0

Viirushaigused tõstavad pead

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

pereõde merike peekHaapsalu perearstikeskuse pereõde Merike Peek. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu perearstikeskuse pereõe Merike Peegi sõnul pole tippaeg veel kaugeltki käes, kuid viirushaigustesse haigestumine kasvab iga nädalaga. 

„Põhikaebused on palavik, köha, nohu, kurguvalu, kõrvavalu,” loetles Peek. Enamik haigestujaid on väikelapsed. Nohu-köha on pikk haigus ja võib kesta ka kaks nädalat.

Parim kodune ravi on nina loputamine meresoolaga, köha korral aur ja ravimteed. Esmast nõu saab küsida perearsti nõuandetelefonilt ja apteekrilt. Kui nohu-köha ei taandu paari nädalaga, tasub pöörduda perearsti poole.

„Muidugi oleneb see patsiendist ja tema üldisest tervisest, aga kui ema tunneb, et tema lapsel on vaja varem arstile tulla, saab ta alati perearstikeskuse poole pöörduda,” ütles perearst Sirje Jupits.

„Tavalised viirushaigused tekivad tõesti kasvavas tempos, kuid gripiviirust me veel diagnoosinud pole,” ütles Jupits. Tema sõnul algab gripiviiruse puhang detsembris-jaanuaris ja selle kõrgaeg kestab jaanuarist märtsini. „Nüüd on just sobiv aeg gripi vastu vaktsineerida, meil on ka vaktsiin,” lisas ta. Sügisest kevadeni võiks juurde võtta D-vitamiini, sest päikesevalgust on sel ajal liiga vähe. D-vitamiin parandab immuunsüsteemi ja annab lisaenergiat.

Koduvisiite ei tule perearstidel kuigi sageli ette, aga kui inimene ise ei liigu või on vastuvõtule tulek raskendatud, tuleb pereõde või perearst koju. „Võtame analüüse, teeme sidumisi,” täpsustas Merike Peek ja lisas, et enamik koduvisiidi patsiente on eakad.

Peek soovitas arsti või õe juurde broneeritud vastuvõtuajast täpselt kinni pidada, siis sujub ka perearstikabineti töö ladusamalt. Kindlasti peaks teadma, milliseid ravimeid on varem tarvitatud. „Pole just harv, kui patsient võtab enda jutu järgi kodus väikesi kollaseid ja suuri roosasid tablette,” tõi ta näite.

 

 

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz