Laevaehitaja: Vormsi uuel parvlaeval pole midagi viga

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

ormsö4

Parvlaev Ormsö. ARVO TARMULA

Vormsi ja mandri vahel sõitva uue parvlaeva Ormsö ehitanud Baltic Workboats juhatuse liige Jüri Taal ütles, et paar meedias käsitletud juhtumit, kus laev ei võtnud tehnilistele põhjustele viidates autosid peale, olid tõenäoliselt tingitud sellest, et meeskond pole veel laevaga harjunud, kirjutas Postimees.

Taal kirjeldas Postimehele, et füüsikaseaduste järgi vajavad kõik laevad rohkem või vähem ballastimist. "Ormsö puhul tähendab laeva ballastimine ühe ballastitanki veega täitmist või tühjendamist. Suurem ballastimise vajadus on just väiksematel parvlaevadel, millede täislastis ja tühilastis laeva kaalu vahe on proportsionaalselt suurem, Ormsö puhul kuni 20 protsenti," kirjeldas ta.

Ballastida ei ole Taali sõnul vaja juhul, kui laeva meeskond paigutab kauba tekis selliselt, et laev ei vaju kreeni. "See oskus tuleb aga kogemustega," ütles ta.

Seega peabki Taali hinnangul meeskond veel alles kuu aega käigus olnud laevaga lihtsalt harjuma. "Koos ehitajaga on võimalik vaadata veelkord üle laadimisskeemid ja vajadusel neid ka muuta. Vajadusel on võimalik muuta ballastivee pumpamist kiiremaks ja mugavamaks. Omaniku ja operaatoriga on selleteemalised arutelud isegi toimunud. Reaalset vajadust muudatusteks aga siiani vajalikuks peetud ei ole," selgitas Taal.

Tema andmetel on tänaseks auto või buss laevalt maha jäänud vaid kaks korda

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Gen.
8 aastat tagasi

Kuni kreeklased pole kõiki Eli pappi veel pihta pannud,teen peale neljandat õlut ettepaneku pikendada Tallinn-Haapsalu raudteed Vormsini. Rohukülas võiks Vormsi praami rongi peale tõsta.Ja mis puutub lihvti,siis kui uks on lahti,tuleb sise astuda,mitte lihvti ootama jääda.

Vormsikas
8 aastat tagasi

Olen mitu korda juhtunud sõitma, aga lift küll ei tööta. Eilegi oli liftiuks avali, aga riistapuu streikis jälle. Ei tea kas meeskonna viga?