0

Läänemaa kauneimad kodud: Perekond Niitsoo Niidu talu Tuudi külas Lihula vallas

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Tegu on ühest kolmest Läänemaa kodust, kes saab tänavu presidendi auhinna.

 

Antsu-nimeline maja ehitati 1986. aastal koos viie kaaslasega lagedale põllule. Kõike tuli nullist alustada. Tuuletõkkeks istutati kuusehekk, mis on nüüd suureks kasvanud, hinge rõõmuks pandi kasvama väike kasegrupp ning värava kõrvale tõi peremees Arvo Niitsoo oma sünnikodust Saaremaal Kihelkonna maadel kase ja pärna. Kodukanti Saaremaal meenutab ka väike tuuleveski. Pikka sissesõiduteed palistab pügatud hekk. Omaette vaatamisväärsus on paekivist murukatusega maakelder, mis tundub olevat tõeliselt arhailine, aga on elumajast isegi pisut noorem. Kelder on ehitatud peremehe enda projekti järgi ja kivid kandis ta ise kohale.

Krunt on poole hektari suurune ja siin on ka mõnusaid omaette olemise kohti, mida kasutavad meelsasti nii pere lapsed kui ka lapselapsed. Aiakujundust kannab kaootiline rütm ja just see loogika puudumine muudab aia huvitavaks. Siit-sealt leiab vanu taluriistu, mida kasutatakse nüüd dekoratiivsel eesmärgil. Aias kasvab püsikuid ja ka suvelilli, mida pere ise kasvuhoones ette kasvatab. „Tomati- ja kurgitaimi on juba odavam osta,” kinnitab majaperemees.

Tarbeaed on turvaliselt peitunud puude ja põõsaste varju. Siit leiab ka skulptuursed puuriidad, mida osatakse teha enamasti vaid saartel. Arvo Niitsoo õppis seda kunsti Kuressaares. 

Fotod: ERAKOGU

LÄÄNE_SILVI ja ARVO NIITSOO kodu_Niidu, Tuudi küla_Lihula vald_1 LÄÄNE_SILVI ja ARVO NIITSOO kodu_Niidu, Tuudi küla_Lihula vald_2 LÄÄNE_SILVI ja ARVO NIITSOO kodu_Niidu, Tuudi küla_Lihula vald_6 LÄÄNE_SILVI ja ARVO NIITSOO kodu_Niidu, Tuudi küla_Lihula vald_lihtsalt kena LÄÄNE_SILVI ja ARVO NIITSOO kodu_Niidu, Tuudi küla_Lihula vald_tagaaaed

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz