Hea või halb? Valitsus toetas hääletamisea langetamist kohalikel valimistel

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Valimised kullamaaFoto: Arhiiv

Valitsus toetas põhiseaduskomisjoni algatatud eelnõu, mis langetab kohalikel valimistel hääletamisiga. Valitsus arutas ja toetas neljapäevasel istungil põhiseaduskomisjoni algatatud eelnõu, mis annab 16-aastastele õiguse hääletada kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel, teatas BNS-ile valitsuse pressiesindaja.

Tänavu augustis jõustunud põhiseaduse muudatuse kohaselt on kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel seaduses ettenähtud tingimustel hääleõiguslikud selle omavalitsuse maa-alal püsivalt elavad inimesed, kes on vähemalt kuusteist aastat vanad. Eelnõu kohaselt sätestataksegi alused noorte hääletamisõiguslikkuse osas kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel.

Eelnõu järgi on hääletamisõigus valimispäevaks 16-aastaseks saanud inimesel, kelle püsiv elukoht asub vastavas vallas või linnas. Hääleõiguslik ei ole inimene, kes on tunnistatud valimisõiguse osas teovõimetuks. Kuna kehtiva õiguse järgi toimub teovõimetuks tunnistamine muuhulgas valimisõiguse osas täisealisele isikule eestkostja määramise menetluse raames, siis eelnõuga sätestatakse alaealistele, 16-17. aastaste isikutele, valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistamise menetlus.

Ka kehtestab eelnõu erinevate ametiasutuste, samuti lapse vanemate teavitamiskohustuse kohaliku omavalitsuse üksusele või kohtule 16–17-aastastest alaealisest, kes ei pruugi vaimuhaiguse, nõrgamõistuslikkuse või muu psüühikahäire tõttu kestvalt oma tegudest aru saada või neid juhtida. Alaealise valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistamise otsustab kohus. Jõustunud kohtuotsuse andmed kantakse rahvastikuregistrisse, mille alusel koostatakse kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel valijate nimekirjad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments