Haapsalu tennis tähistab 85. aastapäeva puureketi turniiriga

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

tennis marek turu

Tennisetreening Krahviaia väljakul. Arvo Tarmula

Tennisemäng kogus 19. sajandil kiiresti populaarsust, esimene tenniseturniir peeti Wimbledonis aastal 1877. Aadlike ajaviide levis ka teistesse maadesse üle Euroopa. Haapsallu tõid selle mängu eeldatavasti sakslased ja esimesed löögid tehti mererannal juba eelmise sajandi algul, umbes aastal 1900.

Tennisemängu organiseeritud harrastamise alguseks võib pidada aga aastat 1930, kui Promenaadil valmis spordiliit Läänela initsiatiivil esimene saviliiva tenniseväljak. Väljak läks maksma  3000 senti. Värava võtit sai küsida Ateena kohvikust. Väljaku avas jaanipäeval admiral Johan Pitka ja esimese mängu vastvalminud platsil pidasid tollane linnapea Hans Alver ja doktor Gutfeldt. Kumb võitis, ei ole teada, kuid pärast seda läks väljakul lahti vilgas tegevus. Korraldati tennisekursusi, peeti turniire ja suveõhtuti mängiti seltskonnatennist.  

Tänavu möödub tenniseväljaku avamisest 85 aastat. Selle tähistamiseks on Haapsalu tenniseklubi kavandanud mitmeid üritusi, millest keskne on 28. juunil Krahviaia tenniseväljakutel toimuv Puureketi turniir.

Nagu 85 aastat tagasi, mängib ka nüüd linnapea Urmas Sukles, kelle vastane on endine volikogu esimees, vastne riigikogu liige Jaanus Karilaid. Urmasel on vaid korra õnnestunud Jaanust võita ja ta on suurt tahtmist täis seda rahva ees korrata.

Pärast linnapea mängu näitavad oma taset Eesti paremikku kuuluvad mängijad. Kaia Kanepit, Jürgen Zoppi ja Anett Kontaveiti me kahjuks seekord ei näe, sest nemad on Wimbledoni turniiril, kuid tenniseliidu peasekretär Allar Hint on lubanud mängima tuua  parima valiku mängijatest, kes sel ajal kodumaal viibivad.

Üks Krahviaia peaväljakutest saab Kaia Kanepi nime. Tahame sellega avaldada austust ja tunnustust Kaiale, kes on viimase 15 aasta jooksul  meie linna kodanikest  meedias vaieldamatult kõige rohkem kajastamist leidnud isik. Tema teeneid linna ja tenniserahva ees on raske üle hinnata. Kaia on Haapsalu tenniseklubi auliige ja omanimelisel väljakul võib ta igal ajal elu lõpuni tasuta mängida.  

Nime tahame anda ka teisele peaväljakule nende inimeste tunnustamiseks, kes olid olulised tennise taassünni juures nii 1950. aastate alguses kui ka pärast ligi 30 aastat vaikelu 1985.-1990. aastatel. Praegu nimetame seda tinglikult „taassünni väljakuks“, sest lõplikku otsust ei ole veel  tehtud. Kindel on see, et sellega saavad ära märgitud nii tolleaegse Haapsalu KEKi tennisefanaatikud kui ka linna poole pealt aktiivselt tegutsenud mängijad.

Puureketi turniiril võivad osaleda kõik soovijad. Nõutav on ajastukohane valge mänguriietus ja puureket. Neil, kellel on osalemissoov ja riietus olemas, kuid puureketit ei ole, aitame reketi muretseda. Auhinnad paneb turniirile välja Jaanus Arnover, kelle vanaema Vilma Kaarin Arnover-Riives mängis 1920.-30. aastatel aktiivselt tennist ka Haapsalus, kus ta oma  perega suviti puhkas.

Ajastu hõngu lisab üritusele Arne Õunapuu oma puhkpilliorkestriga, Q Catering pakub kõigile osalejatele ja pealtvaatajatele tasuta suppi, mänge kommenteerib ja viib läbi legendaarse spordikommentaatori Toomas Uba poeg , telekommentaator Margus Uba. Kõigil lastel on võimalik puureketi turniiri ajal oma võimeid ja osavust proovida tennisega seotud mängudes ja võistlustes.

Kogu juuli ja ka august on täis juubelile pühendatud turniire.Tulemas on traditsioonilised Valge Daami noorteturniirid ja pereturniir, Krahviaia Paarikas, Eesti täiskasvanute liigaturniirid ja seenioride karikasari. Oktoobris on kavas  korraldada Haapsalu ja Läänemaa tennise ajalugu käsitlev konverents ja näitus. Siinjuures palve kõigile – kellel on meie tenniseeluga seotud mälestusi, meeneid, fotosid ja muud huvitavat materjali, võtke ühendust aadressil vello@promenaad.ee, et saaksite seda jagada ka kõigi teistega. Aga 28. juunil võtke kaasa ilus ilm ja tulge Krahviaeda!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
maali
8 aastat tagasi

Nät,miks varem ei teatatud,oleks ka tulnud 🙁