0

Sügisväsimus uinutab

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Sügisväsimuse märke ja sümptomeid on raske ärkamine hommikul, üldine suurem unevajadus, kalduvus üle süüa, energiapuudus, keskendumisraskused, perest ja sõpradest eraldumise vajadus ning väiksem sugutung. Kõik see toob esile pessimistlikud tunded ja depressiooni, kirjutab lehekülg arst.ee.

Väsimuse tundmine pimedal aastaajal on bioloogiline ja tuleneb liiga vähesest valgusest. Põhjamaade sügistalv on pikk ja pime. Tundub, et kauem magades väsimus kaob. „Võite magada ka 16 tundi päevas, see ei aita karvavõrdki!” on öelnud Rootsi uneuurija ja professor Torbjörn Åkerstedt Stockholmi ülikoolis.

„Meil on bioloogiline kell, mis annab signaali magada, kui läheb pimedaks, ja ärgata, kui päike tõuseb. Kui saame vähem valgust, on meil ka madal melantoniini tase – see paneb meid ka päeva jooksul kordi haigutama,” kirjutab arst.ee.

Väsimust saab ravida näiteks valgusraviga päikesevalguse või eredate valguslampide abil. Suureks abiks on ka suurem füüsiline aktiivsus ja D-vitamiini tarbimine. Suured naturaalse D-vitamiini allikad on rasvased kalad, nt lõhe, sardiin, heeringas. D-vitamiine võib osta ka apteegist.
 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz