0

Sel nädalal on tähelepanu keskmes antibiootikumid

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Euroopas praegu käimasolev antibiootikumide teadliku kasutamise nädal keskendub antibiootikumide vastutustundlikule kasutamisele.

„Uuringud näitavad, et antibiootikumide väljakirjutamine kasvab järsult hingamisteede viirusnakkuste ajal, tegelikult pole külmetushaiguse või gripi korral antibiootikumidest mingit kasu, sest need lihtsalt ei mõju viirustele,” selgitas pereõde Merike Peek.

Peegi sõnul suurendab antibiootikumide väärkasutus viiruste vastupanuvõimet, mis tähendab, et haigustekitajad bakterid kohanevad ega allu enam antibiootikumidele. Antibiootikume kasutatakse bakternakkuste ravis.

Terviseameti tellitud antibiootikumi teadlikkuse uuring näitas, et üle poole vastanute arvates tapavad antibiootikumid viirusi. Kolmandik vastanuist oli kindel, et antibiootikumid ravivad külmetust ja grippi.

„Tihtilugu tahavadki patsiendid just antibiootikumi retsepti,  sest arvavad, et kui ravim on ühe haiguse puhul aidanud, võib sedasama oodata ka järgmise puhul,” ütles Peek. Kahjuks lõpeb antibiootikumide isetarvitamine sellega, et tõelise häda korral need enam ei toimi.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz