Haapsallane muretseb vana kalmistu pärast

Kaie Ilves

kaie@le.ee

ML  Kullamaa kalmistu 001

Haapsalu vana surnuaeda tahetakse uuesti kasutusele võtta, kas aga ei peaks enne korda tehtama teed, aiad ja piirded ning ajaloolised mälestusmärgid ja hauaplatsid?

Jalutasin vanal surnuaial, sest mulle meeldib vaikus ja rahu ning kuulata linnulaulu, aga eriti meeldiv jalutuskäik see ei olnud.

Fassaad, st tänavapoolne osa on korda tehtud, aga ülejäänud aed?

Ühel pool on okastraataed – huvitav, kas surnud panevad just sealtpoolt plehku?

Teisel pool on on ümber lükatud ja rikutud hauakivid ning platsid, ja ümber pole midagi, mis vandaale takistaks. Ei imesta, miks on kalmistu nii räämas.

Kui teha ilus ja korralik aed ning piirded, siis vandaalidel, kes käivad seal laamendamas, tekiks ehk respekt aja- ja kultuuriloo ning lahkunute vastu.

Haapsallane (nimi toimetusele teada)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
susla
8 aastat tagasi

Soovitan Kaubamaja kõrval asuva vennaskalmistugi taas kasutusele võtta.

Helga
8 aastat tagasi

See oleks küll kena algatus! Kes on siis need vandaalid? Satun sinna harva, olen kohtunud ja rääkinud nende koolinoortega, kes kambana seal viibivad /tulevad koolist/ ja loobivad maha näksimisest järelejäänud sodi… Märkusele ei reageerita .Koolinoortega võiks arutleda, kuidas kultuuriväärtusi hoida . Kas nad teavadki, kelle kalmud seal on. Teabetahvel ei ole täiuslik ja ajakohane.

Karla
8 aastat tagasi

kiidan KÜBE turvameeskonda…
Sukles on gei ja olukorda allpool ei suuda kontrollida..kõik lõhuvad…

padjaklubi
8 aastat tagasi
Reply to  Karla

Mõistus peaks ikka külm ja klaar olema. Õlu ei lähe kohe mitte. Kübe meeskonnale oleks vaja sinist vilkurit ning turvapatju.

Minu
8 aastat tagasi

vanaema hauaplatsil on hauakivi 2 korda ümber lükatud, korra varastati küünlalatern. Leidsin selle mõnikümmend meetrit eemal mahajäetud hauaplatsilt. Tõin tagasi, nüüdseks on see latern taas varastatud. Hauaplats asub peaaegu kalmistut läbiva tee ääres, mõnikümmend meetrit peaväravast. Ka Metsakalmistul varastati hauaplatsilt küünlalatern.

Kübe
8 aastat tagasi

Ikka vahel istume ja hoiame korda aga pingid korjati ära. Külma kivi peal õlut ryybata on ebamugav.

Armas+Härra
8 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Aga selle eest pandi teile Jaama poe ette pingid koos päikesevarjudega. Sõbrad sul kõik seal juba!

Kodanik
8 aastat tagasi

Kuid seal on ju aastaid see räämas,keset linna.On asi millest ei üritatagi vist jagu saada,miks?

Enriko
8 aastat tagasi

Ei teki vandaalidel mingit respekti lahkunute ega elavate vastu. Sellepärast nad ongi vandaalid ja seetõttu mõistan hästi Sauna põigu elanike okstraadistatud plankusid.

Vanas surnuaias tekiks stabiilsus, kui lisada praegusele kivimüürile kõrgenduseks korralik metalloradega aed ja hakata lukustama väravaid. Aga isegi see ei taasta vandaalide lammutustööd.