Leht: politsei ei uuri Kristina Tautsi tehinguid Vikaniga

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

HoppetPuulaevaseltsi Vikan "süda" – kaljas Hoppet, mille ehitamisel olid abiks ka eurotoetuse eest koolitatud töötud. Foto: Arhiiv

Eesti Ekspress küsis prokuratuurist ja politseist, kas nad on uurinud Kristina Tautsi osaühingu Comenius pangakontodel toimunud kummalisi tehinguid.

Selge, et asjad on kahtlased, aga ametivõimudel tulevad kaalumisele ka menetlusökonoomilised asjaolud. Näiteks see, et Comenius oli juba niikuinii kriminaaluurimise all.

“Comeniuse kriminaalasi sai alguse Tervise Arengu Instituudi poolt tehtud kuriteoteatest,” räägib Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas.

“Põhja Ringkonnaprokuratuur koostöös Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude bürooga alustas seejärel esitatud väidete kontrollimist, mis päädis sellega, et tänaseks on antud kriminaalasjas langetanud kohus ka süüdimõistva otsuse. Muid menetlusi seoses OÜ Comeniusega hetkel käimas ei ole.”

Kallas lisab: “Ekspressi poolt nimetatud ettevõtetega (Puulaevaselts Vikan, transiidifirma Vopak) tehti tehinguid varem kui TAIga. Arvestades tehingutest möödunud aega ning seda, et prokuratuur saab süüdistuse esitada üksnes selle teabe pinnalt, mida õnnestub menetlemise käigus koguda, ei olnud teiste tehingute uurimisel enam perspektiivi.”

Eesti Ekspress kirjutas eelmisel nädalal, et IRLi liikme Alar Schönbergi ja Tiit Riisalo juhitud puulaevaselts Vikan sai aastail 2010-2013 üle poole miljoni euro eurotoetust töötute koolitamiseks. Raha liikus edasi IRLi liikmetega seotud osaühingutesse, sealhulgas hiljuti narkoennetuse rahade väljapetmise eest süüdi mõistetud Kristina Tautsi firmasse Comenius.

Ekspress märgib, et Comenius kulutas töötutele 3500 eurot, kuid Vikanilt saadi vähemalt 108 000 eurot. Ajaleht kirjutab, et Comenius palkas Tallinna ülikooli tudengid, kes sõitsid Haapsallu ja vestlesid töötutega, samuti palgati psühholoog, kes sai grupitöö tegemise eest 50 eurot. Enamaks polnud Comeniuse juhtide kinnitusel neil raha. Comenius ei pakkunud töötuile õppematerjale, tehnilist tuge ega juhendamist.

Vikan sai toetused Innovest, kus raha jagamise eest vastutas IRLi liige Katri Targama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
aga
8 aastat tagasi

Savisaare uurimiseks on aega ja raha piiramatult.