Haldusreformi kaks etappi: vabatahtlikele ühinejatele makstakse toetust, teistele mitte

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Reedel kooskõlastusringile saadetud haldusreformi eelnõu näeb omavalitsuste ühinemist ette kahes etapis, millest esimeses saavad väikesed omavalitsused võimaluse ühineda vabatahtlikult, kasseerides sisse riigieelarvest makstavad toetused, teises aga valitsuse ettepaneku alusel ning ilma ühekordseid toetusi saamata, vahendab BNS.

Mõlema ühinemise etapi eesmärgiks on omavalitsuste teke, milles oleks vähemalt 5000 elanikku. “Reformi esimeseks etapiks on kohaliku omavalitsuse (KOV) üksuste omaalgatuslike ühinemiste etapp, kus KOV-d saavad vabalt valida ühinemispartnereid ning 5000 elaniku piiri saavutamisel makstakse neile riigi poolt võrreldes kehtiva kohaliku omavalitsuse üksuste ühinemise soodustamise seadusega (edaspidi KOÜS) kahekordses määras ühinemistoetust,” öeldakse eelnõu seletuskirjas.

Täpsemalt annab omaalgatuslikult ühinenud ja kriteeriumile vastavale uuele kohalikule omavalitsusele riik ühe elaniku kohta sada eurot. Piiranguga, et see ei ole rohkem kui 800 000 eurot ja vähem kui 300 000 eurot ühe ühineva omavalitsuse kohta. Riigihalduse minister on teinud valitsusele ettepaneku maksta ühekordse boonusena lisaks veel 250 000 eurot omavalitsusele, kus ühinemise tulemusena elab vähemalt 11 000 elanikku või ühinemine hõlmab tervet maakonda.

Reformi teine etapp viiakse läbi valitsuse algatusel, mis tähendab, et KOV üksused, kes ei täida 2017. aasta 1. jaanuariks 5000 elaniku kriteeriumi, teeb motiveeritud ettepaneku ühinemiseks valitsus, määrates ettepanekus ka millise teise kohaliku omavalitsuse üksusega tuleb ühineda.

“Sellisel juhul antakse KOV üksusele kolm kuud aega valitsuse ettepanekule oma seisukoht kujundada ja teostada selle aja jooksul seaduses sätestatud toimingud, sealhulgas viia läbi elanike küsitlus ja leppida ühendatava kohaliku omavalitsuse üksusega kokku organisatoorsetes küsimustes,” märgitakse eelnõu seletuskirjas. “Selles etapis riigi poolt toetusi ei maksta, valitsuse reservfondist hüvitatakse vaid ühinemisega seotud otsesed kantud kulud,” lisatakse samas.

Toetuste mittemaksmist teises etapis põhjendatakse seletuskirjas otsesõnu vajadusega motiveerida KOV-e ühinema. Reformi esimene etapp kestab 1. jaanuarini 2017, pärast mida käivitub teine etapp. Nii vabatahtlikud kui ka valitsuse algatatud ühinemised jõustuvad ühe korraga 2017. aasta oktoobris toimuvate kohalike omavalitsuste valimistega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments