23

Haapsalu piiskopilinnuse arhitektuurikonkursi võidutöö viib inimesed taeva alla

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

 

Kui mõtted teostuvad, saab Haapsalu väike linnus endale sellise väljanägemise, nagu pakkusid ideekonkursi võitjad, noored arhitektid büroost KAOS Arhitektid.

Võidutöö jäi žürii esimehe arhitekti Peeter Pere sõnul silma julge ja leidliku lahendusega. 14. aprillil välja kuulutatud võistlusele laekus 16. juuniks neli tööd, neist kolm said auhinna.

Ideekonkursiga soovis muuseumide sihtasutus saada ideid, milline võiks välja näha väikesesse linnusesse kavandatava keskaja muuseumi arhitektuur. Sihtasutus tahtis näha uut sissepääsupaviljoni  ja kohviku asukohta ning muuseumis liikumise logistilist lahendust, sest muuseum paikneb keldrites ja kolmel maapealsel korrusel. Lapsevankrite ja ratastoolide tarvis tuleb lift.

Kõik kolm auhinnatööd  on kriipsu peale tõmmanud praegustele mustaks immutatud puidust varikatustele, sest need piiravad võimalusi ja vaateid. Kõik on pakkunud arhitektuurse lahenduse ka praeguse sissepääsukioski asemele.

„Põnev oli näha, kuidas teised linnust näevad,” ütles Tooming.

Avatud konkursil võisid osaleda kõik arhitektid. Võitjaga alustab sihtasutus läbirääkimisi eelprojekti koostamiseks. Ideekonkurss ja eelprojekt valmistavad sihtasutust ette osalemiseks piirkondade konkurentsivõime suurendamise toetuse (PKT) taotlemiseks. Muuseumide sihtasutus tahab rajada 4 miljoni euro suuruse toetusega väikesesse linnusesse aasta ringi kasutatava keskaja tegevusmuuseumi-teemakeskuse.

„See tuleb nii-öelda käed-küljes-muuseum,” ütles Tooming. See tähendab, et on klassikaline ekspositsioon ja selline, mida saab ise katsuda. Näiteks proovida, kuidas töötas keskaegne kraana.

Projekt puudutab ainult väikest linnust. „Kõik uus peab olema vanast selgelt eristuv, et me ei petaks vaatajat,” selgitas Haapsalu piiskopilinnuse juhataja, arhitektuuriajaloolase diplomiga Kaire Tooming muinsuskaitse üht põhitõde. „Uus peab sobituma vanaga.”

Haapsalu piiskopilinnuse külastajad saavad tutvuda ideekonkursi auhinnatöödega kuu aja jooksul. Võidutööd on väikeses linnuses Kuningatoas.

Võidutöö: kerge ja õhuline

Võidutöö sissepääsupaviljon on klaasseinte ja teravate nurkadega moodne maja praeguse kioski kohal väravast vasakul.

„Paviljoni katus teeb kummarduse linnale ja kutsub mälestisega tutvuma,” selgitas töö üks autoreid Margit Aule. „Meie idee oli vertikaalne ja horisontaalne liikumine, mis lubab nautida mitmesuguseid vaateid.”

Linnusemüüril rippuv tee algab paviljonist, teeb linnusele  tiiru peaaegu peale ja maandub lõpuks kiriku põhjaseina juures. Tee suubub vahepeal teise ja kolmanda korruse kohvikuisse ning Vahitorni. Vahepeal tuiskab tee linnusemüüri kõige ülemisse otsa ja astub Lossiplatsi pool aknaavadest välja.

Paviljonist pääseb ka alla keldrisse. Käigutreppidele ratastooli või lapsevankriga ei pääse, aga kolmanda korruse terrassile viib lift.

„Kerge ja õhuline,” iseloomustas Tooming võidutööd. 

Žürii esimehe Peeter Pere sõnul vaidles žürii võidutöö üle kõige rohkem. „Oli, mille kallal õiendada,” ütles Pere.

Žürii esimene mulje oli, et see töö küll linnusesse ei sobi. Sissepääs tundus liiga moodne, aga lõpuks leiti, et me ju elame tänapäeval. Müüri külge kinnitatud käigutreppide kohta oli samuti ütlemist: ei lase vaadelda vana müüri faktuuri, detaile ega avasid. Peale jäi siiski võimalus näha mitmest rakursist, ülevalt ja alt; tõusta müüri ülemise servani ja laskuda siis alla maapinnale. 

„Kontorirotid võiskid neil treppidel oma jooksu teha,” soovitas Pere.

Kahe kohviku – üks kohvik on kolmandal korrusel, seda ruumi praegu näha polegi – lahendus oli elegantne: katuse kohviku kohal moodustavad suured rippuvad vihmavarjud.

„Näiline ajutisus võlub ja on diskreetne,” sõnas Pere vihmavarjude kohta.

Pere sõnul valitses uue ja vana vahel veenev tasakaal: „Väga hea töö, parim kolmest.”

Minimalistlik „Helevalge”

Silmatorkav kontrast uue ja vana vahel oli teise koha saanud tööl ühtaegu miinus ja pluss. Miinuseks luges žürii, et uus osa on vana müüri taustal liiga pealetükkiv. Teisalt oli see ka pluss, sest oli selge vahe, mis on uus ja mis vana. Žürii hindas arhitektide pakutud logistikat: sissepääsud ja liikumised on selged ja arusaadavad. Kiita sai ka teise korruse paviljon.

Tooming ütles, et kõik konkursil osalenud on vanasse suhtunud pieteeditundega. „Eriti aupaklik oli „Ristvõlv”, autorid olid ära jätnud isegi lifti, pakkudes asemele lahenduse, kuidas ratastooliga pääseb linnuseõuest keldrisse ja terrassile. Selles töös on teise korruse terrassil markiisi moodi tekstiilist katus, mida saab kokku ja lahti voltida. Samast materjalist on sissepääsupaviljonis kergelt läbi kumavad ristvõlvid ja see kõik kokku avaldas hindajaile muljet. Küsitavaks pidas žürii treppe – need olid massiivsed ja neid oli palju.

Võidutööd

I koht. „Salaaed”, autorid KAOS Arhitektid OÜ: Margit Aule, Margit Arbus, Siim Karro, Mart Kadarik. Auhind 4000 eurot.
II koht. „Helevalge”, autorid  b210 OÜ: Mari Hunt, Kalle Komissarov,
Karin Tõugu, Silver Liiberg, Aet Adet, Kadri Klementi. Auhind 3000 eurot.

III koht. „Ristvõlv”, autorid Flux Projekt OÜ: Indrek Laos, Andreas Kivi. Auhind 1500 eurot.

Auhinnafond 8500 eurot.

Žürii:  esimees Peeter Pere arhitektide liidust, liikmed Haapsalu linnaarhitekt Anu Joost, arhitekt Lilian Hansar, kunstiajaloolane Krista Kodres ja muuseumijuht Anton Pärn.

linnus Haapsalu 02_edited-1 Haapsalu 03_edited-2 Haapsalu 10_edited-1 Haapsalu 11_edited-1

  Helevalge hoovi vaade IMG_8645 IMG_8688 RISTVOLV 3D 1

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Muda
Muda

Ma leian ka et haapsalu omad inimesed peaks otsustama kas tuunida linnust või mitte, see projekt on ikka täitsa saast

kodanik
kodanik

Lühikeste meeste mängud.

ZED
ZED

Ma ei ütleks, et need just eile sündinud inimesed on. http://www.kaosarhitektid.ee/projects/

konkreetne
konkreetne

ossa, kõvasti muuseume varem tehtud. sellepärast need ühte nägu ongi.

konkreetne
konkreetne

Kujutage ette kui Itaalias Colesseumile sellised rõduklaasid pandaks?

Pakun välja et tuleks korralikult konserveerida, mugav kohvik ja sisukas muuseum koos vaatetornuga. Lisaks meeneteputka kus Haapsalu ja lossimeened, Samas kohas turismiinfopunkt.

Lihtne, ei ole vaja sisutuid konkursse teha asjast kaugel olevatele arhidektidele kelle müügimehed linnaisadele need asjad maha müüvad.

ZED
ZED

Aga miks teie oma ideid siis ei saatnud? Hea on öelda, kuidas ei peaks olema. Võta paber ja pliiats kätte ja joonista siis õiged lahendused üles (põhjendustega ikka). Laseme selle commidest läbi ja kui midagi pinnale tõuseb ning haiseb, hakkame Sinu ideed idandama. Ikalduse eest ei ole keegi kaitstud.

need
need

võõra võimu varemed tuleb kokku lükata ja korralikud tornelamud asemele ehitada, millede katustelt saab Haapsalu ilu nautida, need vanad paekivi müürid nüüd küll kedagi ligi ei tõmba

rock`n`roll
rock`n`roll

vähemalt saab seal vabalt kitarrega suitsetada!

Tont.
Tont.

Ja mille eest muinsuskaitsjad pappi saavad? Kuigi jah-kes maksab,tellib muusika. Nendel on ohutum teha trahvi tavakodanikule,kes kooskõlastamata oma vanalinna majale uued aknad ostis…

Esiteks ma hindan
Esiteks ma hindan

seda ettevõtmist tuua Haapsallu uusi värskeid ideid – see ei sünni ju niisama, see nõuab sisemist tuld ja ettevõtlikkust, lisaks veel kapitali viimaks seda kõike ellu. Teine asi aga on muidugi need konkreetsed ideed, mis siin meie ees on – arhitektuurivõistluse tulemid: jah, just sellised tööd saadeti siia konkursile, ei paremad ega ka halvemad. Kas nüüd nende hulgas on sobilikke, see on iseküsimus ja mõtteid ja arvamusi on ju kindlasti väga palju. Võimaluse puhul laseksin ise asjal veidi klaaruda, aeg annab arutust – kas tasub mõnda nendest ideedest adra ette seada või mitte.

a
a

Moodsad ajad,tuleb leppida. Kuursaalist tehti ka õllekas…

offtopik matemaatik
offtopik matemaatik

Sisult õllekas, hinnakirjalt Michelini tärni omav, võtad nendest kahest keskmise, saad kuursaali.

kodanik
kodanik

Paraku on tõesti kuursaali kujundus suur pettumus. Tegemist on ikkagi väga algupärase ja teatud stiili nõudva kohaga, sellise sajandialguse õhustiku pärast ju sinna tullaksegi. Igasse kohta ikka tõesti ei maksaks pubi teha.

hmm
hmm

Päri tore lahendus! Edu!

wpDiscuz