Ilmateenistus lubab homseks taas lumesadu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lumekaart 2016-01-14 12.04.26 Kaart: Riigi Ilmateenistus

Ilmateenistuse tänahommikused andmed näitavad, et kõige paksem lumekiht on Põhja-Eestis Kuusalu kandis.

Kui Kuusalu võib uhkustada 46 sentimeetriga, siis Jõhvil on vastu panna 39 sentimeetrit. Vaeslapse osas on aga Vilsandi, kus kaardi järgi on lund vaid kahe sentimeetri jagu.

Reedel (15.  jaanuaril) nihkub madalrõhkkond Valge mere poole ja nõrgeneva keerise servas muutub meil pilvekiht hõredamaks. Öösel sajab kohati lund, suurem on võimalus saartel ja põhjarannikul. Puhub lääne- ja loodetuul 3-9, saartel ja põhjarannikul puhanguti 13 m/s. Õhutemperatuur on sisemaal -12..-17, kohati selgineva taeva all langeb alla -20°C, jäävaba vee kohalt puhuva tuulega rannikul kuni -10°C. Päeval on sajuhooge taas laialdasemalt ja on pinnatuisku. Puhub läänekaare tuul 5-12, saartel ja põhjarannikul puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on -7..-12°C, jäävaba vee kohalt puhuva tuulega rannikul on kõrgem.

Laupäeval (16. jaanuaril) jätkub õhurõhu tõus. Kuid kõrgemates õhukihtides püsiva madalrõhkkonna tõttu sajab kohati ikka lund. Läänekaare tuul on sisemaal nõrk, saartel ja põhjarannikul veidi tugevam. Õhumass on külm, kuid pilvisema ilmaga on õhutemperatuur öösel -12..-17, hommikuks on tingimused pilvede hõrenemiseks soodsamad ja siis langeb kohati alla -20°C, päeval on -8..-13, kohati ei tõuse -15°C-st kõrgemale.

Pühapäev (17. jaanuar) on madalrõhkkonna ja kõrgrõhkkonna piirimail kohatiste lumehoogudega. Puhub mõõdukas läänekaare tuul, vaid saartel võivad loodetuule puhangud 15 m/s ulatuda. Õhutemperatuur öö hakul -14..-19, kohati langeb alla -20°C, hommikuks õhutemperatuur veidi tõuseb, päeval -5..-10°C, Saaremaa ja Hiiumaa läänerannikul võib kõrgemale tõusta.

Esmaspäeval (18. jaanuaril) laieneb üle Skandinaavia ja Läänemere madalrõhkkond ja selle serva mööda kandub läänekaarest meile veidi pehmem õhumass. Lund sajab öösel põhiliselt Lääne-Eestis, hommikul ja päeval on sadusid laialdasemalt. Õhutemperatuur on öösel -12..-17, päeval tõuseb -2..-7, Kirde-Eestis -10°C ümbrusse.

Teisipäev (19. jaanuar) tuleb madalrõhkkonna servas lumesajuga. Õhutemperatuur on öösel -6..-12, saarte rannikul kuni -5°C. Päevaks võib nii tuule suuna ja kiiruse kui ka õhutemperatuuri prognoos muutuda. Kui madalrõhkkond liigub Soome lahe ümbrusse, siis saab valdavaks läänekaare tuul ning pehme talveilm. Kui aga madalrõhkkond kaldub piki Läänemerd lõuna poole, siis pöördub tuul idakaarde, võib tugevneda ning sel juhul õhutemperatuur oluliselt ei tõuse.

Kolmapäeval (20. jaanuaril) sajab kõrg- ja madalrõhkkonna piirimail kohati lund. Õhutemperatuur on öösel -12..-17, päeval -5..-12°C.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments