Eesti Post võtab maha iga kümnenda kirjakasti

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Eesti Post plaanib majandus- ja kommunikatsiooniministri määrusele toetudes eemaldada üle Eesti 250 vähekasutatud kirjakasti ettevõtte enam kui 2700 kirjakastist.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri äsja kooskõlastusringile saadetud määrus annab võimaluse kirjakaste ümber paigutada vähemkasutatavatest kohtadest sinna, kus inimesed teenust rohkem kasutavad. Majandus- ja taristuminister Kristen Michali sõnul on vajadus kirjakastide paiknemise osas muutunud, kuna postiga saadetavaid arveid, teavitusi ja kirju jääb üha vähemaks ning inimesed eelistavad mugavuse ja kiiruse huvides kasutada elektroonilisi kanaleid. 

“Lihtkirjade hulk väheneb aastas 10–15%, samas on Eestis täna umbes pool tuhat kirjakasti, kuhu pannakse kirju vaid paar korda kuus, ja kus nõuame, et neid iga päev tühjendataks,” rääkis Michal. 

Eesti Posti hinnangul on kulu vähekasutatud kirjakastide igapäevasele tühjendusele 154 000 eurot aastas. Paberkandjal kirju, mida Eesti Post vastu võtab, Eestis laiali kannab või välismaale saadab, on viimase nelja aasta jooksul saadetud 1,5 miljonit tükki vähem. Samal ajal on mitmekordistunud elektrooniliselt vastu võetud ja füüsiliselt laiali kantud kirjade hulk – selliste kirjade kasv aastas on 10-20%, viimase nelja aasta jooksul on selliseid kirju laiali kantud 3 miljonit tükki rohkem.

Ministri sõnul näeb pikem strateegia ette, et postiteenust saab kasutada ka kohtades, kus inimestel on igapäevaselt rohkem asja – näiteks kauplustes. Tänapäeval saab kirjakandja maapiirkondades ka koju kutsuda või arvuti tagant lahkumata kirja e-teenindusest elektrooniliselt teele saata, ning see ümbrikustatakse ja viiakse füüsiliselt kohale.

Uute nõuete kohaselt on kirjakasti keskmine lubatud kaugus linnades senise 0,5 kilomeetri asemel 3 kilomeetrit postiteenuse kasutajast ning valdades senise 2 kilomeetri asemel 5 kilomeetrit. Maal, kus postkontor asub saatja elukohast kaugemal kui 5 km, saab kirja üleandmiseks kutsuda koju kirjakandja.

Lisaks kirjade füüsilisele üleandmisele kirjakastide kaudu, on Eesti Post võimaldanud üleandmise e-teeninduses (www.omniva.ee) ka elektrooniliselt. Elektrooniliselt üle antud info trükitakse, ümbrikustatakse ja viiakse paberkandjal kirjasaaja postkasti. 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Nõvakas
8 aastat tagasi

Postkastist saab metallijäätmeid ja auto käigukast kulub o,o % vähem. Mida nendesse postkastidesse panna on kui ümbrikku-marki ei saanud enne jaanipäeva ja ka juulikuu lõpus mujalt kui Haapsalust. Nõva, Linnamäe, Taebla sided suletud puhkuste tõttu. Haapsalus kontoritarvetes markide müük lõpetatud . Apollo raamatukaupluses margid otsas. Postitarvete otsimise asemel oleks odavam olnud sünnipäeva kaardid ise kohale viia. Head edu Omnivale maaelu väljasuretamisel !!!!