0

Aasta 2015 plussid ja miinused automaailmas: odav bensiin ja korruptandid

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

tankla bensiin euro oil kütusFoto: Arvo Tarmula

Autoleht lõi kokku möödunud aasta plussid ja miinused automaailmas. Rõõmu bensiini odavuse üle jäävad varjutama hukkunud ja korruptandid.

PLUSSID

1. Odav bensiin

Bensiini ja diislikütuse liitrihind püsib alla euro ning parimal juhul sai detsembris tankida isegi alla 90 sendi maksvat kütust. Sellise kingituse eest peame tänama naftatootjaid, kes üritavad hinna allatampimisega mõne suure tegija lõpuks väljapääsmatusse olukorda ajada, et lahingu võitja saaks ülejäänutele oma tingimused peale suruda. Loodetavasti kestab see üksteise survestamine araablaste, venelaste ja ameeriklaste vahel veel kaua.

2. Vägevad vanatehnikasõidud

(Vana)autohullule jääb tänavune suvi meelde aastateks – teist nii vägevat eakate autode, busside ja mootorrataste paraadi kui Vanatehnika suursõit annab meenutada. Seda enam, et kirev kolonn põristas rõõmu viima ka piiri taha, tehes pika reisi Pärnust Valmiera, Võru ja Tartu kaudu Paidesse. Ära ei põlatud isegi kruusateed, kuigi vanim auto oli seltskonnas 87aastane Ford A.

3. Teeehitused

Euroraha saamises on praegu paus, mistap suurejoonelisi liiklusrajatisi tänavu ei valminud. Küll rõõmustab Autoleht tipptunniti ammu üle koormatud Tallinna ringtee ümberehitamise edenemise üle. Oktoobris valminud Kurna liiklussõlm koos tubli jupi eraldi suunavöönditega maanteega teeb liikluse ohutumaks ja sujuvamaks. Uuel aastal jõuab tööjärg ringtee Tartu ja Narva maantee vahelisele lõigule.

MIINUSED

1. Kolm hukkunut

Harju rallil 30. mai läheb ajalukku kodumaise rallispordi eriti musta päevana. Eesti rallimeistrivõistluse 3. etapi, Neste Oil Harju ralli 9. kiiruskatse lauges s-kurvis Matsimäe kandis rajalt välja paiskunud Renault Clio surmas kolm pealtvaatajat. Hukkunud seisid küll ohutuslindi taga, kuid auto hoog oli nii suur, et turvaalast jäi väheks. Autoleht loodab, et õudsest õnnetusest tehakse vajalikud järeldused ning midagi sellist ei kordu enam iialgi.

2. Traagilised liiklusõnnetused

Liiklusõnnetustes on tänavu hukkunud märgatavalt vähem inimesi kui mullu ja tunamullu, kuid see arv oleks võinud olla veel palju väiksemgi. 4. augustil sõitis paadunud liiklushuligaan, roolijoodik ja sarivaras Randy (23) Tartumaal 2,21promillises joobes ning lubatud sõidukiirust ületades surnuks enda ja veel kolm noort inimest. Miks selline, endale ja teistele ohtlik kaabakas polnud juba ammu türmi pistetud, tõrgub terve mõistus aru saamast.

3. Altkäemaks sõidueksamil ja ülevaatusel

Oktoobris võttis politsei kinni liiklusregistri Tallinna büroo pooled eksamineerijad, kellest nelja kahtlustatakse altkäemaksu võtmises ja üht selle vahendamises. 200-300 euro suuruse meelehea eest lasid need tegelased sõidueksamilt läbi inimesed, kes sellega ilmselt ausalt poleks hakkama saanud. Jaanuaris nabiti üks selline eksamineerija kinni ka Narva büroos. Kui palju pettusega loa saanuid praegu liikluses seikleb, pole siiani teada. Sama kriminaalne olukord valitseb tehnoülevaatusel. Hilissügisel võeti Tallinnas ja Sillamäel kinni viis tehnoülevaatajat, kes altkäemaksu eest vormistasid ülevaatuse vigastele sõidukitele.

Loe ja vaata pikemalt möödunud aasta viimasest Autolehest.

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz