Karl Koha võitis Aleksander Kreegi II mälestusvõistlused

Kaie Ilves

kaie@le.ee

DSC_0065-vi[1]FOTO: HEINI HEINLAID

Lihulas toimus teist aastat suurejooneline kergejõustikuvõistlus.

Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi korraldusel said teoks Aleksander Kreegi II mälestusvõistlused kuulitõukes. Sellel aastal kaunistas võistlust kogu Eesti meeskuulitõukajate eliit. Esiviisikust olid kohal koguni neli paremat. Lihulast pärit 1938. aasta Euroopa meistriks tulnud Aleksander Kreeki mälestati väga kõrgetasemelise võistlusega. Kuuliringis tõugati hooaja tippmarke, isiklikke rekordeid, II-V koht olid lõpuks näiteks 57 sentimeetri sees.

Karl Koha võttis revanši

Võistlust alustas viis potentsiaalset võitjat, kaks omakandi meest ja üks veterantõuakaja. Just veterani staatuses olev Anti Veermaa oli osalejaist ühe huvitavama taustaga. Oma sportlaskarjääris koguni 2.20 kõrgust hüpanud 47-aastane sportlane tuli Lihulasse püüdma 15 m joont.

"Jah soov oli suur, tingimused head, kuid läheb veel aega," sõnas Veermaa.

Viis esimest aga hakkasid kohe paugutama. Euroopa U23 meistrivõistlusteks valmistuv Läänemaa poiss Karl Koha teeb kohe avakatsel 16.78 ja teises 17.10. Eelmise aasta võitja Fred Vali saab 16.24. Hooaja edetabeli kolmas Kaupo Valb aga ei saa kuidagi mitme katse jooksul raudmuna lendama – esimestel katsetel lendab kuul 15,5 meetri peale. Meeter kaugemale Valbist tõukab avavoorudes Raido Kalbach. Võistlus kogub tuure. Anti Veermaa teeb ilusa tehnikaga teises voorus 14.36 ja ta mahub selle tõukega hooaja edetabelis 20 hulka.

Meie oma mehed, Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber ja Hanila valla mees Vallo Mulk madistavad omaette. Vallo püüab 13 meetri joont, aga ei saagi kätte, jääb 12.63. Janar Sõber tahab aga 11.0 meetri joont ja palub publikut appi. Teadustaja Paavo Veermäe eeskujul hakkavad pealtvaatajad viimasel katsel skandeerima, üksteist-üksteist… ja Janar tõukab ..10.97.

Koht sama ,mis eelmisel aastal aga tulemus 56 sentimeetrit parem. Eesotsas käib armutu võitlus. Viimasele kolmele katsele minnakse regrupeeringus. Kohe paneb staadioni rõkkama Ats Kiisa – 16.08. Noormehe isiklik rekord, mis tõstab äsja 20-aastaseks saanud sportlase hooaja edetabelis kuuendaks. Kaupo Valb astub kõik viimased kolm katset üle. Fred Vali põrutab aga 16.65. Raido Kalbach püüab Valit, kuid 16.54 ja 11 cm jääb vajaka. Kõik on selge. Esiduo on sama, mis eelmisel aastal, kuid vahetasid nüüd kohad.

I Karl Koha – Haapsalu KJK – 17.10

II Fred Vali – Haapsalu KJK – 16.65

III Raido Kalbach – Tallinna SS Kalev – 16.54

IV Kaupo Valb – TÜ ASK – 16.11

V Ats Kiisa – Audentes – 16.08

VI Anti Veermaa – kergejõustiku veteranide assotsiatsioon – 14.36

VII Vallo Mulk – Hanila vald – 12.63

VIII Janar Sõber – RJK Leola – 10.97

Osalejad olid väga rahul

Võitja Karl Koha eesmärk on väga hästi võistelda kolme nädala pärast Tallinas toimuvatel Euroopa U23 meistrivõistlustel.

"Tahan seal hästi esineda, kuid meeter peaks juurde tulema. Praegu jääb enesekindlusest puudu. Juba eelmisel aastal ütlesin, et teil on hea võistlus, väga hästi korraldatud," ütles Koha.

Hetkel ennast otsiv, sellel hooajal peaaegu 17 m tõuganud meie võistluse neljas mees Kaupo Valb kiitis samuti: "Ring oli hea. Mina ise veel vilets. Korraldus väga ladus."

Juba enne võistlust säras värskelt isaks saanud Raido Kalbach: "Jube mõnus, muusika mängib, ring on olemas, ilus ilm." Pärast võistlust lisas ta: "Te tegite suure töö ja Rein Aule peakohtunikuna on juba autoriteet."

Autasustamisel seisavad kõik kaheksa vägevat võrdsena joonel, pealtvaatjad aplodeerivad. Kõikidele on karikad. Medaliteks sepp Raul Oberschneideri sepistatud õnnenaelad. Mehed löövad patsi, nii omavahel, kohtunikega kui ka pealtvaatajatega – igati õnnestunud kergejõustikuvõistlus. Ilmselt hetkel kõrgetasemeliseim, mis Läänemaal toimub.

Eriauhin Narmalt

Lihula vaibavabrik Narma hoolitses ka sportlaste eest, kes oma tulemustega võitjatele lähedale ei pääse. Nimelt pani Narma välja oma toodangu kuulitõukajale, kes tõukab Aleksander Kreegi isikliku rekordi (16.40,5) kõige lähemale, kuid tulemus peab olema 4 meetrit lühem, seega 12.40,5. Eriauhinna võitis Vallo Mulk, kes suutis 12.63.

Ka lapsed said kuulitõukevõistlusel sportida. 10-12-aastastele lastele oli kavas pallivise. Võitis Andero Polberg 44,0 meetriga.

Tähtis võistlus kogukonnale

Teist aastat toimuvad Aleksander Kreegi mälestusvõistlused on saamas Lihula rahvale tähtsaks sündmuseks. Ei ole palju ettevõtmisi, kus Lihulasse tuuakse kogu Eesti tippseltskond.

Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi koos sellel aastal juba väga paljude abilistega on seda suurt sportlast auväärselt mälestama asunud. Mõtteid ja plaane on juba järgmise aasta võistlusega seoses. Meie metsade vahelt on pärist kergejõustikuala Euroopa meister. Seda peame endale teadvustama. Aitäh kõigile, kes panustasid, sportlased, toetajad, pealtvaatajad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
madis
8 aastat tagasi

Tallinas?