Kahe mootorratturi surmaga avarii põhjustaja sai tingimisi karistada

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lihula avarii mootorratturid. Foto Andrus Karnau

Eelmise aasta mail hukkus Risti-Virtsu maanteel Lihula lähedal kaks soomlasest mootorratturit. Foto Andrus Karnau

Mullu mais Lihula lähedal kaks soomlasest mootorratturit surnuks sõitnud 51aastast Paavot karistati septembri lõpus Lääne maakohtus tingimisi vangistusega.

Kokkuleppemenetlusega mõisteti Paavo süüdi avarii põhjustamises ettevaatamatusest, ta sai karistuseks kaks aastat vangistust kolmeaastase katseajaga. Mehel tuleb tasuda aasta jooksul ligi 2500 eurot menetlus- ja ekspertiisikulu.

Traagiline liiklusõnnetus, milles hukkusid 49- ja 62aastane soome mootorrattur, juhtus Lihula lähedal Risti–Virtsu maanteel eelmise aasta 16. mail. Virtsu poolt tulnud Paavo kaubik kaldus Lihula lähedal Risti–Virtsu maanteel vastassuunavööndisse ja põrkas kokku vastu tulnud viieliikmelise soomlastest mootorratturite kolonniga. Kaks kolonni eesotsas sõitnud mootorratturit hukkusid, ülejäänud kolm pääsesid vigastusteta. 

Prokurör Indrek Kalda sõnul polnud autojuhi poolt tegemist tahtliku rikkumisega. Toona 50aastane Paavo oli roolis kaine, ei ületanud lubatud sõidukiirust ja tema sõiduk oli tehniliselt korras. Ekspertiis tuvastas mehel aga terviseprobleemi, mis võis olla õnnetuse põhjuseks. Mis laadi terviseprobleemiga oli tegemist, keeldus Kalda ütlemast. Väidetavasti võis mees roolis magama jääda.

 „Seda kõike arvestati ka karistuse määramisel,” ütles Kalda. Prokurör lisas, et Paavo ravis end ja meedikute kinnitusel enam liikluses ohtlik ei ole. Perearst on talle selle kohta ka tervisetõendi välja andnud.

Traagilise avarii uurimine võttis aega enam kui aasta. Kalda sõnul on menetluse venimise põhjuseks ühelt poolt kannatanule tehtud ekspertiisi tulemuste ootamine – viimaste, kannatanu tervist puudutavate ekspertiiside vastused said uurijad alles tänavu suvel.

Teisalt võttis aega ka suhtlus hukkunute teises riigis elavate omastega, sest kogu kirjavahetus tuli tõlkida. Hukkunute omaksed olid kokkuleppemenetlusega nõus ja õnnetuse põhjustajale tsiviilhagi ei esitanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jama
8 aastat tagasi

Ei kaldunud ta kuhugi, alustas täiesti teadlikult ja tahtlikult väliskurvis möödasõitu. Ta kas ei näinud rattureid või arvas, et küll need könnid tee äärde tõmbavad. Tuletame meelde, et alguses ta eitas vastassuunavööndisse kaldumist. Kaks laipa ja tingimisi karistus, vägev!.

miks
8 aastat tagasi
Reply to  Jama

ma ei imesta,mul hea tuttav sai mitu aastat reaalset istumist,ainult avarii eest,kus kaassõitja sai kehavigastusi,aga siin kaks laipa……………oooniast tuleb hakata minema,makstud pensionisammas haihtus,vangi pearaha on rohkem kui tuhat euri,aga pensionist ei jätku isegi korteri eest maksmiseks,suurvargad brusselis ,head advokaadid tagataskus,ja prokud teavad seda………………,samas pudeli laua viina eest sai mõni aasta tagasi realse aasta ja kaks kuud,istus kellast kellani,ja võluväel on terviserike taandunud……..

?
8 aastat tagasi

Roolis magama jäämise vastu on olemas mingid seadmed kindlasti .Peaks neid kohustama seadusega omama ja kasutama?Juhtus Virtsu mnt.kord varemgi juhus,kus läks õnneks veel ! Karistuse raskuse kohta ei oska midagi arvata….