Kristina Kallas: Kas Euroopat on tabanud põgeniketulv?

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

kristina kallas

 

Meile Euroopas tundub, et põgeniketulv tahab põliselanikud enda alla matta, kirjutab MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse liige Kristina Kallas. Kuid ÜRO raport aitab asjad perspektiivi panna. 500 miljoni elanikuga Euroopa Liidule esitati möödunud aastal 626 000 varjupaigataotlust, millele saab juurde liita veidi vähem kui 5000 pagulast, keda osa Euroopa riike ÜRO programmi järgi endale igal aastal ümber asustavad.

See teeb keskmiselt ühe põgeniku iga 1000 Euroopa Liidu elaniku kohta. Võrdluseks – Liibanonis oli 232 põgenikku iga 1000 elaniku kohta ja Jordaanias 87. Euroopa ja teiste arenenud riikide koorem põgenike probleemiga tegelemisel kahvatub vähem rikaste maadega kõrvutades. 86 protsenti maailma põgenikest on vastu võtnud arengumaad ning terve veerand maailma põgenikest on põgenenud maailma kõige vaesematesse riikidesse.

Kui Eesti võtaks vastu 1064 põgenikku, teeks see juba riigis elavate pagulastega (104 inimest) kokku üheksa pagulast 10 000 elaniku kohta. Eesti suudaks küll kümme korda rohkem põgenikke vastu võtta, majutada ja toita, kuid puudub ettevalmistus, mis aitaks põgenikel lühikese ajaga kiiresti kohaneda. Puudub seetõttu, et Eesti pole kunagi pidanud vajalikuks neid ettevalmistusi teha, lootes igal aastal, et küll see suurenev põgenikekriis meist mööda läheb.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hoopis
8 aastat tagasi

käib inimsmugeldamine ja hübriidsõda, midagi analoogset sellega kuidas endiste kesk-aasia vabariikide migrandid on vallutanud moskva

Tont.
8 aastat tagasi

Millal ref enne on rahva arvamust küsinud? Praegu saite moslemid ja maksutõusu-järgmistel valimistel auto ja kinnisvara maksu. Kuulsin oma tuttava refika käest,et otsitakse eeslit,kes kisaks paar korda päevas lossitornist alla allah. Ja eriti huvitav on,et meie kirik on nõus ja vait kui siga rukkis.

Maria
8 aastat tagasi

Aga millal see moslemite vastuvõtmine siis ükskord ära lõpeb, euroopa ei ole ju ka kummist ja kas aafrika jääb varsti tühjaks. Tegelikult on moslemite pooldajad silmist pimedad, ei näe, mis seal taga on,et põgenevad ainult noored mehed, islam tahab vallutada kogu euroopa ja ameerika, nad on seda ju ise kuulutanud, miks meie valitsus seda ei arvesta, miks tuua siia ise omale tapjaid, ise hävitada riigi rahu, rahvas peaks seda otsustama, juba lugesin delfi uudistes artiklit, et kuna rahvas ei ole moslemite siia toomisega nõus, siis tuleb kommeteerimise võimalus lõpetada,

prp
8 aastat tagasi

see, mis arv neid siia tuleb, pole oluline. teame kõik, et mõne aja pärast see kümnekordistub. meie kasvatame nende lapsed üles, oma tööga. meie ise aga ei julge lapsi sünnitada ja paljuneda, sest teame, et see on vastutus ja töö. see ongi asja juures nõme teiste lapsi toita, katta, neid, kes ise Sinu raha eest lakke vahivad..

Kst
8 aastat tagasi

Pange tähele nüüd hakatakse rääkima juba seda juttu et pagulased ongi tegelikult meiele kasulikud. Hakkavad meie eest tööle ja sealsed perekonnad on ka suured aitavad meil iivet tõsta. Tänane delfi juba kirjutab et aitasid kadumaläinud vanurit otsida. Täiesti uskumatult andekad pagulased tulevad ikka siia.

Mailis
8 aastat tagasi

Hull on selle JAMA juures see, et meid, kes me mõtleme tõesti oma maa ja rahva, oma keele ja kultuuri jätkumise peale, sõimatakse lollideks, vanadeks, fashistideks ja milliseid omadusnimesid meile veel ei anta…..Kes on pagulaste poolt, on kooseluseaduse poolt, on EDUMEELSED ja LAIA SILMARINGIGA TÕELISED EESTLASED…

xp
8 aastat tagasi

Masendab see, et taas külvatakse sisserändajad raha ja hüvedega üle, samal ajal kohalik surgu või nälga.
Analoogne oli olukord nõuka ajal venemaalt saabujatega, keda ootasid siin uhiuued korterid, head töökohad, soodustused jne. Kohalikud võisid aastakümneid korterijärjekorras passida ja näppu imeda, paljud jäidki ootama…

julgelt edasi
8 aastat tagasi

Korporatiivühiskond ja suurfirmad kütavad neegritel kodumaal elu kuumaks. Relvi on vaja ju kuhugi müüa ja maha kanda. Rahvusriigid lappigu tagajärjed ilusti kinni. Võim teeb selle juures näo et tegemist on paratamatusega.

lugeja
8 aastat tagasi

paigutame pagulased maapiirkondadesse….. Kas sellepärast hakkas äkki kiire majade ja muude hoonete inventariseerimine ehk sundkandmine trahvi ähvardusel hooneteregisrisse, et näha palju on maainimestel üleliigset elamispinda, kuhu vajadusel saaks paigutada pagulased, kelle arv on siiani teadmata????

Madis
8 aastat tagasi

miks mu kommentaar kustutati? ütlesin et tibi näeb ainult suhtarve, mitte tegelikke probleeme. Keda see häiris, purjus olete seal või?