Martna võimukriis jätkub. Ühe istungi kroonika

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

ene pallas

Volinik Ene Pallas võib saada Martna volikogu uueks esimeheks. Arvo Tarmula

Martna võimukriis sai alguse märtsis, kui opositsioon kukutas eelarve läbi ja volikogu läks laiali.Uus, asendusliikmetest volikogu valis aprilli keskel esimeheks valimistel ühe hääle saanud IRLi fraktsiooni liikime Indrek Urbase. Eile avaldas asendusvolikogu veidi üle kahe kuu ametis olnud Urbasele umbusaldust. Mees saigi ametist lahti. Pärast istungit tõdes volikogu aseesimees Ene Pallas, et ei tea, mis edasi saab. Tuleb maha istuda ja järele mõtelda.

Urbas: ebaseaduslik istung

Martna vallavolikogu 7. koosseisu 15. istung 26. juunil Martna vallamajas peab algama kell 13. Päevakorras on vaid üks punkt: umbusalduse avaldamine vallavolikogu esimehele Indrek Urbasele.

Kell 12.45 ei ole saalis veel hingelistki. Seitse tühja tooli ootab volinikke: kolm IRLi fraktsioonile, kolm valimisliit Koostöö fraktsioonile, üks EKRE fraktsioonile, kes on kaalukeel kahe vahel. See fraktsioon, kelle leeri ekrelane läheb, oma tahtmise saab.

Umbusalduse sisse andnud VL Koostöö (samasse valimisliitu, muide, kuulus ka vallavanem Tiiu Aavik) kolmik peab nõu vallavanema kabinetis suletud ukse taga.

Kell 12.50 saabub vaikides istungisaali IRLi kolmikust kaks. Mõne hetke pärast astuvad sisse ka umbusaldajad. Puhkeb katkendlik arutelu selle üle, kes mis lehte mis hinnaga tellib. Vihmane suvi, pole suurt muud teha, kui toas ajalehte lugeda… Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula pildistab. Aparaat plõksub.

„Tehke, jah, pildid ära,” kohmab VL Koostöö liige Vello Pukk. Viimane kord olnudki kehvad pildid lehes ja… Ajakirjandus on nagunii istungil kohal iga vanajumala kord…

Täpselt kell 13 astub sisse vallavolikogu esimees Indrek Urbas. Ta on ametis olnud veidi üle kahe kuu. Urbas sai kohale aprilli keskel, kui sai kolm IRLi häält ja ühe EKRE hääle. Paraku astus IRLi toetanud ekrelane Toomas Merila maikuus volikogust tagasi, tema asemele tuli Merilin Saska, kes toetab hoopis valimisliitu Koostöö, ja umbusaldusavaldus anti sisse.

Urbas avab istungi ja loeb enne päevakorra kinnitamist ette eriarvamuse istungi kokkukutsumise kohta. Volinikud istuvad, nina Urbase laialijagatud eriarvamuse kohal, ja ajavad näpuga järge. Urbas loeb.

Urbas leiab, et 7. kosseisu 15. istungi puhul on rikutud kokkukutsumise korda ja läbiviimise protseduuri. Kuna eelmise istungi päevakorras ei olnud  punkti järgmise istungi kokkukutsumise kohta 26. juunil, samuti ei viidud läbi sellekohast hääletust, on 26. juuni istung ebaseaduslik. Seadusest tulenevalt saab istungi kokku kutsuda vallavolikogu esimees või tema asendaja.

„Tänase istungi kutsus kokku vallasekretär volikogu liikmete avalduse alusel,” nendib Urbas ja keerab lehte. Leht krabiseb.

Volinikud keeravad ka.

Urbas loeb, et Martna vallavolikogu töökorra järgi peab Martna volikogu korralisi istungeid kolmapäeviti algusega kell 12, kui volikogu ei otsusta teisiti. Aga täna on hoopis reede ja istung algas kell 13. Volikogu otsust selle kohta ei ole.

Urbas seaduskuuleka kodanikuna teeb ettepaneku lülitada umbusaldusavaldus järgmise, siis juba seadusliku ja korralise istungi päevakorda. Juba alanud istungit ei saa Urbas kuidagi seaduslikuks ja korraliseks pidada.

Eriarvamusele on alla kirjutanud Urbas ise ja tema fraktsioonikaaslased Eevi Rätsep ja Marika Ütsik.

Umbusalduse asjaolud

Urbas palub kõike kuuldut arvestada, seirab volinikke tõsisel, tähendusrikkal pilgul, ja paneb päevakorra hääletusele. Tulemusega 4:3 (vastavalt VL Koostöö pluss EKRE ja IRL) võetakse päevakord vastu.

(Pärast istungit ütleb Ene Pallas, kes on vahepeal jõudnud pabereid uurida, et tegelikult kutsus istungi kokku tema ise aseesimehena, mitte vallasekretär, Urbas esimehena olla kinnitanud, et on asjaga nõus ja kõik asjaosalised saanud istungile kirjaliku kutse.) Esialgu see aga jutuks ei tule. Esialgu tuleb arutada, kas mäng on väärt küünlaid ehk teisisõnu: kas Urbas on umbusaldust väärt.

Umbusaldus on algatatud järgmistel asjaoludel: Indrek Urbas on volikogu istungil öelnud, et töötab põllumajandusettevõttes Beefland. Hilisemast Lääne Elu artiklist aga selgus, et Lääne Elu ajakirjanikule Lehte Ilvesele pole Urbas seda millegipärast ütelnud. Või siis ütles, aga nii, et Ilves ei saanud aru. Artiklist jäänud mulje, et Urbas ei tööta üldse, seega on ta varem volikogu istungil töökoha kohta valetanud.

Ka pole Urbas reageerinud üle 200 martnalase allkirjaga pöördumisele vallavanem Tiiu Aaviku kaitseks. (Vallavanemale avaldas umbusaldust kevadel laiali läinud volikogu koosseisu IRLi fraktsioon. Et volikogu läks laiali, pole umbusaldust menetletud, vallavanemat pooldavad martnalased aga kogusid siiski Tiiu Aaviku kaitseks hulga toetusallkirju. Samuti tegid needsamad martnalased Urbasele ettepaneku kaaluda oma sobivust volikogu esimehe kohale.)

Tõde ja õigus

Kokkuvõttes leiavad volinikud Ene Pallas, Halja Veersalu, Vello Pukk ja Merilin Saska, et Urbas on käitunud ebausaldusväärselt ja ebaprofessionaalselt. Volikogu esimehele selline teguviis ei sobi, peale selle kahjustab see kogu volikogu mainet. Pallas ütleb, et kui juba volikogu esimehe maine on nii kehv, siis mida veel lihtliikmetest arvatakse. Nii ikka ei saa…

Oma vastuses umbusaldusavaldusele on Urbas öelnud, et pole valetanud. Volikogus öelnud ta, et on Beeflandi tegevusse kaasatud. Kui Lääne Elu tuvastas, et tema leping Beeflandi juhatuse liikmena on lõppenud, ei tähendavat see ometi, et tema ei tööta, veel vähem tähendavat see seda, et Urbas valetas. Nii et artikkel on laim.

Tiiu Aavikut toetavale pöördumisele ei ole Urbas reageerinud, sest kuidas oleks ta siis pidanud reageerima… Igal inimesel on õigus toetada seda, keda ta tahab. Nii et kogu umbusaldusavaldus põhineb kontrollimata faktidel ja põhjendamata süüdistustel.

Ene Pallase küsimusele, miks Urbas ei nõudnud leheveergudel õigust, sest rahvas nõuab tõde, vastab Urbas, et miks oleks ta pidanud seda tegema. Kui leht avaldab valet ja laimu, siis tema võib, aga ei pea õigust nõudma. Kui rahvas tahab tõde teada, siis tulgu ja küsigu Urbase enda käest. Tema vastaks hea meelega, aga keegi ei ole küsinud.

Urbas ütleb, et kui asendusvolikogu kokku tuli ja temast sai esimees, siis oli ette teada, et kõikidele see ei meeldi. Sopa pritsimisega tuli arvestada. Urbas arvestaski, ja see teda ei häirigi. Kui aga valeandmete alusel tuleb umbusaldusavaldus, siis ikka häirib küll.

Aeg läheb. Tõde ja õigus Martna vallas tunduvad olevat keerulised asjad. Lõpuks vihastab kogu aeg vait olnud Eevi Rätsep ja põrutab, et „ärgu õerutagu” – mees pole veel kolme kuudki ametis olnud, aga juba hakatakse välja sööma.

„No hääletage siis ära,” tõmbab Urbas jutuotsad ja kroogib suu kokku.

Hääletatakse. Ikka 4:3 nagu Martnas kombeks. Kell on 13.22. Esimeheta jäänud asendusvolinikud ajavad end püsti ja sirutavad konte. Akna taga prahvatab paduvihm.

„Lööb ehk õhu puhtaks,” mühatab Arvo Tarmula.

„Mis siis nüüd edasi saab?” küsin Ene Pallase käest, kes uue esimehe määramiseni peab volikogu juhtimise oma õlule võtma.

„Mina tõesti ei tea,” ütleb Pallas.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Küsimus?
8 aastat tagasi

Aga mida need teised siis head on teinud?

2.kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  Küsimus?

Pole aimugi. Aga kas siis mittemidagitegemist peab nii suure mölluga korraldama, nagu Ninn ja Urbas ette võtnud on? :))

Mats maalt???
8 aastat tagasi

Kui rahvas Ninni ei usalda siis miks tema sai valimistel kõigerohkem hääli?

2.kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  Mats maalt???

Mis kasu sellest häältesaagist on, kui sellega midagi mõistlikku peale ei osata hakata? :))

Mats+maalt
8 aastat tagasi

Urbas ja Ninn ei vasta valijatele (pöördumine) ega soovi ka võimalust TÕDE välja öelda! Kui nii paljugi neid oma rahvas ei usalda, siis pidanuks ehk ise tagasi astuma?
http://vabaajaleht.blogspot.com/2015/05/martnast-saab-esna-neeme-sihv.html

ausalt
8 aastat tagasi

Kullamaal klõunid näpivad rahva turjal, nüüd rikuvad ka kalmisturahu oma valeandmetega.

tõelised
8 aastat tagasi

klounid