Verekeskus ootab doonoreid verd loovutama

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

doonor16

Doonor. Foto: Arvo Tarmula

Põhja–Eesti Regionaalhaigla verekeskus korraldab 13. augustil Haapsalu kultuurikeskuses doonoripäeva. Verd saab loovutada kella 11-st kuni 15.30ni.

„Ootame nii Haapsalu kui ka Läänemaa inimestega kohtumisi, sest siinsed doonorid on vahvad ja altruistlikud inimesed. Igal korral on nad meie doonoripäevi kui ka doonoritelke heatujuliselt ja rohkearvuliselt väisanud ja meie verevarusid tõhusalt täiendanud,” sõnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp.

Lomp juhtis tähelepanu, et johtuvalt haiglate tellimustest, on viimasel ajal eriti suur nõudlus 0 ja A reesusnegatiivse vere suhtes, kuid täiendamist vajavad ka kõigi teiste veregruppide verevarud.

Viimati käis PERHi verekeskus Haapsalu kultuurikeskuses 21. aprillil. Siis külastas doonoripäeva 88 inimest, tervislik seisund lubas verd loovutada 72 doonoril. Kokku saadi ligi 20 liitrit verd.

Haapsalus algas ka Regionaalhaigla tänavusuvine doonoritelkide tuur.  1. ja 2. juunil lossiesisel platsil olnud kollaseid doonoritelke külastas 237 läänlast, tervislik seisund lubas verd loovutada 206 doonoril. Verevarud täienesid 93 liitri võrra.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ja vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi– ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.
 

Urve Pals
Kommunikatsioonispetsialist
SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments