2015. aasta loomasõbralikem tegu oli Maximuse päästmine, vaenlane aga koertepiinaja Rando Randma

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Maximus varjupaik.eeMaximuse käekäigule elas kaasa kogu Eesti. Foto: Varjupaik.ee

Eesti Loomakaitse Seltsi korraldatud internetihääletusel valiti 2015. aasta kõige loomasõbralikumaks avalikku tähelepanu pälvinud teoks väärkoheldud koera Maximuse päästmise politsei ja Varjupaikade MTÜ poolt ning aasta kõige loomavaenulikuma teona kogus enim hääli Rando Randma poolt toime pandud loomade piinamised ja tapmised.

„Kõige loomasõbralikumat ja -vaenulikumat tegu valisime juba 15. aastat. Oktoobris ja novembris said inimesed esitada hääletamisele kandidaate saates meile enda jaoks kõige märkimisväärsemaid tegusid. Kolme kõige enam sõbralikumaks ja vaenulikumaks nimetatud teo vahel hääletasid üle tuhande inimese aga terve detsembrikuu vältel seltsi kodulehel,“ ütles Eesti Loomakaitse Seltsi juhatuse liige Merli Jürisoo.

„Loodame väga, et antud tegude näitel oskavad inimesed 2016. aastal märgata ja aidata abivajavaid loomi veel enam ning ette näha ohte, mis loomi muuhulgas ka neile uue kodu leidmisel varitsevad," lisas Jürisoo.

Kõige sõbralikumaks teoks valitud koer Maximuse päästmine algas 15. augustil 2015, kui Pärnu kodutute loomade varjupaik sai väljakutse Lääne politseiprefektuurilt koera aitamiseks, kelle kehale oli terava esemega tekitatud vigastused ning keda oli julmalt pekstud. Raplamaalt leitud koer oli alatoidetud ja nõrk, lisaks oli tal koljuluu murd ja kehal vanad mädanevad haavad ning hulganisti parasiite. Vaatamata raskele seisundile usaldas koer inimesi esimesest hetkest ning talus kannatlikult kõiki protseduure alates haavade puhastamisest kuni valusate süstideni, rääkimata mitmest operatsioonist.
Tänu politseinike märkamisele ja kiirele tegutsemisele ning Varjupaikade MTÜ pühendunud hoolele ja ravile taastus Maximus imekombel.

Oktoobris leidis Maximus endale hea uue kodu.

Kõige loomavaenulikumaks teoks hääletatud Rando Randma poolt toime pandud loomade väärkohtlemised ja tapmised tulid avalikuks 2015. aasta veebruari lõpus kui heauskne loomaomanik andis oma koerakutsika kuulutusteportaali kaudu leitud loomasoovijale Randole. Paludes kutsikast fotosid uuest kodust, saadeti talle aga fotod, millel kutsikas oli tapetud. Endine omanik pöördus sama päeva õhtul politseisse. Politsei abil selgus peagi, et looma uueks omanikuks saanud 18-aastane Rando Randma (uue nimega Rasmus Lember) on tapnud, piinanud jm viisil väärkohelnud mitmeid lemmikloomi varemgi ning püüdnud raha teenida lemmikloomade hankimise ja edasimüümisega.

Noormees vabastati hiljuti karistuse kandmisest tingimisi enne tähtaega katseajaga kuni 10.10.2016, millest esimeseks 4 kuuks kohaldatakse tema suhtes elektroonilist järelevalvet. Lisakaristusena jääb talle kehtima mis tahes looma pidamise keeld järgnevaks 5 aastaks.

2014. aasta kõige loomasõbralikumaks avalikuks teoks valiti liikumisraskustega koertele tasuta vankrite valmistamine MTÜ Jooksev Koer poolt ja kõige loomavaenulikumaks teoks hääletasid inimesed Haapsalu linnavalitsuse tegevusetuse Haapsalu loomade varjupaiga osas.

Kõik 2015. aastal hääletusel osalenud kandidaadid ja täpsemad tulemused on leitavad ELS-i kodulehelt.

Eesti Loomakaitse Selts on 2000. aastast tegutsev loomasõpru ühendav mittetulundusühing, mille missiooniks on abi vajavate loomade heaolu tagamine ja parandamine ning loomade väärkohtlemise ennetamine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments