Virtsulased nõuavad tööstuspargile uut asukohta

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

IMG_9660Hanila vallavanem Arno Peksar ütles, et vald Olli maatükki ostma ei hakka. Tööstuspark on kavandatud Olli maatükil asuvate kivide taha. Foto: Arvo Tarmula

Virtsu elanikud lubavad kohtusse minna, kui Hanila vallavalitsus ei planeeri tööstusparki mujale.

Hanila vald ja Virtsu arenguselts on otsustanud tööstuspargi rajada Virtsu keskusesse kunagise Kajaka poe kõrval asuvale tühermaale. Tööstuspargi asukoha vastu Virtsu keskuses on 23 Metsa tänava ja Uisu tee elanikku, kokku viis majapidamist.

„Meie seisukoht on, et elurajooni keskele tööstusparki ei rajata,” ütles Uisu tee elanik Aare Saliste. „Rahva käest pole arvamust küsitud ja niimoodi lihtsalt vägisi ehitada elumajade keskele… Kui meie ettepanekut ei arvestata, ei jää meil muud üle kui kohtusse minna.”

Metsa tänava ja Uisu tee majapidamised jäävad kavandatavast tööstuspargist paarisaja meetri kaugusele.

Saliste sõnul pelgavad tööstuspargi naabrid, et akende alt hakkavad mööda sõitma suured veoautod, müra tekitab ka tootmine ja võimalik on saaste. „Kui maa on detailplaneeringuga saanud sihtotstarbe tootmismaana, siis võib sinna rajada kas või keemiatehase,” ütles Saliste.

Maaomanik Tervo Pruul leiab, et tööstuspark vähendab tema maatüki väärtust ja võimalust seda müüa. Pruul tegi Hanila vallavalitsusele ja Virtsu arenguseltsile ettepaneku maatükk ära osta ja küsib 3,4 hektari eest 51 000 eurot.

Enne praegust asukoha valikut oli kaalumisel veel neli paika: Alexela ja Maseko kalatööstuse piirkond, Valeri Kirsi vanasõidukite muuseumi lähedal asuv põllumassiiv ja kunagise raudtee äärne nurk. Aare Saliste sõnul aga pole teisi võimalikke asukohti üldse tõsiselt kaalutud ja kogu tööstuspargi planeerimist on algusest peale saatnud salatsemine.

„Ala planeeringut alustati ilma avalikkust teavitamata. Info lekkis kogemata. Ülejäänud asupaikade puhul pole omanikelt maa maksumustki küsitud,” ütles Saliste. Hanila vallavanema Arno Peksari väite, et Virtsu keskele on tööstusparki rajada odavam, sest seal on juba kõik vajalikud kommunikatsioonid, lükkas Saliste ümber.

„Virtsu on elektrit täis,” ütles Saliste. „Teed, mida alguses planeeriti, ühendamaks aleviku kaht osa, enam ei planeerita. Ei saagi aru, mis huvid tööstuspargi taga tegelikult on.”

Peksari sõnul pole salaja midagi tehtud, teisi võimalikke asupaiku on kaalutud ja parim neist on Virtsu keskus. Peksar jäi selle juurde, et kommunikatsioone on just seal kõige odavam rajada. Saliste väitele, et Virtsu on elektrit täis, vastas Peksar, et Eesti on üldse elektrit täis, aga mitte igast punktist ei saa tööstuspargile vajalikku võimsust.

„Kogu Eestis on hakatud järgima trendi, et tiheasustusalal tühikud täis ehitada, kui need pole ette nähtud just pargiks või rohealaks. Mida hõredam ja rohkem laiali, seda kallim,” põhjendas Peksar asukohavalikut. Virtsu keskele tühermaale rajatav tööstuspark ühendaks kaht aleviku osa.

„Kui on öeldud, et olulise keskkonnamõjuga ettevõtteid ei rajata, siis nii see on. Müra ja saaste, nii palju kui seda siis tekib, peab jääma hoone sisse.”

Olulise keskkonnamõjuta tööstusettevõtete kaugus elamutest peab olema vähemalt 50 meetrit.

Aleviku kahte tiiba ühendavat teed tõepoolest ei rajata.

„Tee ehitatakse Tööstuse tänava ja Uisu tee vahele läbi planeeringuala, rohkemaks pole raha,” ütles Peksar. „Liiklusintensiivsus suureneb, aga mitte nende inimeste värava taga, kes protestivad, vaid Tööstuse tänaval 300 meetrit.”

Tervo Pruuli ettepaneku kohta maatükk ära osta vastas Peksar, et vald pole ostja. „Meil pole selle maaga midagi peale hakata ja pole ka arenguseltsil seda 51 000 võtta,” ütles Peksar.

Peksari sõnul ostab vald kommunikatsioonide alla jääva maa, mida on hinnanguliselt üks hektar kokku 12 hektarist. Ülejäänuga hakkab tegelema tööstuspargi arendaja ehk ettevõtted, kes seal edaspidi hakkavad tegutsema. Suurim tööstuspargist huvitatud ettevõte on Kõmsil tegutsev K.Meti traaditööstus.

„Pisemaid pudinaid on esialgu seitse-kaheksa tükki, paar tükki kaugemalt ka,” ütles Peksar.

Esialgu saab arvestada 160 töökohaga, millest lõviosa on Kõmsilt Virtsusse kolivas K.Metis, üle poole tööstuspargist aga on esialgu veel täitmata. Kogu planeeritava ala suurus on 12 hektarit, kavandatavad hooned on kuni üheksa meetrit kõrged. Keskuse idee algatas Virtsu arenguselts.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kohalik
8 aastat tagasi

Kas tõesti ei näe inimesed, et vastuväited ei ole tehtud mitte tüüstuspargi või milleks iganes seda nimetada tahetakse vastu, vaid asukoha vastu ja kui lahmijad, kes süüdistavad protestijaid, end korra sisse lülitaksid ja aju tööle paneksid, ning analüüsiksid läbi detailplaneeringu, saal ajal ajud kohal, siis saaksid vb nad ka aru, millestb jutt käib. Samuti soovitaksin härra Peksaril avaldada ka siis protestikiri, mis tõestab, et asi on asukohas, mitte ettevõtmises. Samuti ei saa väita, et nüüd on raha tuulde lennanud, sest inimesed protestivad (need sõnad pärinevad härra Talvari arvamusloost samal teemal) . Inimesed protestisid juba aastal 2013 ja polnud asukohaga nõus,… Loe rohkem »

Hei kohalik
8 aastat tagasi
Reply to  kohalik

Palun ära mõtle minu eest…Elan Raudtee tänaval ja mina ei oleks selle vastu.
Palun ära räägi minu eest….selleks pole sinul voli.

AN
8 aastat tagasi

Pean vajalikuks avaldada ka oma arvamust antud teemas: Planeeritav tehnopark oleks ikkagi asula südameks!Ja ka valla suureks abiväeks maksude ning sellega kaasnevate sotsiaalprotsesside parendamisel. Lugedes eelpool avaldatud mõtteteri pean nentima ,et tõesti mõningatel nö.”propagandistlikel eesmärkidel” loodud kampaaniavormis kaasatud kaaskodanike mõjutamisel on saavutatud paraku negatiivne kuvand meie küllaltki värvika aleviku ajalooga aleviku kuvamisel sotsiaalmeedia kaasabil… Kuidas saavad sellised tegelased olla võtmetegelasteks nö. “suvitajte inkognito” baasil.Kas nemad määravad teie/meie saatuse antud alevikus?!Kui siis millised oleks oponentide pakkumised ja alternatiivid pakutud projektlahenduse vastu?”Suure” saladuskatte all võin öelda ,et minu elu on selles alevikus kestnud aastakümneid ja olen kaasatud märkimisväärse hulga kinnistute haldamisse.Olgugi,et olen… Loe rohkem »

ajutiselt eemal
8 aastat tagasi

Krt ,kaagutate oma tööstuspargiga,omal pole inimlikku saunagi….

kah+virtsukas
8 aastat tagasi

….miks mitte ehitada uus veekeskus 🙂 keset elumaju:)

Kaja
8 aastat tagasi

Virtsukale Kui hakati tuulikuid ja kaevandust planeerima, miks siis vastuväiteid ei olnud. Mõned aastad tagasi kaebas Hanila selts Keskkonnaministeeriumi kohtuse kaevanduse müra pärast. Ainult 1 kohapeal tegutsev, elav perekond võttis sellest osa. Teised nö. suveinimesed. Neid suveinimesi, paljud üle maailma tuntud nimed, on sissekirjutus Hanila vallas. See tähendab suuremat maksulaekumist. Valla piirile tuleks panna teade, et elama oodatud sots. rahade peal elajad, mitte tegutsejad. Siis tekkis paljudel inimestel viha, et inimesed saavad kaevanduses tööd, miks selle vastu astuda. Mõistusega inimene peaks aru saama,mis keskkonna ja looduskahju on teinud kaevandus. Põhjavee rikkumine, lõhkamised on majadesse praod tekitanud.Toonane volikogu lasi sellel juhtuda.… Loe rohkem »

Innar.R
8 aastat tagasi

Mõned inimesed on alati kibestunud, et nendega jäi ennem otsustamist midagi arutamata. Nii on see alati olnud ja nii see ka jääb. Naljaga pooleks “PUID TEHES LENDAB IKKA JA ALATI LAASTU” Kui iga alamise pärast asjad pooleli jätta või ilma suuremat põhjust andmata asju muutma hakata poleks meil midagi ja sama palju oleks ka tulevikus ka juurde loota!

tööstuse tänava elanik
8 aastat tagasi

tean vähemalt 20 inimest tööstuse,kaare ja mäe tänavalt kes on poolt ja nad annavad kohe nõusoleku tehke ära

kah+virtsukas
8 aastat tagasi

loomulikult, siis ju nagu “linnas” , tule taevas appi!

nn suvitaja
8 aastat tagasi

Palun selgitust, kuidas puudutab tehnopargi asukoha valik aleviku elu edendamist. Miks valiti just see kinnistu? Kellelgi ei ole aleviku elu edendamise vastu mitte midagi vaid tehnopargi asukoha vastu. See asukoha valik on tehtud muudel kaalutlustel, kui seda näitab nn keskkonna mõjude eelhinnang. Seega palun ärge enam ajage inimesi segadusse oma demagoogiaga. Suvitaja on viimased 12 aastat pool oma elust elanud Virtsus ja ütlen ausalt mul on kahju vaadata kuidas see alevik on välja suremas ja saamas seda nägu, et sinna ei tahagi keegi tulla elama. Kahjuks inimesed kes ise selles süsteemis sees elavad ei saa täpselt aru mis toimub. Kogu… Loe rohkem »

põline virtsukas
8 aastat tagasi
Reply to  nn suvitaja

kobi minema siis siit depressiivsest alevikust ja ära targuta siin

kah+virtsukas
8 aastat tagasi

oot, miks sa teda ära ajad? oled üks asjaosalistest või? Peaksid ju ikka Virtsu eest seisma, mitte ära ajama, kunn oled või?

virtsukas
8 aastat tagasi
Reply to  nn suvitaja

ei usu, et mõni teine koht kõigile sobiks. Vinguvaid suvitajaid leidub alati.

Tee ise ka midagi!
8 aastat tagasi

Kellel on paremaid plaane, kuidas aleviku elu edendada, andku aga teada! Miks me pole kuulnud, mida plaanib Virtsu heaks teha eelpool mainitud suvitaja või teised targad, kes täpselt teavad, kuidas asjad käivad.

Liis
8 aastat tagasi

See ei ole elamurajoon, vaid suur,aastaid harimata põld.