka parema meelega Kullamaa kirikusse või kultuurimajja kontserti kuulama või viin tuttava nädalavahetusel Koluvere lossi kohvi jooma.Olen külastanud tihti valdade kodulehti.Kullamaa valla oma on värvikas sisutihe,Lääne-Nigula oma hall,igav! Risti alevi üritusi üldse ei näe. Taeblasse vallaüritustele minna küll ei soovi.Juba ajalooliselt on Risti ümberkaudsete küladega kuulunud Kullamaa kihelkonda.Ka enamus alevis lahkunuist viiakse… Loe rohkem »

valeinfo
8 aastat tagasi

12.50 on intervjuu Edgariga!

ärasaütlenii
8 aastat tagasi

ikke peris ülbeks läind need vallavanembad

Eerole
8 aastat tagasi

Ristil on tõesti paremaks läinud. Sest eelmine vallavalitsus oli suur O.Nüüd elate Taebla valla arvelt nagu puugile kohane. Miks te ise noortekeskust ei ehitanud enne liitumist? Aga tea et Taeblas on elu tänu liitumisele kaks korda hullemaks läinud.

Triibik
8 aastat tagasi

Ei tasu ùldse erutuda – praegune on poliitmaffia lihtsalt ei suuda valimisi àra oodata -saatke sòbrad pikalt. Ja jàrgmistel valimistel vòidate . Ning rahvas on tànulik…

Ahto
8 aastat tagasi

Muuseas – Eestis on olnud juba piisavalt pika aja jooksul päris palju omavalitsuste ühinemisi. Miks meile ei tooda näiteid selle kohta, kuidas ühinenud omavalitsuste konkurentsivõime on kasvanud, tööhõive ja keskmised sissetulekud suurenenud, rahvaarvu vähenemine peatunud jne? ### Pole minu kiusujutt,vaid tänasest Postimehest lõiguke. Kel huvi,see leiab üles.kel huvi pole lisab ikka vaid emotsionaalseid karjatusi 😀

Triibik
8 aastat tagasi

Kulla 21.25, kiirabi number on 112.

Tall.TV
8 aastat tagasi

Homme 10.30 on kordus pr.Torga vestlusest hr.Savisaarega,Teie arvamus,palun!