Eesti soovib Indialt erilepet laevakaitsjate kodumaale toomiseks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Laevapäästjad Lääne Elu
Foto: Lääne Elu, 12. jaanuar

Eesti loodab saavutada Indiaga erileppe 14 laevakaitsja osas, et nad tuua Eestisse karistust kandma veel enne, kui vastavat võimalust sätestav vangide vahetamise raamlepe kahe riigi vahel lõplikult jõustub, vahendas BNS.

Nii peaminister Taavi Rõivas kui ka välisminister Marina Kaljurand kinnitasid neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et olenemata sellest, kas Indias vangi mõistetu eestlased otsustavad kohtuotsuse edasi kaevata või mitte, säilitab Eesti neile poliitilise toetuse.

Kaljuranna sõnul on Eesti eesmärk sõlmida Indiaga võimalikult kiiresti vangide vahetamise kokkulepe, mis võimaldaks Indias süüdi mõistetud isikuid tuua karistust kandma kodumaale ja ka vastupidi. Kaljurand tõdes, et see protsess on seni kestnud kaks aastat ja kulgenud raskelt, kuid nüüd kinnitas India suursaadik, et India on valmis sellega kiiremini edasi liikuma.

Kaljuranna sõnul on India tulnud välja ka omapoolse seisukohaga, mida antud leping võiks konkreetselt sätestada. Samas ei osanud Kaljurand prognoosida, kui kaua võib näiteks Indias aega võtta sellise leppe siseriiklik kinnitamine. Seetõttu on Kaljuranna sõnul Eesti eesmärk saavutada paralleelselt lepingu menetlusega laevakaitsjate osas erikokkulepe, et nad ei peaks kodumaale toomiseks ootama leppe lõpliku kinnitamist.

Kaljurand lisas, et seni on Eesti sellise kokkuleppe sõlminud vaid Taiga, ühtlas on Eesti liitunud Euroopa Liidu konventsiooniga vangide vahetgamise osas, millega on liitunud üle 20 riigi, paraku mitte India.

Kaljuranna sõnul on Eestit laevakaitsjate kaasuses valmis poliitiliselt toetama ka teised Euroopa Liidu riigid ja Eesti on valmis nende poole pöörduma, kui selleks vajadus tekib. “Olen seisukohal, et soovitud tulemus on võimalik saavutada vaid siis, kui me teeme Indiaga maksimaalselt koostööd ja neljapäevale kohtumine näitas, et ka India poolt on koostööks valmisolek olemas,” lisas Kaljurand.

India Tuticorini kohus mõistis käesoleval nädalal Eesti laevakaitsjad viieks aastaks vangi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
keegi Endel
8 aastat tagasi

saab peagi hea nutsu tasku panna,see on kindel